Πέμπτη 29 Μάη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΞΑΝΘΗΣ ΚΑΙ ΣΕΡΡΩΝ
Επιδεινώνονται κι άλλο τα συσσωρευμένα προβλήματα

Μεγάλη αναμονή για κρίσιμες εξετάσεις στην Ξάνθη

Σε κίνδυνο η λειτουργία της μονάδας χημειοθεραπείας στις Σέρρες

Από παλιότερη διαμαρτυρία στο Νοσοκομείο Ξάνθης
Από παλιότερη διαμαρτυρία στο Νοσοκομείο Ξάνθης
Τις εγκληματικές συνέπειες που έχει για τους ασθενείς η πολιτική της ΕΕ και των κομμάτων της κατήγγειλε με παρέμβαση στο διοικητή του νοσοκομείου Ξάνθης αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) και της Λαϊκής Επιτροπής Ξάνθης.

Ανέφεραν τουλάχιστον 6 περιπτώσεις ασθενών από την Ξάνθη (ανασφάλιστοι ή όχι) που εδώ και δύο μήνες είναι σε αναμονή για να κάνουν στεφανιογραφία. Ορισμένοι από αυτούς έχουν υποστεί ήδη εμφράγματα και, σε συνδυασμό με άλλους επιβαρυντικούς για την υγεία τους παράγοντες, κινδυνεύουν άμεσα. Επίσης, κατήγγειλαν τις ανεπάρκειες σε υλικά, προσωπικό και οχήματα, που δυσχεραίνουν τους όρους δουλειάς για τους γιατρούς και το υγειονομικό προσωπικό.

Μια από τις αιτίες για τις μεγάλες καθυστερήσεις είναι το γεγονός ότι το υπουργείο Υγείας δε χρηματοδοτεί το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης για τις εξετάσεις που δεν μπορούν να γίνουν στα υπόλοιπα νοσοκομεία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης. Η διοίκηση του Νοσοκομείου Ξάνθης παρουσίασε το ζήτημα σαν λογιστικό και δεσμεύτηκε να το αντιμετωπίσει, χωρίς όμως να πείσει ότι οι ασθενείς με τέτοιες ανάγκες δε θα κινδυνεύουν και στο μέλλον.

Επιπλέον, στη συνάντηση τέθηκε το σοβαρότατο πρόβλημα που φέρνει σε απόγνωση χιλιάδες εργαζομένους, αυτοαπασχολούμενους, αγρότες, ανέργους, οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν στο νοσοκομείο ποσά που κάποτε κάλυπταν τα ασφαλιστικά ταμεία. Η συνδικαλιστική αντιπροσωπεία απαίτησε τη διαγραφή τέτοιου είδους οφειλών και ανέδειξε την ανάγκη οι παροχές Υγείας να είναι δωρεάν για όλους, ασφαλισμένους και ανασφάλιστους, ανεξάρτητα από το φορέα ασφάλισης και το ύψος των εισφορών.

Οπως κατήγγειλαν οι συνδικαλιστές, αξιοπρεπείς άνθρωποι που πλέον δεν είναι σε θέση να καταβάλουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές, ή ακόμη χειρότερα δεν έχουν βιβλιάρια υγείας, παρόλο που έχουν κάνει ρύθμιση των οφειλών στα ταμεία τους, δε δικαιούνται ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Ετσι, αποφεύγουν να επισκεφτούν το νοσοκομείο, για να μη βρεθούν με τη θηλιά του χρέους στο λαιμό.

Στο Νοσοκομείο Σερρών

Αντίστοιχα είναι τα προβλήματα και στο Νοσοκομείο Σερρών, το οποίο μάλιστα υποβαθμίζεται κι άλλο με το νέο τροποποιημένο οργανισμό που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ. Ο οργανισμός προβλέπει συγχωνεύσεις των διπλών κλινικών - τμημάτων (παθολογικές, χειρουργικές, μαιευτικές - γυναικολογικές, αξονικός τομογράφος και ακτινολογικό) και τη δημιουργία κλινικών - μαμούθ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη σωστή λειτουργία τους, αλλά και την ασφαλή αντιμετώπιση των ασθενών.

Επίσης προβλέπει τμήματα - «φαντάσματα» (γαστρεντερολογικό, δερματολογικό), αφού δεν υπάρχει το αντίστοιχο προσωπικό, ενώ καταργούνται τμήματα που βοηθούν και ανακουφίζουν βαρέως πάσχοντες ασθενείς, όπως το Τμήμα Χημειοθεραπείας ογκολογικών, αιματολογικών και ουρολογικών ασθενών.

Ο προηγούμενος οργανισμός του νοσοκομείου (2012) προέβλεπε τη δημιουργία μονάδας χημειοθεραπείας με έναν ογκολόγο - παθολόγο, θέση η οποία δεν προκηρύχτηκε ποτέ. Το τμήμα λειτουργεί με δύο παθολόγους που έχουν εξειδίκευση στην ογκολογία. Στο νέο οργανισμό δεν προβλέπεται η λειτουργία μονάδας χημειοθεραπείας, αλλά μόνο θέση ενός ογκολόγου - παθολόγου, γεγονός που σημαίνει ότι η μονάδα θα πάψει να λειτουργεί.

Η αναγκαιότητα να συνεχιστεί η λειτουργία και η στελέχωση της συγκεκριμένης μονάδας με το αναγκαίο προσωπικό αποδεικνύεται και από τα στοιχεία που παραθέτει η Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών Σερρών. Οπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της, «μόνο το 2013 έγιναν 2.264 ημερήσιες νοσηλείες ασθενών με νεοπλασματικές νόσους, που κατά τεκμήριο αποτελούν μια ιδιαίτερη ομάδα συνανθρώπων μας, με ποσοστό κάλυψης του τμήματος 123%. Αν κλείσει η μονάδα, οι 300 - 350 ασθενείς του νομού θα υποχρεούνται, παρά τη βαρύτητα της ασθένειάς τους, να μετακινούνται συχνά - πυκνά στη Θεσσαλονίκη».

Επιπλέον, σημειώνεται η έλλειψη ειδικών γιατρών. Στο Νοσοκομείο Σερρών προβλέπονται 160 ειδικοί γιατροί κι εργάζονται μόλις 82. Ενδεικτικά, προβλέπονται 8 θέσεις καρδιολόγων, αλλά εργάζονται 5. 8 θέσεις παιδίατρων, αλλά υπάρχει μόνο 1 κι έχουν έρθει άλλοι 2 από τα Κέντρα Υγείας κι 1 από τη Δράμα. Επίσης προβλέπονται 8 θέσεις αναισθησιολόγων, αλλά εργάζονται 5, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα να λειτουργούν μόνο οι 3 από τις 7 χειρουργικές κλίνες και ν' απαιτείται πολύμηνη αναμονή για τις χειρουργικές επεμβάσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ