Με τις ψήφους των κομμάτων της συγκυβέρνησης «πέρασε» χτες το βράδυ από την ολομέλεια της βουλής το νομοσχέδιο με τίτλο «Διαδικασία οριοθέτησης και ρυθμίσεις θεμάτων για τα υδατορέματα - ρυθμίσεις πολεοδομικής νομοθεσίας», το οποίο απειλεί με οικολογική καταστροφή ολόκληρες περιοχές της χώρας.
Ορισμένες από τις ρυθμίσεις του είναι φωτογραφικές υπέρ μεγάλων κατασκευαστικών εταιρειών. Για το χατίρι των επιχειρηματικών ομίλων αποχαρακτηρίζονται προστατευόμενες περιβαλλοντικά περιοχές, ρέματα, δασικές εκτάσεις και πάει λέγοντας. Είναι τόσο εξόφθαλμο αυτό που προωθείται που ακόμα και η Διεύθυνση Επιστημονικών Μελετών της βουλής στη σελίδα 7 του τμήματος της νομοτεχνικής επεξεργασίας κάνει παρατήρηση ότι πρέπει να προστατευτούν οι περιοχές NATURA στις οποίες «βάζει χέρι» το νομοσχέδιο!
Ακόμα ρυθμίσεις του ευνοούν τους καταπατητές, καταργούν την έκδοση οικοδομικής άδειας για μεγάλα τεχνικά έργα και εγκαταστάσεις, κατά παρέκκλιση των πολεοδομικών διατάξεων, δίνοντας το «ελεύθερο» σε μεγαλοκατασκευαστές να κάνουν έργα ακόμα και δίπλα στα ποτάμια και τα ρέματα.
Στο νομοσχέδιο κατατέθηκαν και 9 εντελώς άσχετες τροπολογίες που το έκαναν ακόμα πιο επιθετικό. Πρόκειται για τροπολογίες που ανοίγουν το δρόμο για αυξήσεις στα τιμολόγια του νερού, εντείνουν τις διαδικασίες για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΘ. Καθορίζουν τον τρόπο λειτουργίας της Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένων που θα αναλάβει την ιδιωτικοποίηση, μετά τον ΟΛΠ και ΟΛΘ και των άλλων μεγάλων λιμανιών της χώρας. Μέχρι τροπολογίες που ευνοούν τους πετρελαιάδες εφοπλιστές κατατέθηκαν.
Η εισηγήτρια του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου επισήμανε ότι ανάμεσα σε άλλα «υπάρχουν ειδικές διατάξεις που με την αξιοποίησή τους μπορεί να γίνει κατάληψη και εκποίηση δημόσιας περιουσίας, αφού ο ιδιώτης ξέρει εκ των προτέρων ότι δεν υπάρχει οριοθέτηση. Σκόπιμα προφανώς δεν ξεκαθαρίζετε για τμήματα υδατορεμάτων που εκτρέπονται αν θα οριοθετούνται με ποιες παροχές θα οριοθετούνται, αν οριοθετούνται και τελικά πώς θα υπολογίζεται η έκταση οριοθέτησης» και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση μέσα και από αυτό το νομοσχέδιο με βάση τις κατευθύνσεις και τις οδηγίες της ΕΕ εμπορεύεται και καταστρέφει «ακόμα πιο πολύ το περιβάλλον για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων σε βάρος των λαϊκών αναγκών. Παίρνονται μέτρα που θα εξυπηρετούν την κερδοφορία του κεφαλαίου. Τα μέτρα αυτά έχουν να κάνουν με παράκαμψη, και εξαφάνιση κάθε εμποδίου και φραγμού που θεωρούν ότι υπάρχουν για τις ιδιωτικές επενδύσεις που θα φέρουν τα νέα κέρδη τους». Τόνισε ότι είναι μια άγρια αντιλαϊκή πολιτική και οι εργαζόμενοι, ο λαός, «δεν πρέπει να επιτρέψουμε να πάρει μόνιμα χαρακτηριστικά, αλλά με την ανασύνταξη του λαϊκού κινήματος να την ανατρέψουμε. Εκεί είναι η δύναμη και η ελπίδα μαζί».
Οσον αφορά το θέμα των τροπολογιών η Δ. Μανωλάκου σημείωσε: «Είναι απαράδεκτο αυτό που γίνεται, τελευταία στιγμή να' ρχονται τροπολογίες υπουργικές γι' άσχετα θέματα, που δεν προλαβαίνει κανείς ούτε να τα δει, ούτε να μιλήσει. Ως διακοσμητικό χρησιμοποιείτε το κοινοβούλιο κι αυτή είναι η αστική δημοκρατία σας».
Από τον ΣΥΡΙΖΑ η εισηγήτρια Αφ. Θεοπεφτάτου, στο πλαίσιο της γραμμής του ΣΥΡΙΖΑ περί υγιούς επιχειρηματικότητας, εξέφρασε διαφωνία για το νομοσχέδιο γιατί δεν ξεφεύγει από τη γραφειοκρατία, και «θεωρεί τα υδοτορέματα εμπόδιο» χωρίς να διευκρινίσει για ποιον.