Παρασκευή 30 Μάη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Να απορριφθεί ο νέος Οργανισμός του Πανεπιστημίου Αθήνας

Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στη Σύγκλητο του Ιδρύματος

Στιγμιότυπο από τη δυναμική παρέμβαση των δυνάμεων του ΜΑΣ στη Σύγκλητο του ΕΚΠΑ ενάντια στο νέο Οργανισμό
Στιγμιότυπο από τη δυναμική παρέμβαση των δυνάμεων του ΜΑΣ στη Σύγκλητο του ΕΚΠΑ ενάντια στο νέο Οργανισμό
Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στη Σύγκλητο του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθήνας πραγματοποίησαν χθες οι Επιτροπές Αγώνα του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, προκειμένου να μπλοκάρουν το νέο αντιδραστικό εσωτερικό Οργανισμό του Πανεπιστημίου. Οι δυνάμεις του ΜΑΣ εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο νέο Οργανισμό, επισημαίνοντας ότι κρατά όλες τις αντιλαϊκές πλευρές του παλιού (όπως το σπάσιμο των σπουδών σε τρεις κύκλους και το κυνήγι των πιστωτικών μονάδων) και ταυτόχρονα ενσωματώνει όλες τις αντιδραστικές αλλαγές που έφερε ο νόμος πλαίσιο στη λειτουργία πανεπιστημίων και ΤΕΙ. Ξεκαθάρισαν ότι πρόκειται για αλλαγές που έχουν στόχο την πλήρη μετατροπή των πανεπιστημίων και ΤΕΙ σε επιχειρήσεις και τους φοιτητές σε πελάτες, προσαρμόζοντας πλήρως την έρευνα και το περιεχόμενο των σπουδών στις ανάγκες των μονοπωλίων.

«Να αλλάξετε στάση. Επιστήμονας είναι εκείνος που προάγει την επιστήμη και την έρευνα στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών. Μόνο έτσι η επιστήμη προχωράει μπροστά κι όχι περιορίζοντάς την στις συγκεκριμένες ανάγκες των επιχειρήσεων», απαίτησαν οι δυνάμεις του ΜΑΣ κατά την παρέμβασή τους στη Σύγκλητο, συμπληρώνοντας ότι «οι νέοι Οργανισμοί σηματοδοτούν και τη συγκρότηση των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου Εταιρειών που στο εξής θα διαχειρίζονται την περιουσία (υποδομές, εξοπλισμό, εγκαταστάσεις) των Ιδρυμάτων, προχωρώντας με αυτό τον τρόπο το ξεπούλημα εστιών, λεσχών σίτισης».

Το θέμα του νέου εσωτερικού Οργανισμού θα συζητηθεί εκ νέου στη Σύγκλητο του Ιδρύματος την επόμενη Πέμπτη. «Να μην έχουμε καμία αυταπάτη ότι η Σύγκλητος θα αλλάξει και θα γίνει φιλολαϊκή. Την επόμενη Πέμπτη πρέπει να είμαστε ακόμη περισσότεροι στην κινητοποίηση», σημείωσε ο Γιάννης Κονταργύρης εκ μέρους του ΜΑΣ, καλώντας του φοιτητές να πάρουν μαζικά μέρος στις Γενικές Συνελεύσεις των επόμενων ημερών και στις κινητοποιήσεις που θα γίνουν σήμερα σε προέδρους τμημάτων και κοσμητείες, αποφασισμένοι «να μην κάνουμε βήμα πίσω από τις ανάγκες μας».

Οι Επιτροπές του ΜΑΣ επισημαίνουν και άλλες αντιδραστικές πλευρές, όπως η αναγκαστική εκλογή με ενιαίο ψηφοδέλτιο των εκπροσώπων των φοιτητών στα όργανα διοίκησης, το ότι πουθενά δεν αναφέρεται ότι τα συγγράμματα θα διανέμονται δωρεάν κ.ά. Καλούν τους φοιτητές ν' απορρίψουν το νέο Οργανισμό και να διεκδικήσουν με την πάλη τους: Επαρκή χρηματοδότηση των ιδρυμάτων από τον κρατικό προϋπολογισμό στο ύψος των αναγκών, καμιά μορφή ιδιωτικοποίησης, έξω οι επιχειρήσεις από τις σχολές και την έρευνα, δωρεάν σίτιση, μετακίνηση, βιβλία, αναλώσιμα, επιστημονική γνώση και ειδίκευση υψηλού επιπέδου, σταθερή δουλειά για όλους, με αξιοπρεπή μισθό κι εξασφαλισμένα εργασιακά δικαιώματα πάνω στο αντικείμενο σπουδών, μέτρα στήριξης των εργαζόμενων φοιτητών, καμιά απόλυση προσωπικού στα ιδρύματα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ