Πέμπτη 15 Μάη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Συνεχίζεται η στήριξη της συριακής «αντιπολίτευσης»

Ο Σύριος αντικαθεστωτικός στη συνάντηση με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ
Ο Σύριος αντικαθεστωτικός στη συνάντηση με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Θερμή υποδοχή στον αρχηγό του λεγόμενου Συριακού Εθνικού Συνασπισμού, Αχμαντ Τζάρμπα, και φιλοφρονήσεις περί του δήθεν «σημαντικού ρόλου» του στις προσπάθειες για εξεύρεση «πολιτικής λύσης» στη Συρία επιφύλαξε χτες τα ξημερώματα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Ρόιτερς», ο Ομπάμα υποδέχτηκε τον ηγέτη του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού (ΣΕΣ) - που νωρίτερα είχε συναντηθεί και με τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Τζόν Κέρι - και εξήρε την «εποικοδομητική προσέγγιση που δείχνει στο διάλογο», ενθαρρύνοντάς τον να ενισχύσει το όραμα για μια «νέα αντιπροσωπευτική συριακή κυβέρνηση» που «θα εκφράζει όλο το λαό της Συρίας», μολονότι εδώ και μήνες δεν υπάρχει σε εξέλιξη κανένας απολύτως «διάλογος».

Παράλληλα οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ενίσχυση της «μη θανάσιμης βοήθειας» προς τη συριακή «αντιπολίτευση» κατά 27.000.000 δολάρια, αυξάνοντας ως τώρα το συνολικό ποσό «αρωγής» σε περίπου 287.000.000 δολάρια, πέρα από τα 1,7 δισ. που έχουν δώσει οι ΗΠΑ σε γειτονικές με τη Συρία χώρες, υποτίθεται για την ανακούφιση των εκατομμυρίων προσφύγων.

Από την πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Τσακ Χέιγκελ εξέφρασε την προθυμία κι ετοιμότητα των ΗΠΑ να συνεργαστούν με τις σαουδαραβικές Αρχές, μεταξύ άλλων και για την επίτευξη «πολιτικής λύσης μέσω διαπραγματεύσεων που θα τερματίσει τη βία και θα οδηγήσει στη συγκρότηση αντιπροσωπευτικής και υπεύθυνης κυβέρνησης στη Δαμασκό». Ο Χέιγκελ απέφυγε ν' αναφερθεί στη χορήγηση της στρατιωτικής «βοήθειας» των ΗΠΑ στη συριακή «αντιπολίτευση», και στο νέο ταξίδι - αστραπή που ξεκίνησε από χτες σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι.

Αυτά, ενώ ιμπεριαλιστικές δυνάμεις σηκώνουν, ολοένα και πιο έντονα, το τελευταίο διάστημα το ζήτημα της πλήρους και επιβεβαιωμένης απομάκρυνσης των συριακών χημικών όπλων, αλλά και της φερόμενης χρήσης χημικών όπλων από τη συριακή πολεμική αεροπορία, αναδεικνύοντας τους ισχυρισμούς εξτρεμιστών ισλαμιστών που μάχονται την κυβέρνηση Ασαντ για «επιθέσεις με αέριο χλωρίου» σε βάρος αμάχων τον περασμένο μήνα. Παρά τις πρόσφατες αποκαλύψεις για το σκοτεινό ρόλο και τα σχέδια χωρών όπως η Τουρκία, που σχεδίαζε την πρόκληση προβοκάτσιας στην κοινή μεθόριο ώστε να πετύχει την επέμβαση διεθνών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και να επιτευχθεί η απομάκρυνση του Σύρου προέδρου Μπασάρ Ασαντ από την εξουσία...

Η κυβέρνηση Ασαντ πάντως εξέφραζε ικανοποίηση για την προχτεσινή ανακοίνωση παραίτησης του διεθνούς απεσταλμένου του ΟΗΕ και Αραβικού Συνδέσμου στη Συρία, Λακντάρ Μπραχίμι, ως το τέλος του μήνα, υποστηρίζοντας ότι ήταν μεροληπτικός έναντι της Δαμασκού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ