Σάββατο 17 Μάη 2014 - Κυριακή 18 Μάη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΓΥΝΑΙΚΑ
ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΗΣ ΟΓΕ ΣΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΠΔΟΓ
Παρέμβαση με αιχμή τη δυνατότητα για σύγχρονα δικαιώματα

Η αντιπροσωπεία της ΟΓΕ στις εργασίες της Εκτελεστικής Γραμματείας
Η αντιπροσωπεία της ΟΓΕ στις εργασίες της Εκτελεστικής Γραμματείας
Στις εργασίες της Εκτελεστικής Γραμματείας της Παγκόσμιας Δημοκρατικής Ομοσπονδίας Γυναικών (ΠΔΟΓ), που έγιναν στη Μόσχα από τις 27 Απρίλη έως τις 2 Μάη, συμμετείχε η ΟΓΕ. Στη συνάντηση πήραν μέρος αντιπροσωπείες από 22 συνολικά οργανώσεις από όλες τις ηπείρους. Το πρόγραμμα περιλάμβανε συνεδρίαση των Περιφερειακών Γραφείων, μεταξύ των οποίων και του Ευρωπαϊκού Γραφείου στο οποίο η ΟΓΕ έχει τη θέση της συντονίστριας οργάνωσης. Ακολούθησε η συνεδρίαση της Ολομέλειας της Εκτελεστικής Γραμματείας. Οργανώθηκε ακόμα σεμινάριο γύρω από την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα, ενώ οι αντιπροσωπείες πήραν μέρος και στη διαδήλωση για την Εργατική Πρωτομαγιά. Η Μαιρήνη Στεφανίδη, πρόεδρος της ΟΓΕ, και η Χριστίνα Σκαλούμπακα, αντιπρόεδρός της, που εκπροσώπησαν την ΟΓΕ, μιλούν για τη συνάντηση, τις πρωτοβουλίες που οργανώθηκαν στα πλαίσιά της και την παρέμβαση της ΟΓΕ σε αυτή.

«Στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Γραφείου, όπου η ΟΓΕ είναι η συντονίστρια οργάνωση, ο απολογισμός δράσης των οργανώσεων από το Συνέδριο της ΠΔΟΓ, πριν δυο περίπου χρόνια, βοήθησε να τεθεί στη συζήτηση η πολιτική της ΕΕ και οι συνέπειές της στη ζωή των εργαζόμενων, των άνεργων, των νέων γυναικών. Αυτό επιδιώξαμε να αποτυπωθεί και στην έκθεση του Ευρωπαϊκού Γραφείου προς την Εκτελεστική Γραμματεία, όπως προέκυψε και μέσα από την πείρα που έχουν οι οργανώσεις από την επίθεση στα δικαιώματα των γυναικών σε κάθε χώρα», σημειώνει η Χρ. Σκαλούμπακα και προσθέτει: «Δεν υπάρχει κοινοτική απόφαση και οδηγία που δεν οδήγησε στην αρπαγή εργατικών κατακτήσεων, στην επιδείνωση των προβλημάτων των λαϊκών στρωμάτων και των γυναικών που ανήκουν σε αυτά. Δηλαδή ότι η ΕΕ είναι μια λυκοσυμμαχία που τρέφεται από τον ιδρώτα και τη δουλειά των εργαζομένων στα κράτη-μέλη της. Δεν αλλάζει, δεν αναμορφώνεται, καλύτερη δε γίνεται. Φροντίσαμε ώστε η έκθεση να περιέχει ιδιαίτερη αναφορά στην πολιτική της ΕΕ για τις γυναίκες και να αποδεικνύει τελικά πως ΕΕ και ισοτιμία των γυναικών είναι πράγματα ασυμβίβαστα. Τα συμπεράσματα αυτά αποκρυσταλλώθηκαν σε ένα βαθμό και στη Διακήρυξη της συνάντησης, με την οποία η ΠΔΟΓ δηλώνει τη στήριξή της στους αγώνες των λαών της Ευρώπης για αποδέσμευση από τον ιμπεριαλιστικό οργανισμό της ΕΕ, όπως και από το σύμμαχό της, το ΝΑΤΟ».

Οπλο για το γυναικείο κίνημα τα συμπεράσματα για την ΕΕ

Από τη συμμετοχή των αντιπροσωπειών στην πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση
Από τη συμμετοχή των αντιπροσωπειών στην πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση
Η Μ. Στεφανίδη υπογραμμίζει: «Οι ευρωπαϊκές οργανώσεις της ΠΔΟΓ, σε αυτή τη βάση, καλούν τις γυναίκες της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων μπροστά στις ευρωεκλογές που έρχονται, με την ψήφο τους να καταδικάσουν όλες τις πολιτικές δυνάμεις που στηρίζουν αυτό τον ιμπεριαλιστικό μηχανισμό, την ΕΕ και την πολιτική της. Κυρίως όμως απευθύνουν κάλεσμα στον οργανωμένο και συλλογικό αγώνα ενάντια στις αιτίες που δημιουργούν τα προβλήματα και στην πολιτική που μας καταδυναστεύει. Ετσι στο πρόγραμμα δράσης που αποφάσισαν οι οργανώσεις της ΠΔΟΓ στην Ευρώπη κεντρικός άξονας είναι η διεκδίκηση αποκλειστικά δημόσιων και δωρεάν υπηρεσιών Υγείας και συνολικά δημόσιων και δωρεάν κοινωνικών υπηρεσιών για τις ανάγκες των γυναικών και των οικογενειών τους. Και φυσικά περιλαμβάνεται ο στόχος της ενημέρωσης των γυναικών για την πολιτική της ΕΕ σε αυτούς τους τομείς και η οργάνωση κινητοποιήσεων ενάντια στις κατευθύνσεις που θέτει και τις επιπτώσεις που έχει στη ζωή των γυναικών».

«Θεωρούμε ακόμα σημαντικό ότι η Εκτελεστική Γραμματεία υιοθέτησε την πρότασή μας και εξέδωσε ψήφισμα συμπαράστασης στη συναγωνίστριά μας από την Τουρκία, η οποία απολύθηκε πρόσφατα από την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην οποία εργαζόταν», συμπληρώνει η Χρ. Σκαλούμπακα και εξηγεί: «Η Umut Kuruc απολύθηκε εξαιτίας της συμμετοχής της στην αποστολή αλληλεγγύης της ΠΔΟΓ στη Συρία, τον περασμένο Οκτώβρη. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί μια επιπλέον απόδειξη για το ρόλο του ΟΗΕ στις μέρες μας, δείχνει την απαράδεκτη παρέμβασή του στην πολιτική στάση και τη δράση του προσωπικού του και συνιστά ξεκάθαρη προσπάθεια τρομοκράτησης των αντιιμπεριαλιστικών αγώνων. Γι' αυτό η ΠΔΟΓ την καταγγέλλει και απαιτεί την επαναπρόσληψη της συναγωνίστριας».

Μέτωπο στον αντικομμουνισμό και το φασισμό

Κατάθεση στεφανιών στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη
Κατάθεση στεφανιών στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη
Στο επίκεντρο του προβληματισμού βρέθηκαν και οι διεθνείς εξελίξεις, κυρίως οι σοβαρές εξελίξεις στην Ουκρανία, όπως διαμορφώνονται με την επέμβαση των ΗΠΑ και ΕΕ στο φόντο του σφοδρού ανταγωνισμού τους με τη Ρωσία. Το θέμα αυτό τέθηκε από την αντιπροσωπεία της ΟΓΕ και στα πλαίσια του σεμιναρίου που οργανώθηκε. Η Χρ. Σκαλούμπακα υπογραμμίζει: «Θίξαμε το ζήτημα των δυσκολιών που έχει το καπιταλιστικό σύστημα να αντιμετωπίσει την κρίση του, δυσκολίες που οξύνουν τους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και εντείνουν την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα. Ειδικά όσον αφορά την περίπτωση της Ουκρανίας τονίσαμε πως δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι στο στόχαστρο της δράσης των εθνικιστικών - φασιστικών δυνάμεων, τις οποίες στηρίζουν ΕΕ και ΗΠΑ, βρέθηκαν τα σοβιετικά και αντιφασιστικά μνημεία της χώρας. Υπενθυμίσαμε την προσπάθεια της ΕΕ να προωθήσει την ανιστόρητη και επικίνδυνη ταύτιση του φασισμού - ναζισμού με τον κομμουνισμό. Η επίσκεψή μας στη Μόσχα έδωσε την ευκαιρία να δώσουμε μια ακόμα απάντηση στις απαράδεκτες αυτές θεωρίες: Ολες οι αντιπροσωπείες της ΠΔΟΓ, που βρεθήκαμε εκεί μαζί με γυναίκες της οργάνωσης "Ελπίδα για τη Ρωσία" που είχαν έρθει στη Μόσχα απ' όλη τη χώρα για να παρακολουθήσουν τις εργασίες της συνάντησης, καταθέσαμε στεφάνι στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, τιμώντας τα 20 εκατομμύρια των Σοβιετικών που έδωσαν τη ζωή τους πολεμώντας και συντρίβοντας το φασισμό».

«Εξίσου σημαντικές με τις συνεδριάσεις ήταν και οι υπόλοιπες πρωτοβουλίες στα πλαίσια της συνάντησης της Εκτελεστικής Γραμματείας», σημειώνει η Μ. Στεφανίδη: «Οπως, για παράδειγμα, η συμμετοχή μας στη διαδήλωση για την Εργατική Πρωτομαγιά, στην πλατεία του Οκτώβρη. Το πανό της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας της ΠΔΟΓ, που βρισκόταν στην κεφαλή της πορείας, έγραφε στη ρώσικη γλώσσα το σύνθημα: "Οι γυναίκες οργανωμένα παλεύουμε για μόνιμη - σταθερή δουλειά, δημόσιες και δωρεάν κοινωνικές παροχές, ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τα μονοπώλια". Καθ' όλη τη διάρκεια της πορείας τα συνθήματα που κυριάρχησαν ήταν: "Χωρίς εσένα γρανάζι δε γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά", από την πλευρά της Ελλάδας, "Λαός Ενωμένος Ποτέ Νικημένος", από τις συναγωνίστριες της Λατινικής Αμερικής και οι φωνές όλων ενώθηκαν στα συνθήματα "Ζήτω η Αλληλεγγύη" και "Οχι στο φασισμό - Οχι στον καπιταλισμό".

Αντίστοιχα, η επίσκεψη στο μαυσωλείο του Λένιν και στα τείχη του Κρεμλίνου, όπου βρίσκονται τα μνημεία πολλών επαναστατών και επαναστατριών και τα εκατοντάδες κόκκινα γαρίφαλα που καταθέσαμε ήταν η υπόσχεσή μας ότι συνεχίζουμε ανυποχώρητα τους αγώνες τους. Αξίζει ακόμα να αναφέρουμε πως οι συναγωνίστριες από τη Ρωσία οργάνωσαν συναυλία με επαναστατικά τραγούδια από διάφορες χώρες. Ιδιαίτερο στιγμιότυπο στην εκδήλωση αυτή ήταν η αναφορά στην Ελληνίδα αγωνίστρια Ρούλα Κουκούλου, μαχήτρια του ΔΣΕ και γενική γραμματέα της Πανελλήνιας Δημοκρατικής Ενωσης Γυναικών (ΠΔΕΓ), η οποία πήρε μέρος σε πολλές συναντήσεις της ΠΔΟΓ, ανάμεσα στις οποίες και στη Μόσχα».

Πρωτοβουλίες για τα 70χρονα της ΠΔΟΓ

«Στον αντίποδα της βαρβαρότητας που ζουν οι λαοί και φυσικά και οι γυναίκες σε όλο τον κόσμο, μέσα από τις εργασίες της συνάντησης της ΠΔΟΓ, προσπαθήσαμε να αναδείξουμε όλα όσα πρέπει να διεκδικήσουν οι εργαζόμενες, οι άνεργες, οι νέες γυναίκες, με βάση τις δυνατότητες που αντικειμενικά υπάρχουν», λέει η Χρ. Σκαλούμπακα και εξηγεί: «Σήμερα οι νέες τεχνολογίες και η επιστήμη έχουν απογειώσει την παραγωγικότητα της εργασίας και όλες οι γυναίκες θα έπρεπε να έχουν σταθερή και μόνιμη δουλειά, με μισθό που θα καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες τους, με εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, με δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες Υγείας, Παιδείας, Πρόνοιας, με ελεύθερο χρόνο που θα τον διαθέτουν σε πολιτιστικές ή αθλητικές δραστηριότητες. Και βέβαια οι δυνατότητες αυτές μπορούν να εξασφαλίσουν τις προϋποθέσεις για ουσιαστική και ολόπλευρη προστασία της μητρότητας».

Οσον αφορά το αποτέλεσμα των εργασιών, η Μ. Στεφανίδη αναφέρει: «Με βάση την παραπάνω εκτίμηση, που συμπεριλήφθηκε και στη Διακήρυξη της συνάντησης, οι οργανώσεις της ΠΔΟΓ επιβεβαιώσαμε εκ νέου την απόφασή μας να καλέσουμε τις γυναίκες της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων να απορρίψουν τη μοιρολατρία και το συμβιβασμό, να αντισταθούν και να οργανωθούν, να εμπιστευτούν τη δύναμή τους και να πάρουν θέση στις γραμμές του ριζοσπαστικού γυναικείου κινήματος, με στόχο να ανοίξουν το δρόμο προς μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, μια κοινωνία που θα εγγυηθεί την ισοτιμία και τη χειραφέτησή τους. Στην ενίσχυση του καλέσματος αυτού μπορεί να συμβάλουν και οι πρωτοβουλίες για τον εορτασμό της συμπλήρωσης 70 χρόνων από την ίδρυση της ΠΔΟΓ, το 2015. Ηδη έχουν ξεκινήσει οι προετοιμασίες, με τις οργανώσεις να διατυπώνουν πολλές και ενδιαφέρουσες ιδέες. Για παράδειγμα, πρόκειται να εκδοθεί βιβλίο με την ιστορία της ΠΔΟΓ, ενώ οι οργανώσεις της Ευρώπης αποφασίσαμε να ετοιμάσουμε, με αφορμή την επέτειο αυτή, ένα βίντεο που θα παρουσιάζει την ιστορία της ΠΔΟΓ από την ίδρυσή της το 1945 έως σήμερα».


Ευ. Χαϊντ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ