Παρασκευή 18 Απρίλη 2014 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η πολιτιστική κληρονομιά συντρίβεται από το καπιταλιστικό κέρδος

Την ανεπάρκεια της οδηγίας «για την επιστροφή των παρανόμως εξαχθέντων πολιτιστικών αγαθών» (A7-0058/2014), καθώς, ανάμεσα σε άλλα, αφορά μόνο όσα υπεξαιρέθηκαν μετά το 1993, υπογράμμισε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σε σχετική συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο.

Στη συζήτηση η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος επισήμανε αναλυτικά τα εξής:

«Θεωρούμε μέγιστης προτεραιότητας το πρόβλημα της επιστροφής των κάθε μορφής πολιτιστικών αγαθών, που αποτελούν την έκφραση της καλλιτεχνικής δημιουργίας κάθε τόπου και αντανακλούν την ιστορική διαδρομή και την πολιτιστική φυσιογνωμία κάθε λαού. Με την έννοια αυτή τα πολιτιστικά αγαθά ανήκουν στο λαό που τα δημιούργησε και αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του φυσικού χώρου στον οποίο δημιουργήθηκαν.

Η συγκεκριμένη οδηγία αποτελεί εξαιρετικά περιορισμένο βήμα και για ακόμη μια φορά θα αποδειχθεί η ανεπάρκειά της. Πιο συγκεκριμένα, η οδηγία αναφέρεται μόνο στα "παρανόμως εξαχθέντα" πολιτιστικά αγαθά και μάλιστα μόνο για όσα υπεξαιρέθηκαν μετά το 1993. Πολλά πολιτιστικά αγαθά όμως, ίσως το σπουδαιότερο και μεγαλύτερο μέρος τους, έχουν αφαιρεθεί - τουλάχιστον μιλώντας για την Ελλάδα - πολύ νωρίτερα, όπως για παράδειγμα τα μάρμαρα του Παρθενώνα ή η Nίκη της Σαμοθράκης, αφού πωλήθηκαν από τους Τούρκους, που πριν το σχηματισμό του ελληνικού κράτους κατείχαν τον ελλαδικό χώρο. Για να δοθεί ουσιαστική λύση στο πρόβλημα, θα πρέπει να μπει το παρακάτω θέμα αρχής: Θεωρείται παράνομη και απαγορεύεται η αγοραπωλησία και η κατοχή από ιδιώτη ή οποιαδήποτε ιδιωτικό ή κρατικό οργανισμό ενός κράτους-μέλους κάθε πολιτιστικού αγαθού που προέρχεται από άλλο κράτος (μέλος ή μη της ΕΕ). Τα πολιτιστικά αυτά αγαθά επιστρέφονται στη χώρα προέλευσής τους αυτόματα και χωρίς καμία ιδιαίτερη διαδικασία ή αποζημίωση από την πλευρά του. Με την πρόταση αυτή αίρεται και το ορόσημο του 1993 και αντιμετωπίζεται το πρόβλημα των ανυπολόγιστης αξίας αρχαιολογικών θησαυρών που αρπάχτηκαν από τη χώρα μας κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής και τα οποία θα πρέπει επίσης επιτέλους να επιστραφούν».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ