Κυριακή 13 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΣΚΕΨΕΙΣ - ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Αγαπητέ «Ρίζο»

Ναρκωτικά

Χαρά Απατσίδου, Περισσός.

Με ιδιαίτερη χαρά παρακολούθησα τις εργασίες του 1ου Συνεδρίου πρωτογενούς πρόληψης κατά των ναρκωτικών του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών, που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο μήνα. Αποκόμισα πολλά από τις εμπεριστατωμένες και τεκμηριωμένες εισηγήσεις των ειδικών και των επιστημόνων. Τα στοιχεία που παρέθεσε η ψυχίατρος Κ. Μάτσα, επιστημονική υπεύθυνη της Κοινότητας «18 Ανω», ήταν αποκαλυπτικότατα.

Αυτό που φάνηκε, τελικά, είναι πως δεν μπορεί να γίνει ουσιαστική πρόληψη κατά των Ναρκωτικών, μακριά από τους αγώνες του μαζικού λαϊκού κινήματος. Αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω το ΔΣ του ΕΣΥΝ γι' αυτό το σπουδαίο συνέδριο που πραγματοποίησε και να απευθύνω πρόσκληση στον καθένα από εμάς, για να πλαισιώσουμε το ΕΣΥΝ και κάτω από τον φορέα αυτό, να ενταχθούμε στο μαζικό λαϊκό κίνημα κατά της μάστιγας των ναρκωτικών, δυναμώνοντας έτσι την πάλη μας για μια ανθρωπινότερη ζωή.

Καυτά θέματα

Δημήτριος Ξανθόπουλος, Κορδελιό Θεσ/νίκης.

Σε πολλές μικροεπιχειρήσεις, συνεργεία, βιοτεχνίες, κτλ., απολύουν τους Ελληνες εργαζόμενους και προσλαμβάνουν αλλοδαπούς με χαμηλή αμοιβή και ανασφάλιστους. Ετσι, το εργασιακό έγκλημα γίνεται «εις διπλούν». Από τη μια μεριά, μένουν χωρίς δουλιά οι Ελληνες πολίτες και, από την άλλη, οι αλλοδαποί χρησιμοποιούνται σαν πολίτες β` και γ` κατηγορίας. Ετσι, παρουσιάζεται και η όξυνση των αντιθέσεων, ο ρατσισμός και η ξενοφοβία.

Οι κυβερνητικοί παράγοντες του τόπου, ακόμα και η Εκκλησία, τα τελευταία χρόνια, μας επισημαίνουν τον κίνδυνο της υπογεννητικότητας στη χώρα μας. Δραματικά έχουν μειωθεί οι γεννήσεις σε σχέση με τους θανάτους μάς δηλώνουν, χωρίς, όμως, να εμβαθύνουν και ορίσουν και την αιτία αυτού του φαινομένου, που ο πιο πολύς κόσμος γνωρίζει. Οι αιτίες είναι πολλές, μα η κυριότερη είναι αυτή της ανεργίας που μαστίζει τους νέους και της αβεβαιότητας για το αύριο. Και επειδή οι σημερινοί νέοι έχουν υπευθυνότητα και δε θέλουν να υποφέρουν τα παιδιά, δεν τα φέρνουν στον κόσμο. Είναι απλό. Ας δώσουν κίνητρα στα νέα ζευγάρια τέτοια, ώστε να μπορέσουν να δημιουργήσουν οικογένειες με περισσότερα του ενός παιδία.

ΗΣΑΠ και ασανσέρ

Γιάννης Στεφανίδης, ζωγράφος, Ν. Ηράκλειο Αττικής.

Εχω την τύχη να μένω κοντά σε σταθμό του Ηλεκτρικού, οπότε και εξυπηρετούμαι, ας πούμε, ικανοποιητικά. Ομως, επειδή οι γραμμές του τρένου, ως γνωστόν, κόβουν την πόλη στα δυο, άτομα με ειδικές ανάγκες και κάποιας ηλικίας, δεν μπορούν να ανεβοκατεβαίνουν εναέριες και υπόγειες διαβάσεις, για να βρεθούν στην άλλη πλευρά των γραμμών. Εγώ, π.χ., όπως και πολλοί άλλοι, για να πάω να πάρω τη σύνταξή μου ή στο ταχυδρομείο ή στους γιατρούς, που βρίσκονται στην αντίθετη περιοχή πέρα από τις γραμμές, πρέπει να πάρω ταξί. Ετσι λοιπόν, όταν με πολλή ικανοποίηση είδα ότι στους σταθμούς κατασκευάζονταν ασανσέρ, σκέφτηκα, «δόξα σοι ο Θεός, μας σκέφτηκαν και μας τους ανήμπορους».

Τα ασανσέρ έγιναν, αλλά λειτούργησαν μόνο μερικούς μήνες. Συχνά χαλούσαν, τα φτιάχνανε και, τελικά, βάλανε λουκέτο. Οταν ρώτησα τους αρμόδιους για το τι θα γίνει, μου είπαν ότι τα χαλάνε οι πιτσιρικάδες! Και ρωτώ τους αρμόδιους του ΗΣΑΠ, έτσι αυτοκαταργείται ένα χρήσιμο έργο, που κόστισε εκατομμύρια; Είναι δύσκολο να μπει προσωπικό, που να τα φυλάει και να εξυπηρετεί και όσους δεν είναι σε θέση να τα χειριστούν; Πώς το ΜΕΤΡΟ είναι γεμάτο «σεκιουριτάδες», που επιβλέπουν τα πάντα;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ