Σάββατο 25 Γενάρη 2014 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κατατέθηκε χτες το νομοσχέδιο για την ΠΦΥ

Κατατέθηκε τελικά χτες βράδυ στη Βουλή το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ). Το νομοσχέδιο με τίτλο «Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ)» μετατρέπει τον ΕΟΠΥΥ αποκλειστικά σε αγοραστή υπηρεσιών Υγείας από το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Προβλέπει τη μεταφορά των υγειονομικών υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ στις Υγειονομικές Περιφέρειες και τη διαδικασία δημιουργίας Κέντρων Υγείας, τα οποία μελλοντικά, και μετά από συγχωνεύσεις δομών, θα λειτουργούν σε 24ωρη βάση.

Προβλέπονται ακόμα οι Οικογενειακοί Γιατροί (ΟΓ), χωρίς το νομοσχέδιο να διευκρινίζει την εργασιακή τους σχέση, οι οποίοι θα παρέχουν «υπηρεσίες στα ιατρεία και κατ' οίκον». Σημειώνεται χαρακτηριστικά ότι «καθήκοντα ΟΓ μπορούν να ασκούν όλοι οι ιατροί με τίτλο ειδικότητας Γενικής Ιατρικής, Παθολογίας και Παιδιατρικής».

Ο ΕΟΠΥΥ, ως αποκλειστικά αγοραστής υπηρεσιών, θα συνάπτει συμβάσεις με φορείς δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και με συμβαλλόμενους ιατρούς, ενώ μπορεί να αναθεωρεί ή να τροποποιεί τους όρους αυτών των συμβάσεων, όπου και όποτε αυτό απαιτείται.

Το νομοσχέδιο θεωρεί αυτοδίκαιη τη διαθεσιμότητα και κινητικότητα του «συνόλου του μόνιμου και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου ιατρικού, νοσηλευτικού, επιστημονικού, παραϊατρικού, τεχνικού, διοικητικού προσωπικού των Μονάδων Υγείας του ΕΟΠΥΥ». Οι παραπάνω υπάλληλοι - περίπου 8.000 από τους 9.400 - παραμένουν σε καθεστώς διαθεσιμότητας επί ένα μήνα και εν συνεχεία μετατάσσονται - μεταφέρονται, μετά από αίτησή τους, σε οργανικές θέσεις που συστήνονται για το σκοπό αυτό στις διοικήσεις των αντίστοιχων χωροταξικά ΥΠΕ.

Εντός οκταμήνου προβλέπεται η ολοκλήρωση της ένταξης των γιατρών του ΕΟΠΥΥ που θα επιλέξουν το νέο σύστημα ΠΦΥ και μετά από αξιολόγηση. Οι γιατροί θα ενταχτούν σε θέση πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης σε ΥΠΕ.

Στη διάρκεια της διαθεσιμότητας - κινητικότητας η παροχή υπηρεσιών «ανατίθεται στα κατά τόπους αρμόδια Κέντρα Υγείας, στο δίκτυο συμβεβλημένων ιατρών του ΕΟΠΥΥ και, επικουρικά, στα εξωτερικά ιατρεία των Νοσοκομείων του EΣΥ». Επιβεβαιώνεται, δηλαδή, ότι στη διάρκεια της κινητικότητας μπαίνει λουκέτο στις υγειονομικές μονάδες του ΕΟΠΥΥ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ