Τετάρτη 16 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ ΠΡΟΣ ΤΟ ΤΖΑΝΕΙΟ
Περιορίστε τις δαπάνες των εφημεριών!

Ακόμα κι ένας γιατρός λιγότερος στην εφημερία δημιουργεί πρόβλημα ασφάλειας, απαντούν γιατροί και εργαζόμενοι

Η Κ. Καλαρουτάκου, η Χ. Διακάκη και ο Κ. Σπυριδάκης μιλούν στη συντάκτρια του «Ρ»
Η Κ. Καλαρουτάκου, η Χ. Διακάκη και ο Κ. Σπυριδάκης μιλούν στη συντάκτρια του «Ρ»
Με κινητοποιήσεις που άρχισαν απ' την περασμένη Δευτέρα και τη συμμετοχή στην αυριανή απεργία οι γιατροί και οι εργαζόμενοι του Τζανείου απαντούν στα σχέδια της κυβέρνησης για την κατεδάφιση της Κοινωνικής Ασφάλισης, αλλά και στην καθημερινή εφαρμογή της πολιτικής της που οδηγεί στο στραγγαλισμό των νοσοκομείων και την απαξίωση του δημόσιου Συστήματος Υγείας.

Στις 4.5.2001 η υπηρεσία δημοσιονομικού ελέγχου της Νομαρχίας Πειραιά επέστρεψε -χωρίς να πληρώσει τους γιατρούς- στο Τζάνειο την κατάσταση των εφημεριών του Μαρτίου του 2001, γιατί ξεπερνούσαν κατά 6,5 εκατομμύρια δραχμές το προκαθορισμένο κονδύλι και ζητούσε την αναπροσαρμογή των κονδυλίων των εφημεριών που έκαναν οι γιατροί!

«Σας επιστρέφουμε - αναφέρεται στο έγγραφο της νομαρχίας - καταστάσεις πληρωμής πρόσθετων αμοιβών ιατρών του νοσοκομείου σας για το μήνα Μάρτιο 2001 και σας γνωρίζουμε τα εξής: Οι πρόσθετες αμοιβές μηνός Μαρτίου 2001 ανέρχονται στο ποσό των δρχ. 123.170.752, ενώ το υπόλοιπο της πίστωσης για το πρώτο τρίμηνο ανέρχεται στο ποσό των 116.396.809 δρχ. Επειδή δεν υπάρχει περίπτωση μείωσης στο μέλλον των σχετικών δαπανών, σύμφωνα με πληροφορίες που μας δώσατε μετά από τηλεφωνική επικοινωνία, για να αντιμετωπιστεί η προκληθείσα αρνητική διαφορά με συμψηφισμό τους επόμενους μήνες, σας επιστρέφουμε τις καταστάσεις πληρωμής των πρόσθετων αμοιβών μηνός Μαρτίου 2001, ώστε να γίνει επανασύνταξη αυτών περιορίζοντας τη δαπάνη στο ποσό των 116.396.809 δρχ.».

«Εδώ και τέσσερα χρόνια αποτελεί πάγια τακτική του υπουργείου Υγείας η περικοπή των εφημεριών, με αποτέλεσμα το νοσοκομείο να λειτουργεί στο όριο ασφαλείας», τόνισε στο «Ρ» ο Κώστας Σπυριδάκης, μέλος της πενταμελούς επιτροπής ΕΙΝΑΠ του νοσοκομείου.

Την ίδια στιγμή που η λογιστική λογική της κυβέρνησης φτάνει στο απόγειό της, οι γιατροί προειδοποιούν ότι «έστω και ένας γιατρός λιγότερος στην εφημερία δημιουργεί πρόβλημα ασφάλειας». Ηδη, υπογράμμισε η Χ. Διακάκη, επίσης μέλος της 5μελούς επιτροπής ΕΙΝΑΠ, οι διοικήσεις των νοσοκομείων προσπαθούν να περιορίσουν τα κονδύλια εφημεριών, βάζοντας στα προγράμματα ειδικευόμενους γιατρούς, οι οποίοι "στοιχίζουν λιγότερο".

Το ποσό για το οποίο το υπουργείο Υγείας βάζει σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών είναι 70 - 80 εκατομμύρια το χρόνο. Το υπουργείο ενέκρινε για το 2001 1,420 δισ. δραχμές ενώ για την ασφαλή λειτουργία του νοσοκομείου, και σύμφωνα με τα προγράμματα που είχαν καταρτίσει οι διευθυντές των τμημάτων απαιτούνται 1,490 δισ. δραχμές.

Από προχτές, Δευτέρα, και μέχρι το τέλος της βδομάδας οι γιατροί και εργαζόμενοι απέχουν από τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία και τα τακτικά χειρουργεία. Την ερχόμενη Δευτέρα 21.5.2001 θα πραγματοποιήσουν 24ωρη απεργία και νέα γενική συνέλευση, στην οποία και θα αποφασίσουν την παραπέρα πορεία των κινητοποιήσεών τους.

«Εμείς δε θα συνηγορήσουμε στην υποβάθμιση του νοσοκομείου, στην υποβάθμιση της δημόσιας υγείας», υπογραμμίζουν γιατροί και αρνούνται να κάνουν οποιαδήποτε περικοπή των απαραίτητων εφημεριών που έχουν καταρτίσει οι διευθυντές των τμημάτων.

Οπως επισήμανε η Κατερίνα Καλαρουτάκου, μέλος της διοίκησης του συλλόγου εργαζομένων του νοσοκομείου, οι ελλείψεις προσωπικού αφορούν όλους τους τομείς και κυρίως το νοσηλευτικό προσωπικό, όπου οι ελλείψεις είναι της τάξεως του 40% (προβλέπονται 600 οργανικές θέσεις και είναι καλυμμένες μόλις οι 380). «Σε μέρα γενικής εφημερίας μια νοσηλεύτρια εξυπηρετεί 120 ασθενείς, ενώ υπάρχουν εργαζόμενοι που κάνουν δυο μήνες να πάρουν ρεπό», υπογράμμισε η Κ. Καλαρουτάκου.

Στο επίκεντρο των διεκδικήσεών τους βρίσκονται: η προάσπιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους, τα αιτήματα για χαρακτηρισμό των νοσοκομείων ως ανθυγιεινών χώρων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους εργαζόμενους, για τετραπλασιασμό του νοσοκομειακού επιδόματος και επέκταση της ειδικής άδειας δέκα ημερών στο σύνολο του νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού.

«Με την περικοπή των εφημεριών, με την εντατικοποίηση της δουλιάς των εργαζομένων που δουλεύουν ο ένας για δύο, με την απαξίωση του δημόσιου Συστήματος Υγείας το υπουργείο, η κυβέρνηση επιδιώκουν να δυσφημίσουν το δημόσιο Σύστημα Υγείας και να μετακυλήσουν το βάρος για την υγεία στα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και στους χρήστες υγείας που θα πληρώνουν στο μέλλον οι ίδιοι απ' την τσέπη τους», υπογράμμισε η Χ. Διακάκη.

Από την πλευρά της η Κ. Καλαρουτάκου τόνισε ότι το πρόβλημα δεν αφορά μόνο το Τζάνειο, αλλά όλα τα νοσοκομεία της χώρας και έχει να κάνει με την πολιτική της κυβέρνησης στην υγεία, με τους νόμους για την υγεία, αλλά και το Ασφαλιστικό, «που είναι άμεσα συνδεδεμένα». «Αν υλοποιηθεί, υπογράμμισε, το δεύτερο τμήμα του νόμου Παπαδόπουλου που έχει να κάνει με τον Οργανισμό Διαχείρισης Πόρων Υγείας (ΟΔΙΠΥ) αυτό θα έχει άμεση επίπτωση στα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία θα καλύπτουν το κόστος νοσηλείας, αφού θα αγοράζουν τις υπηρεσίες από τα νοσοκομεία»


Νατάσα ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σχεδιασμοί χωρίς πρωτοβάθμια φροντίδα (2004-10-21 00:00:00.0)
Επικίνδυνες περικοπές των εφημεριών (2001-08-21 00:00:00.0)
Απεργίες γιατρών (2001-05-20 00:00:00.0)
Αναστολή τακτικών ιατρείων στο Τζάνειο (2000-09-07 00:00:00.0)
"Κλείνουν" οι εφημερίες στην Α' Ζώνη (1998-09-27 00:00:00.0)
Αντίσταση ανά νοσοκομείο (1998-09-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ