Τρίτη 27 Μάη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Προεδρικές εκλογές, με νικητή γνωστό εκ των προτέρων...

KAΪΡΟ.--

Ολοκληρώνονται σήμερα οι προεδρικές εκλογές στην Αίγυπτο, παρά τα περιορισμένα προβλήματα που σημειώθηκαν χτες, κατά την πρώτη μέρα της ψηφοφορίας, τη φονική επίθεση σε βάρος νεαρού υποστηρικτή του στρατάρχη Σίσι στα δυτικά περίχωρα του Καΐρου και την έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού έξω από εκλογικό τμήμα της πόλης Ελ-Μαχάλα Ελ-Κούμπρα...

Το πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες» μετέδιδε χτες το απόγευμα χαρακτηριστικά ότι χιλιάδες υποστηρικτές του 59χρονου Αιγύπτιου στρατάρχη Αμπντέλ Φατάχ Σίσι, που είναι ένας από τους δύο υποψήφιους στις προεδρικές εκλογές και θεωρείται βέβαιος νικητής, άρχισαν τους πανηγυρισμούς και τους χορούς στους δρόμους πριν καν ολοκληρωθεί η προβλεπόμενη εκλογική διαδικασία. Μοναδικός αντίπαλος του στρατάρχη Σίσι είναι ο κεντροαριστερός ηγέτης του «Αιγυπτιακού Λαϊκού Ρεύματος» (και συνιδρυτής του «Μετώπου Εθνικής Σωτηρίας») Χαμντίν Σαμπάχι.

Ο ίδιος ο στρατάρχης Σίσι με πολιτική αμφίεση προσήλθε χτες σε δημοτικό σχολείο στην Ηλιούπολη του Καΐρου, που ήταν εκλογικό κέντρο, δηλώνοντας στους δημοσιογράφους πως «όλος ο κόσμος παρακολουθεί πώς θα γράψουν ιστορία οι Αιγύπτιοι»...

Ωρες μετά, το επίσημο αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων «Middle East News Agency» μετέδωσε τις συλλήψεις τουλάχιστον 18 ισλαμιστών σε όλη τη χώρα, για απόπειρα διατάραξης της εκλογικής διαδικασίας.

Για τις ανάγκες περιφρούρησης των εκλογών, επιστρατεύτηκαν περίπου 500.000 αστυνομικοί σε όλη τη χώρα.

Διεθνή αστικά ΜΜΕ προβλέπουν ότι ο στρατάρχης Σίσι θα επικρατήσει από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, επειδή ένα σημαντικό μέρος του αιγυπτιακού λαού (που είναι βυθισμένο στη φτώχεια από την πολυετή εκμετάλλευση που υφίσταται από την στρατιωτικο-πολιτική και οικονομική ελίτ) τον βλέπει σαν «εγγυητή της σταθερότητας».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ