ΚΚΕ: Είναι ένα επικίνδυνο για τα συμφέροντα του λαού νομοσχέδιο
Με οικολογική καταστροφή απειλεί ολόκληρες περιοχές της χώρας το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος με τίτλο «Διαδικασία οριοθέτησης και ρυθμίσεις θεμάτων για τα υδατορέματα - ρυθμίσεις πολεοδομικής νομοθεσίας», για το οποίο χτες ήταν η δεύτερη μέρα συζήτησης στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.
Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το νομοσχέδιο, στο βωμό της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων θυσιάζει προστατευόμενες περιβαλλοντικά περιοχές, ρέματα, δασικές εκτάσεις και πάει λέγοντας. Ευνοεί από την άλλη τους καταπατητές, καταργεί την έκδοση οικοδομικής άδειας για μεγάλα τεχνικά έργα και εγκαταστάσεις, κατά παρέκκλιση των πολεοδομικών διατάξεων, δίνοντας το «ελεύθερο» σε μεγαλοκατασκευαστές να κάνουν έργα ακόμα και δίπλα στα ποτάμια και τα ρέματα.
Η εισηγήτρια του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου επισήμανε ότι «είναι ένα νομοσχέδιο που είναι φτιαγμένο στα μέτρα των επενδυτών, δηλαδή του κεφαλαίου, για γρήγορη κερδοφορία, αφού έχει στόχο να παρακάμψει, να εξοντώσει και να εξαφανίσει κάθε εμπόδιο και φραγμό που θεωρούν ότι υπάρχει για τα κέρδη τους. Δηλαδή, ισοπεδώνει όποιους κανόνες υπάρχουν για την περιβαλλοντική προστασία, την ασφάλεια των κατασκευών για το κοινωνικό σύνολο. Δεν διστάζει ακόμα να παραποιεί επιστημονικούς και τεχνικούς όρους ή να τους διαστρεβλώνει, ακόμη και να τους αγνοεί, προκειμένου να εξασφαλίσει κέρδη στην πλουτοκρατία». Πρόσθεσε ότι «είναι ένα νομοσχέδιο επικίνδυνο για τα συμφέροντα του λαού, γιατί ρυθμίζονται πολλά με Υπουργικές Αποφάσεις ή Προεδρικό Διάταγμα, κατά παρέκκλιση ειδικών όρων δόμησης, αλλάζοντας τα δεδομένα σε πολλές προστατευόμενες περιοχές της χώρας».
Αναφερόμενη πιο ειδικά στις διατάξεις του νομοσχεδίου, επισήμανε, ως παράδειγμα των όσων εξωφρενικών περιέχει, ότι ειδικά για τα υδατορέματα, προκειμένου να ευνοήσει τους επιχειρηματικούς ομίλους, φτάνει στο σημείο να τους αλλάζει και τον ορισμό.
Οπως σημείωσε, μέχρι τώρα τα υδατορέματα προσδιορίζονταν «ως μη πλεύσιμοι ποταμοί, χείμαρροι, ρέματα και ρυάκια», τώρα στο νομοσχέδιο «μπαίνει ένας ασαφής ορισμός, από τον οποίο έχουν αφαιρεθεί οι εδαφικές πτυχώσεις που παροχετεύουν νερό έκτακτης ή περιοδικής ή ακόμη και μόνιμης ροής». Με άλλα λόγια, «ένα ρέμα ακόμη και μόνιμης ροής που τροφοδοτείται από επιφανειακά νερά και εκβάλλει σε ένα μεγαλύτερο ρέμα ή σε μια τοπική λίμνη, παύει πλέον να θεωρείται υδατόρεμα με αυτόν τον ορισμό που δίνεται. Παύει να θεωρείται ρέμα αν η λεκάνη απορροής του είναι μικρότερη ή ίση των 1.000 στρεμμάτων».
Γιατί γίνεται αυτό; «Αυτή η ρύθμιση - όπως εξήγησε - που για μας είναι εξωφρενική στην κυριολεξία, στοχεύει μεταξύ άλλων και στην εν καιρώ άρση των σοβαρών εμποδίων» που υπάρχουν για την εκτέλεση έργων όπως η κατασκευή και λειτουργία ΧΥΤΑ σε αυτές τις περιοχές.
Από τον ΣΥΡΙΖΑ η εισηγήτρια Αφ. Θεοπεφτάτου, έχοντας ως βάση τη γραμμή ΣΥΡΙΖΑ περί υγιούς επιχειρηματικότητας, αυτό που βρήκε να προσάψει στο νομοσχέδιο είναι ότι περιέχει πλήθος διατάξεων άσχετες με τα υδατορέματα για τα οποία ανέφερε ότι χρειάζεται: «Συγκεκριμενοποίηση αρμοδιοτήτων για το κάθε υδατόρεμα με σαφή καθορισμό των αρχών προστασίας και ελέγχου του υδατορέματος», συμφωνώντας επί της ουσίας με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου που τους αλλάζει τον ορισμό.