Ερευνα για τα προγράμματα επιχειρηματικότητας στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση με χρηματοδότηση της ΕΕ
Με προσήλωση στην καλλιέργεια μέσω της εκπαίδευσης εκείνων των δεξιοτήτων, αντιλήψεων και συμπεριφορών που στηρίζουν το μεγάλο κεφάλαιο και την κερδοφορία του, το υπουργείο Παιδείας προκηρύσσει με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ έρευνα για την καλύτερη προώθηση της «επιχειρηματικότητας» στο σχολείο. Ως αντικείμενό της περιγράφεται η «καταγραφή και διαχείριση των κρίσιμων αιτιών και παραμέτρων που διευκολύνουν ή δυσχεραίνουν την επιτυχή εφαρμογή των προγραμμάτων επιχειρηματικότητας στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση».
«Η σύνδεση των συστημάτων εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας και η εισαγωγή του πνεύματος της επιχειρηματικότητας στην εκπαίδευση εξακολουθεί να παραμένει στόχος σε εθνικό επίπεδο και βασική προτεραιότητα της ευρωπαϊκής πολιτικής για την περίοδο 2014-2020», επισημαίνεται στην προκήρυξη. Δεν πρόκειται βέβαια για ενθάρρυνση δημιουργίας επιχειρήσεων από τους νέους, τη στιγμή μάλιστα που οι πολυεθνικές και η πολιτική της κυβέρνησης οδηγούν στα λουκέτα τους αυτοαπασχολούμενους. Η «επιχειρηματικότητα» εισάγεται στην εκπαίδευση για να καλλιεργήσει πρώτα και κύρια στους νέους και μελλοντικούς εργαζόμενους αντιλήψεις που θα συμβάλλουν στο να αυξήσει τα κέρδη του ο εργοδότης τους, να περάσει από νωρίς στις συνειδήσεις των μαθητών μια ταύτιση των συμφερόντων των εργαζομένων με αυτά του εργοδότη.
Στο όνομα της «επιχειρηματικότητας» σήμερα απαιτούνται ακόμη πιο φτηνοί εργαζόμενοι, κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, μόνιμη ανασφάλεια, με μόνο κερδισμένο το μεγάλο κεφάλαιο. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι τα προγράμματα επιχειρηματικότητας στην εκπαίδευση ξεκίνησαν με την ενεργό συμβολή του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών, μέσω του «Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων» το οποίο ιδρύθηκε από τον ΣΕΒ το 2005 και σε αυτό συμμετέχουν μία σειρά από τις μεγαλύτερες ελληνικές επιχειρήσεις. Στα προγράμματα τα οποία οι εκπαιδευτικοί καλούνται να εντάξουν σε διάφορα μαθήματα το ρόλο του εκπαιδευτικού αναλαμβάνουν στελέχη επιχειρήσεων «για την ...προώθηση του επιχειρηματικού πνεύματος και την ανάπτυξη δεξιοτήτων» στους μαθητές, ενώ το εκπαιδευτικό υλικό έχει προσαρμοστεί στα ελληνικά δεδομένα και προέρχεται από τον οργανισμό Junion Achievement International, το μεγαλύτερο οργανισμό παγκοσμίως που εφαρμόζει προγράμματα επιχειρηματικότητας με τη συμμετοχή επιχειρηματικών κολοσσών.