«Το ανανεωμένο Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού θα αποτελέσει μια ομπρέλα για τον Ελληνικό Πολιτισμό στο πρότυπο των ξένων μορφωτικών ιδρυμάτων και θα υποστηρίξει μια φιλική "επίθεση" της Ελληνικής γλώσσας, της διανόησης και των Τεχνών προς όλες τις χώρες που, ιδιαίτερα σήμερα, έχουν σημασία για την Ελλάδα», είπε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι τα τελευταία χρόνια πολλοί εντόπιζαν φαινόμενα αδράνειας και αχρησίας στη λειτουργία του ΕΙΠ. Αναφερόμενος στο ΕΚΕΒΙ πρόσθεσε «με δεδομένο το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεσμεύτηκε ότι θα καταργήσει το ΕΚΕΒΙ, αποφάσισα όλες οι αρμοδιότητές του να περάσουν στην ομπρέλα του ΕΙΠ. Η απόφαση για την κατάργηση του ΕΚΕΒΙ είναι ειλημμένη από το παρελθόν. Ωστόσο, όχι μόνο διατηρούμε τις αρμοδιότητές του, αλλά τις μεταφέρουμε σε αναβαθμιζόμενο φορέα».
Ωστόσο, το Σωματείο Εργαζομένων του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ), με ανακοίνωσή του, επισημαίνει ότι «η εξέλιξη αυτή συνιστά σαφή υποβάθμιση της δημόσιας πολιτικής για το Βιβλίο και τα Γράμματα στη χώρα μας. Με αυτόν τον τρόπο απαξιώνεται το έργο που επιτελεί το ΕΚΕΒΙ τα τελευταία 19 χρόνια, κάτι ήδη αναγνωρισμένο από τον κόσμο του ελληνικού βιβλίου. Σ' αυτό το πλαίσιο, οι εργαζόμενοι του φορέα καλούμε τον υπουργό να διευκρινίσει τον τρόπο, με τον οποίο προτίθεται να διασφαλίσει τα εργασιακά μας δικαιώματα. Υστερα από ένα χρόνο ανεκπλήρωτων εξαγγελιών σχετικά με την απορρόφησή μας στον κορμό του υπουργείου Πολιτισμού, παραμένουμε απλήρωτοι (από 7μήνου) και με διαρκή εργασιακή επισφάλεια. Η απασχόληση των εργαζομένων στον φορέα αποτελεί τη μόνη εγγύηση τεχνογνωσίας για την απρόσκοπτη συνέχιση των δράσεών του».
Σε ό,τι αφορά το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού, στην επιστολή παραίτησης αναφέρονταν, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Η μη εξασφάλιση από το υπουργείο Πολιτισμού ενός προϋπολογισμού ύψους περίπου 2,5 εκατ. ευρώ το χρόνο για την κεντρική διοίκηση και τα εννέα (9) παραρτήματα και εστίες του εξωτερικού. Ας σημειωθεί ότι στην πράξη το ποσό αυτό έχει περιοριστεί σε 1.400.000 ευρώ.(...) Δεν είμαστε διατεθειμένοι να επωμισθούμε την ευθύνη να κλείσουν οι χώροι παρουσίας και δραστηριότητας του ελληνικού πολιτισμού που παραλάβαμε και συνεχίσαμε ή που με τεράστιες προσπάθειες επιτύχαμε να ιδρύσουμε και να θέσουμε σε λειτουργία. Η Πολιτεία (πρωθυπουργός, υπουργός Πολιτισμού, υπουργός Οικονομικών, υπουργός Εξωτερικών) ας αναλάβει τις ευθύνες της».
Και τις «αναλαμβάνουν» δύο χρόνια μετά, αφού ο υπουργός έμαθε ή συνειδητοποίησε ότι «τα τελευταία χρόνια πολλοί εντόπιζαν φαινόμενα αδράνειας και αχρησίας στη λειτουργία του ΕΙΠ», όπως είπε στην προχτεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής, λες και είναι άλλοι υπεύθυνοι γι' αυτό και όχι η ίδια η πολιτεία. Ολο αυτόν τον καιρό, η συνέχεια των δράσεων με οποιονδήποτε τρόπο οφείλεται αποκλειστικά στους εργαζόμενους που παλεύουν απλήρωτοι για περισσότερο από οκτώ μήνες, στα κεντρικά και πάνω από χρόνο στα παραρτήματα.