Τη λήψη μέτρων μόνιμου χαρακτήρα για τη μείωση του ενεργειακού κόστους των βιομηχανιών προτείνει έρευνα του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), πιέζοντας για νέα προνόμια από το κράτος προς τις ενεργοβόρες βιομηχανίες, προκειμένου να τονώσουν την ανταγωνιστικότητά τους.
Οπως επισημαίνει το ΚΕΠΕ, ο έκτακτος χαρακτήρας του «πακέτου» που ανακοίνωσε τον περασμένο Μάρτη η συγκυβέρνηση, δε συμβάλλει στη ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος. Στην έρευνα παρατίθενται στοιχεία της «Eurostat» σύμφωνα με τα οποία το 2012 η συνολική τελική ενεργειακή κατανάλωση της βιομηχανίας στην Ελλάδα αντιστοιχούσε περίπου στο 15% του συνόλου της χώρας, ποσοστό μειωμένο σε σχέση με το 20% του 2008 και του 24% του 2000, αποτέλεσμα όπως επισημαίνει, της ύφεσης. Τα αντίστοιχα ποσοστά για το μέσο όρο στην ΕΕ των «28» ήταν 26% για το 2012, από 27% το 2008 και 29% το 2000, ενώ η μείωση κατανάλωσης της βιομηχανίας αφορά τόσο την ηλεκτρική ενέργεια όσο και την ενεργειακή κατανάλωση φυσικού αερίου.
Το ΚΕΠΕ προτείνει μέτρα για τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης από εισαγωγές υψηλού κόστους ενεργειακών πηγών (αργό πετρέλαιο, φυσικό αέριο), εγχώρια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας κυρίως μέσω ΑΠΕ, έργα υποδομών στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας για την αύξηση της αποδοτικότητάς τους και αξιοποίηση των εγχώριων υδρογονανθράκων.