Τρίτη 22 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Στο παιχνίδι της δικομματικής πόλωσης
  • Παρά τις υποκριτικές διακηρύξεις του, ο Κ. Καραμανλής συναγωνίζεται τον Κ. Σημίτη σε φραστική οξύτητα και βαρείς χαρακτηρισμούς
  • Αναβιώνει η εσωκομματική αντιπαράθεση

Χείρα βοηθείας στην επιχείρηση της δικομματικής πόλωσης και των «διαχωριστικών γραμμών» δίνει η ηγεσία της ΝΔ, συμβάλλοντας με τον τρόπο της στην επιβολή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, με αιχμή το Ασφαλιστικό. Την ίδια στιγμή, στο εσωκομματικό πεδίο επανέρχονται στο προσκήνιο οι απόπειρες ξεκαθαρίσματος λογαριασμών μεταξύ των «αιώνιων» αντιμαχόμενων ομάδων με το βλέμμα στην επόμενη μέρα της ανόδου στην εξουσία.

Ο Κ. Καραμανλής, όσο και αν διακηρύσσει υποκριτικά ότι δε θα ακολουθήσει τον πρωθυπουργό στον κατήφορο, την οξύτητα και τις ύβρεις, όμως την ίδια στιγμή τον συναγωνίζεται επάξια, πλειοδοτώντας σε φραστική οξύτητα και βαρείς χαρακτηρισμούς. Ετσι, το περασμένο Σάββατο σε ομιλία του σε κομματικά στελέχη έκανε λόγο για «πορεία πολιτικού ξεπεσμού» και για επιλογή με την οποία «ο κ. Σημίτης ενσυνείδητα ζημιώνει τον τόπο». Πίσω όμως από αυτό το ανέβασμα των τόνων, που έρχεται γάντι και εξυπηρετεί το γενικότερο παιχνίδι του δικομματισμού, η ηγεσία της ΝΔ πασχίζει για να ξεκινήσει ο «κοινωνικός διάλογος» για το Ασφαλιστικό. Οπως είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, «είπαμε ότι θα πάμε σε διάλογο», ενώ επανέλαβε το γενικόλογο πλαίσιο αρχών ως βάση του «διαλόγου» (δημόσιος αναδιανεμητικός χαρακτήρας, τριμερής χρηματοδότηση, όχι αύξηση των εισφορών). Γενικότερα, ο Κ. Καραμανλής εξέφρασε την ανησυχία κύκλων της άρχουσας τάξης και του ΣΕΒ, λέγοντας ότι «αυτή η κυβέρνηση βρίσκεται σε πρωτοφανές αδιέξοδο. Το βασικό πρόβλημα είναι ότι η οικονομία έχει βαλτώσει».

Αναβιώνει η «αιώνια» κόντρα

Στο μεταξύ, αναβίωσε η εσωκομματική διαμάχη μεταξύ «καραμανλικών» - «μητσοτακικών», με προφανή στόχο τη διαμόρφωση νέων συσχετισμών προς όφελος βέβαια των πρώτων. Παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονταν χτες και από τις δύο πλευρές να αποκλιμακωθεί η ένταση, οι λογαριασμοί παραμένουν ανοιχτοί. Αυτή τη φορά, την αφορμή την έδωσε ο Μιχ. Λιάπης, ο οποίος σε συνέντευξή του στο «Βήμα», έθεσε ευθέως ζήτημα επιστροφής του Αντ. Σαμαρά στη ΝΔ, εξαπολύοντας ταυτόχρονα πρωτοφανή επίθεση κατά του Κ. Μητσοτάκη. «Ο Σαμαράς πρέπει να επιστρέψει στη ΝΔ... Ο Μητσοτάκης έχει μια απλή άποψη για τον Σαμαρά: "Μ' έριξε από την εξουσία θα πληρώσει"... Δικαίως. Πληγώθηκε από ένα δικό του άνθρωπο... αλλά τα πράγματα είναι απλά: Η εκλογική μάχη θα είναι μάχη Σημίτη - Καραμανλή. `Η ταν ή επί τας. Οποιος χάσει τις εκλογές, θα χάσει και την αρχηγία, Τι θέλει ο κ. Μητσοτάκης; Θέλει να είναι εκείνος που θα ρίξει τον Σημίτη ή εκείνος που θα ρίξει τον Καραμανλή;». Και ο Μ. Λιάπης πρόσθεσε: «Ο Μητσοτάκης δεν έχει πλέον πολλά πράγματα να προσφέρει στα εσωτερικά της ΝΔ. Τώρα στην υπόθεση Σαμαρά πρέπει να κάνει πέτρα την καρδιά του και να συμφωνήσει».

Οξύτατη ήταν η απάντηση του Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος επιτέθηκε στον Μ. Λιάπη και τον Πρ. Παυλόπουλο, που υποστήριξε τις απόψεις του, λέγοντας ότι «την ώρα που η ΝΔ προχωρά απόλυτα ενωμένη, βαδίζει με βεβαιότητα προς τη νίκη, ο κ. Μιχ. Λιάπης επιχειρεί να την πλήξει. Δε θα το πετύχει. Αλλωστε αδυνατεί να ελέγξει τα προσωπικά του απωθημένα».

Στη διαμάχη υποχρεώθηκε να παρέμβει «πυροσβεστικά» ο Κ. Καραμανλής, ο οποίος, διά του εκπροσώπου Τύπου, δήλωσε ότι «δεν τίθεται θέμα επιστροφής του κ. Σαμαρά στη ΝΔ», αλλά και ότι «ο κ. Μητσοτάκης έχει προσφέρει πολλά στον Τόπο και έχει να προσφέρει ακόμη περισσότερα». Χτες κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν ο Κ. Καραμανλής με τον Κ. Μητσοτάκη για την ανταλλαγή ευχών για την ονομαστική εορτή τους, ο πρόεδρος της ΝΔ διαβεβαίωσε τον επίτιμο ότι δεν τίθεται θέμα επιστροφής Σαμαράς και γι' αυτόν το θέμα Λιάπη θεωρείται λήξαν. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι η Ρηγίλλης εμφανίζει τον Κ. Καραμανλή να είναι οργισμένος με την άκαιρη παρέμβαση του Μ. Λιάπη, η παρέμβαση αυτή αποτέλεσε την ευκαιρία σε μια σειρά «καραμανλικούς» βουλευτές να δείξουν με δηλώσεις τους «τα αισθήματά» τους απέναντι στους «μητσοτακικούς». Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να ενταχθεί και η «εκδήλωση ενδιαφέροντος» για το Δήμο της Αθήνας που εκδήλωσε η Ντ. Μπακογιάννη με τη δήλωσή της «θα είχα πολύ κέφι να ασχοληθώ με την Αθήνα. Είναι κάτι που πάντα με ενδιέφερε πάρα πολύ. Ομως ο ρόλος μου αυτή τη στιγμή είναι στην κεντρική πολιτική σκηνή». Αν και η δήλωση είχε περισσότερο χαρακτήρα βολιδοσκόπησης προς τη Ρηγίλλης, ο Θ. Ρουσόπουλος δήλωσε ότι «το θέμα είναι πρόωρο», ενώ ο Μ. Εβερτ έσπευσε να σημειώσει ότι ενδεχόμενη υποψηφιότητα της Ντ. Μπακογιάννη θα εξεταστεί μαζί με αυτή του Ν. Χατζηνικολάου, «η οποία είναι πολύ σοβαρή».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ