Πέμπτη 29 Μάη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Πρεμιέρα με Νεοελληνική Γλώσσα

Ξεκινούν σήμερα οι προαγωγικές εξετάσεις για τους μαθητές της Α' Λυκείου

Eurokinissi

Με την εξέταση στη Νεοελληνική Γλώσσα Γενικής Παιδείας ξεκίνησε χτες ο διαγωνισμός των Πανελλαδικών Εξετάσεων για τους υποψηφίους των Γενικών Λυκείων. Οι μαθητές κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις πάνω σε απόσπασμα κειμένου από το έργο του Ι. Μ. Παναγιωτόπουλου «Ο σύγχρονος άνθρωπος». Το θέμα της έκθεσης που κλήθηκαν να αναπτύξουν σε 500 - 600 λέξεις ήταν το εξής: «Σε άρθρο σας, που θα δημοσιευτεί σε τοπική εφημερίδα, να αναφερθείτε σε φαινόμενα που αποδεικνύουν το έλλειμμα ανθρωπιάς στην εποχή μας, αλλά και σε δραστηριότητες, ατομικές και συλλογικές, που αποσκοπούν στον περιορισμό αυτού του ελλείμματος».

Σήμερα Πέμπτη ξεκινούν οι πανελλαδικές εξετάσεις για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ (ομάδα Α') με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας. Ενώ αύριο, Παρασκευή, συνεχίζονται οι εξετάσεις για τους υποψηφίους των Γενικών Λυκείων και των ΕΠΑΛ (ομάδα Β') με τα εξής μαθήματα Γενικής Παιδείας: Βιολογία, Φυσική, Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής και Ιστορία.

Στο μεταξύ, σήμερα ξεκινούν οι προαγωγικές εξετάσεις για τους μαθητές της Α' Λυκείου που θα γίνουν με το καινούργιο σύστημα που προβλέπει ο νόμος για το «νέο Λύκειο» που ψηφίστηκε το Σεπτέμβρη. Σύμφωνα με αυτό, σήμερα το πρωί θα γίνουν σε όλα τα Λύκεια κληρώσεις προκειμένου να επιλεγεί από την «τράπεζα θεμάτων» το 50% των θεμάτων στα οποία θα εξεταστούν οι μαθητές. Το άλλο 50% θα είναι θέματα που θα βάλουν οι καθηγητές των μαθητών σε κάθε τάξη. Η «τράπεζα θεμάτων» άνοιξε μόλις την περασμένη Δευτέρα και περιλαμβάνει πάνω από 9.000 συνολικά για όλα τα μαθήματα της Α' Λυκείου για τα οποία θα χρησιμοποιηθεί (η «τράπεζα» δε θα χρησιμοποιηθεί για τα μαθήματα επιλογής). Η δημοσιοποίησή της προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από την εκπαιδευτική κοινότητα για τον υψηλό βαθμό δυσκολίας των θεμάτων που περιλαμβάνει, ενώ επιβεβαίωσε την ακόμα πιο έντονη ταξικότητα του «νέου Λυκείου» και το στόχο της κυβέρνησης ν' αποθαρρύνει όλο και περισσότερους μαθητές από το Λύκειο και να τους σπρώξει από νωρίς εκτός σχολείου, στην εφήμερη κατάρτιση.

Μήνυμα της ΑΣΓΜΕ προς τους μαθητές

Μήνυμα προς τους υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων, αλλά και στους μαθητές της Α΄ Λυκείου «που θα υποστούν φέτος τη βάσανο των ημι-πανελλαδικών εξετάσεων Νέου Τύπου του Νέου Λυκείου», απευθύνει η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ):

«Είναι σημαντικό εμείς οι γονείς να πούμε στα παιδιά μας, καθαρά και ξάστερα, ότι:

  • ο αγώνας της ζωής δε σταματά ποτέ και δεν καθορίζεται από μία μάχη μόνο.
  • Ο δρόμος για τη μόρφωση είναι μακρύς και όμορφος, δεν ταυτίζεται με τη "διδακτέα ύλη", είναι όπλο για τους νέους ανθρώπους, γι' αυτό και τους την στερούν. Πρέπει να την αναζητούν μέσα κι έξω από τους τέσσερις τοίχους ενός σχολείου», τονίζει μεταξύ άλλων η Συνομοσπονδία Γονέων.

«Τόσο οι γονείς όσο και οι καθηγητές των μαθητών γνωρίζουμε πολύ καλά ότι το σύνολο των κυβερνήσεων μέχρι σήμερα έκοβε κι έραβε την εκπαίδευση στα μέτρα των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων και τη στρατηγική της ΕΕ, παρά τα εύηχα συνθήματα όπως το "πρώτα ο μαθητής"», σημειώνει η ΑΣΓΜΕ, θυμίζοντας ότι «αυτό που έχει αποτύχει είναι το εκπαιδευτικό και το συνολικότερο κοινωνικο - οικονομικό σύστημα, όχι τα παιδιά μας. Γι' αυτό, πρώτο καθήκον μας είναι η ανατροπή της αδικίας που ζουν τα παιδιά μας ως μαθητές σήμερα, ως φοιτητές κι εργαζόμενοι αύριο».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ