Παρασκευή 14 Φλεβάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Επανερμηνεία «Επιβάτη» και «Ραντάρ»

Ο Μίκης Θεοδωράκης ξαναμπήκε σε στούντιο για να διευθύνει και διδάξει μια νέα ενορχήστρωση και ερμηνεία δύο κύκλων τραγουδιών του, σε «εκρηκτικούς» - θεματικά και ποιητικά - στίχους του Κώστα Τριπολίτη. Αναφερόμαστε στους κύκλους «Επιβάτης» και «Ραντάρ».

Ο μεγάλος συνθέτης λέει ότι ο εκρηκτικός χαρακτήρας των στίχων «έλειψε και από τις δύο εκτελέσεις τους στην αρχή της δεκαετίας του '80. Εκείνο που βάραινε ήταν τα ηχητικά όρια της Λαϊκής Ορχήστρας και γι' αυτό όσοι τραγουδιστές της έντεχνης λαϊκής μουσικής θέλησαν να τα ξεπεράσουν, κατέφυγαν στον ήχο της αμερικανικής μουσικής και ιδιαίτερα στον ήχο του Χέντριξ. Το αποτέλεσμα ήταν το περίβλημα (ο αμερικανικός ήχος) να κυριαρχήσει επί της ουσίας, που ήταν ο ελληνικός στίχος, και έτσι το κίνημα αυτό να καταταγεί στη ροκ μουσική και να αγκαλιαστεί από την ελληνική νεολαία που διψούσε για εκρηκτικές ηχητικές καταστάσεις».

Ο Μ. Θεοδωράκης θεωρεί ότι «ήταν επόμενο με τον ξένο ήχο να χαθεί και η ελληνικότητα του τραγουδιού» και με τον ήχο της ελληνικής λαϊκής ορχήστρας «να μην ικανοποιούνται οι νέες ηχητικές κατακτήσεις, οπότε το ευρύ κοινό, κυρίως η νεολαία, στράφηκαν προς τα έργα με το γνήσιο δικό τους ήχο, δηλαδή τα αμερικανικά».

Σκεπτόμενος ότι τον ήχο κάθε τραγουδιού τον δίνει η ενορχήστρωση και την «έκρηξή» του πραγματοποιούν η ορχήστρα και ο τραγουδιστής, αναθεώρησε την ενορχήστρωση και την τραγουδιστική ερμηνεία των δύο έργων, για να «ξαναγίνουν επίκαιρα τα κείμενα και η μουσική».

Ετσι επέλεξε την Φωτεινή Δάρρα, πιστεύοντας ότι «φωνητικά και ερμηνευτικά ανταποκρινόταν απόλυτα μιας νέας ερμηνείας» και αντί για μουσικά όργανα της ροκ, χρησιμοποίησε τη Λαϊκή Ορχήστρα του, θεωρώντας τη ικανή να προκαλέσει «ηχητική έκρηξη».

Οι δοκιμές «ήταν σκληρές» για την Φωτεινή Δάρρα και την ορχήστρα, ώστε, με συμπαραστάτη τον Γιάννη Μπελώνη, να μη χάσει το λαϊκό χαρακτήρα της, αλλά και «να προκαλεί την απαραίτητη ηχητική έκρηξη», για την ανάδειξη των κειμένων, «που αποκαλύπτουν την τραγωδία του ελληνικού λαού στην πλέον σκληρή της μορφή: Οταν δόλιες δυνάμεις προσπαθούν να τον μεταβάλουν σε "Επιβάτη" μέσα στην ίδια του τη χώρα», υπογραμμίζει ο συνθέτης.

Οι δύο δίσκοι θα κυκλοφορήσουν σύντομα από την «SUIGENERISMUSIC».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ