Τετάρτη 15 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ ΩΚΕΑΝΟΣ
Η ένταση αναζωπυρώνεται συνεχώς

ΠΕΚΙΝΟ.--

Το σκηνικό έντασης στον Ειρηνικό Ωκεανό αναζωπυρώνουν οι δηλώσεις των εκπροσώπων της κινεζικής κυβέρνησης, λίγες μόνο μέρες μετά τις ρυθμίσεις που ανακοίνωσε για την αλιεία στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, προκαλώντας την έντονη αντίδραση των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας, του Βιετνάμ και των Φιλιππίνων.

Χτες, η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χούα Τσουνουίνγκ καταδίκασε τις ιαπωνικές «αξιώσεις» στα διαφιλονικούμενα νησιά που βρίσκονται στην Ανατολική Κινεζική Θάλασσα και η μεν Κίνα καλεί Ντιαογού η δε Ιαπωνία Σενκάκου. «Η Κίνα έχει μια σαφή και συνεχή τοποθέτηση για τα νησιά Ντιαογού: ανήκουν στην Κίνα... Η προσπάθεια της Ιαπωνίας να κλέψει τα νησιά είναι μια προσπάθεια να ξαναγράψει την Ιστορία, αρνούμενη την ήττα στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, να αρνηθεί τη διεθνή κατάσταση που ακολούθησε τον πόλεμο και να αμφισβητήσει τους σκοπούς και τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών», σημείωσε η Τσουνουίνγκ. Και συμπλήρωσε: «Θέλουμε, επίσης, να συμβουλεύσουμε την Ιαπωνία να μην υποτιμά την άθραυστη θέληση της Κίνας να υπερασπιστεί την κυριαρχία της. Αν η Ιαπωνία τολμά να κλιμακώνει τις προκλήσεις σε εδαφικά ζητήματα, η Κίνα θα απαντήσει σθεναρά και η Ιαπωνία θα υποστεί τις συνέπειες».

Οι δηλώσεις έγιναν με αφορμή αποσπάσματα που περιέχονται σε ιαπωνικά βιβλία, όπου τα επίμαχα νησιά αναφέρονται ως μέρος της ιαπωνικής επικράτειας. Πρόκειται για τα νησιά πάνω από τα οποία τον περασμένο Νοέμβρη το Πεκίνο διεύρυνε τη ζώνη αεράμυνάς του, ξεκινώντας τότε ένα γύρο αντιπαράθεσης μεταξύ των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων της περιοχής (και όχι μόνο) που από τότε κλιμακώνεται συνεχώς με νέες αφορμές.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ