ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΗΣ |
Στη μνήμη του πολυαγαπημένου μας ΧΡΗΣΤΟΥ ΔΗΜΟΥ, που «έφυγε» από κοντά μας πριν από 3 χρόνια, προσφέρουμε στο Κόμμα μας το ΚΚΕ 100 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Κ. Μπραχαμίου.
Η οικογένειά του
***
φωτό 1
Πέρασαν, περίπου, 4 χρόνια που «έφυγε» από κοντά μας ο αγαπημένος σύντροφος και αταλάντευτος κομμουνιστής ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΗΣ. Μας λείπεις, δεν ξεχνάμε τη δυναμική και αγωνιστική σου παρουσία! Υπάρχεις σ' όλους τους αγώνες.
Στη μνήμη σου, προσφορά ένα κόκκινο μεροκάματο 30 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ. Προσφορά από τη συντρόφισσά σου στη ζωή και τους αγώνες, Αγγελική Χονδρογιάννη - Αυγουστή, μέσω ΚΟΒ Ταύρου.
***
φωτό 1
Στις 16 Γενάρη 2014 συμπληρώνονται 9 χρόνια από το θάνατο της πολυαγαπημένης μας ΡΟΖΑΣ ΤΑΤΣΗ - ΓΙΑΦΑΣΟΒΑ. Υπήρξε καθηγήτρια Ιστορίας στην πρώην ΕΣΣΔ, διδάκτωρ, υφηγητής πανεπιστημίου της Τασκένδης, εργάσθηκε 35 χρόνια, στα οποία δημοσίευσε πάνω από 40 επιστημονικές και μεθοδικές εργασίες. Το 1957 παντρεύτηκε τον Κώστα Τάτση, πολιτικό πρόσφυγα, μηχανικό τηλεπικοινωνιών και απέκτησαν ένα γιο, επίσης μηχανικό τηλεπικοινωνιών. Η Ρόζα υπήρξε καλή σύζυγος, άξια μητέρα και γιαγιά.
Στη μνήμη της Ρόζας, η οικογένεια Τάτση Κώστα προσφέρει 100 ευρώ ως οικονομική βοήθεια στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ κέντρου Νέας Ιωνίας.
ΠΕΝΤΕΔΕΚΑΣ ΚΩΣΤΑΣ |
φωτό 1
Με βαθιά λύπη συνόδεψα το Σάββατο στις 28 Δεκέμβρη του 2013 στην τελευταία του κατοικία τον συμμαχητή μου στον ΔΣΕ ΚΩΣΤΑ ΠΕΝΤΕΔΕΚΑ. Στη μνήμη του, προσφέρω οικονομική ενίσχυση 30 ευρώ στο ηρωικό ΚΚΕ μέσω ΚΟΒ κέντρου Νέας Ιωνίας.
Τάτσης Κώστας, μαχητής της 2ης Μεραρχίας του ΔΣΕ με Μέραρχο τον Γιάννη Αλεξάνδρου - Θρυλικό Διαμαντή.
***
φωτο 1
Στη μνήμη του πατέρα μου ΑΝΔΡΕΑ ΤΑΤΣΗ. Ο Ανδρέας Τάτσης γεννήθηκε το 1907 και στα 8 του χρόνια έμεινε ορφανός από πατέρα, αφού ο πατέρας του πέθανε το 1915 σε ηλικία 35 χρόνων από εγκεφαλικό τραύμα που έφερε από τις πολεμικές επιχειρήσεις που διεξήχθησαν στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα το 1913. Τα 6 μικρά παιδιά που έμειναν ορφανά τα μεγάλωσε μόνη της η μητέρα, δηλαδή η γιαγιά μου. Σύντομα, ο μεγαλύτερος αδερφός του έχασε τη ζωή του από μια φονική γρίπη, υπηρετώντας τη θητεία του στα Γιάννενα. Τότε το βάρος έπεσε στον Ανδρέα, ο οποίος εργάστηκε σκληρά για να μεγαλώσει τα 4 μικρότερα αδέρφια. Το 1940-41 είπε το «όχι» στη φασιστική Ιταλία, πολεμώντας στην πρώτη γραμμή του αλβανικού μετώπου μαζί με τον αδερφό του Νικόλαο, ενώ ο Αποστόλης, ο μικρότερος αδερφός, υπηρέτησε ως λοχείας στο αντιαεροπορικό όπλο της πόλης Αρτας. Στη συνέχεια επανέλαβε το «όχι» στη φασιστική κατοχή, πολεμώντας τον κατακτητή μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ, του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ. Το «όχι» το είπε και στους συμμάχους Βρετανούς και Αμερικανούς που έφεραν στην Ελλάδα μια νέα κατοχή που οδήγησε στο σκληρότατο εμφύλιο πόλεμο. Μετά τη συμφωνία της Βάρκιζας κυνηγήθηκε από το κράτος και το παρακράτος, κάτι που τον ανάγκασε να ενταχθεί στις γραμμές του ΔΣΕ. Μετά την αποχώρηση του ΔΣΕ από τον ελλαδικό χώρο ο Ανδρέας Τάτσης πήρε το δρόμο της υποχρεωτικής πολιτικής προσφυγιάς που κράτησε έως το 1975, όταν, όπως δήλωσε στο δημοσιογράφο του «Ριζοσπάστη» «ήρθα να αφήσω τα κόκαλά μου στην πατρίδα». Μετά από 8 μήνες «έφυγε» από τη ζωή. Αιωνία η μνήμη του.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΔΗΜΟΥ |
***
Στη μνήμη του Θ. ΚΑΛΛΙΝΟΥ προσφέρω 400 ευρώ, ως δεύτερη δόση. Ο Θεόδωρος Καλλίνος γεννήθηκε το 1914 στην Τσαριτσάνη της επαρχίας Ελασσόνας ν. Λάρισας. Το Σεπτέμβρη 1935, έδωσε πετυχημένες εξετάσεις στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων. Πολέμησε και δεν παραδόθηκε στο Οχυρό Κάλη στη γραμμή Ρούπελ. Εθελοντής Διοικητής Λόχου στη Μάχη της Κρήτης το Μάη του 1941. Ελαβε μέρος και ηγήθηκε στην αντίσταση κατά την εισβολή των Γερμανών στο ύψωμα του Κοψά βορειοανατολικά του Ηρακλείου. Συμμετείχε στο Αρχηγείο Ανταρτών του ΕΑΜ Θεσσαλίας (11-11-42) και διετέλεσε Στρατιωτικός του Αρχηγείου Βόρειας Θεσσαλίας (4-2-43), του 5ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ, Καπετάνιος της ΧVIης Μεραρχίας Θεσσαλίας του ΕΛΑΣ και της ΧΙΙΙης Ρούμελης του ΕΛΑΣ. Διοικητής Ταξιαρχίας και Επιτελάρχης Μεραρχίας του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ), Πολιτικός Πρόσφυγας με την υποχώρηση του ΔΣΕ. Ο Θ. Καλλίνος ήταν ανάμεσα στους 12 αξιωματικούς του ΕΛΑΣ που απέδρασαν από τη Νάξο, όπου τους έστειλε εξόριστους το μοναρχοφασιστικό ξενόδουλο κράτος για να τους «ευχαριστήσει» για την προσφορά τους στην απελευθέρωσή του από τους Ιταλούς και Γερμανούς καταχτητές. Πέθανε στις 9 Γενάρη σε ηλικία 99 χρόνων.
Ηρακλής Κακαβάνης
ΡΟΖΑ ΤΑΤΣΗ -ΓΙΑΦΑΣΟΒΑ |
ΑΝΔΡΕΑΣ ΤΑΤΣΗΣ |