Σάββατο 1 Φλεβάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΣΤΑΘΜΟΣ «ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ»
Νέα εμπλοκή στο θέμα των αρχαιοτήτων

MotionTeam

Στην ίδια απόφαση που είχαν πάρει ακριβώς πριν ένα χρόνο και χωρίς να έχει προηγηθεί αυτοψία του χώρου, κατέληξαν με οριακή πλειοψηφία τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) στη συζήτηση της περασμένης Τρίτης για την ανάδειξη των αρχαιοτήτων στο σταθμό «Βενιζέλου». Το ΚΑΣ, παρά τις αντιδράσεις του Συλλόγου Αρχαιολόγων και φορέων, αποφάσισε να αποσπαστούν τα αρχαία από το σταθμό «Βενιζέλου» στο μετρό Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια να επανατοποθετηθούν.

Στη συζήτηση παρουσιάστηκαν έξι πιθανές λύσεις για την ανάδειξη των αρχαιοτήτων που βρέθηκαν στο σταθμό κατά τη διάρκεια των εργασιών για την κατασκευή του, λύσεις που δεν απομακρύνονταν ουσιαστικά από την υπουργική απόφαση του τότε υπουργού Πολιτισμού, Κ. Τζαβάρα, η οποία προέβλεπε την απόσπαση των αρχαιοτήτων, τη μεταφορά τους πιθανότατα στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά. Οι περισσότεροι, κυρίως ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, πρότειναν εναλλακτικές λύσεις που προέβλεπαν τον επανασχεδιασμό του σταθμού «Βενιζέλου» με τη διατήρηση των αρχαιοτήτων στο φυσικό τους περιβάλλον.

Παρ' όλα αυτά αυτά οι εισηγητές των αρμόδιων διευθύνσεων όσο και η οριακή πλειοψηφία των μελών του ΚΑΣ τάχθηκαν υπέρ του συνδυασμού των δύο λύσεων (μεταφορά των αρχαιοτήτων και επανατοποθέτηση). Εκτός από τις έξι προτάσεις στη συζήτηση τέθηκαν τα ζητήματα της διεξαγωγής αυτοψίας και της αναζήτησης δεύτερης γνώμης, που όμως δεν υπερίσχυσαν, παρά και την απόφαση του ΣτΕ που ζητά να μελετηθεί εξ αρχής το θέμα.

Στην παρέμβασή του στη συζήτηση ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων τόνισε μεταξύ άλλων: «Να ξεκινήσουμε από τη σημασία των αρχαιοτήτων και να προχωρήσουμε σε εναλλακτικές μελέτες και προτάσεις με αυτή την προτεραιότητα. Δυστυχώς ο, έως τώρα, δημόσιος διάλογος έγινε ανάποδα: Δεν ξεκινήσαμε από τις αρχαιότητες, αλλά από την άρνηση της "Αττικό Μετρό" (ΑΜ). Οι τέσσερις λύσεις που κατατέθηκαν είχαν περισσότερο το χαρακτήρα να πείσουν την ΑΜ ότι υπάρχουν τεχνικές λύσεις, προκειμένου μετά να αναλάβει να τις διερευνήσει. Τώρα, όμως, καλό είναι να δούμε τα πράγματα από την αρχή. Να μελετηθούν όλες οι εναλλακτικές για κατασκευή του σταθμού χωρίς μετακίνηση των αρχαιοτήτων, με το τι σημαίνει αυτό σε κόστος και χρονοδιάγραμμα. Να μελετηθούν και οι εναλλακτικές με απόσπαση - επανατοποθέτηση. Και να κληθεί το Συμβούλιο να κρίνει στη βάση τεκμηριωμένων προτάσεων ποια λύση είναι η προσφορότερη, συνυπολογίζοντας την αυθεντικότητα του μοναδικού χώρου, αλλά και το κόστος και το χρόνο που απαιτεί κάθε λύση. Μέχρι στιγμής, αυτό δεν έχει γίνει: Οι 6 λύσεις που παρουσιάζονται ουσιαστικά είναι 6 παραλλαγές σε δύο λύσεις, οι οποίες προϋποθέτουν αναγκαστικά την απόσπαση των αρχαιοτήτων».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ