Σάββατο 14 Δεκέμβρη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Επιχείρηση κατασκευής «υποψηφίων προς απόλυση»

Με εντολή να ελέγξουν «τη διαδικασία υπαγωγής στο ΠΔ 164/2004» για όλο το υπουργείο και τα νομικά πρόσωπα που αυτό εποπτεύει, έξι ελεγκτές του Σώματος Ελεγκτών - Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ) μπήκαν στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Αφορμή - αλλά όχι αιτία - αποτέλεσε σειρά καταγγελιών, επώνυμων και ανώνυμων. Γιατί η αιτία είναι να βρεθούν οι επόμενοι για τη λίστα των απολύσεων.

Πιο συγκεκριμένα:

Το 2010 υπήρξαν δύο επώνυμες καταγγελίες που αφορούσαν σε «παρατυπίες» κατά τη μετατροπή της σύμβασης σε ΙΔΑΧ, 33 εργαζομένων που κατονομάζονταν (διαφόρων ειδικοτήτων μη επιστημονικού προσωπικού). Με αφορμή τις καταγγελίες αυτές, ξεκίνησε έρευνα τόσο εντός του υπουργείου Πολιτισμού (δύο ΕΔΕ), όσο και από τη Δικαιοσύνη (η μία υπόθεση διερευνάται από τον εισαγγελέα και για την άλλη αναμένεται απόφαση δικαστηρίου). Οι υποθέσεις αυτές είναι, επίσης, σε διαδικασία επαναξιολόγησης από τα Υπηρεσιακά Συμβούλια και τον ΑΣΕΠ. Οι ελεγκτές του ΣΕΕΔΔ, κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας, διερεύνησαν τους φακέλους των υπαλλήλων αυτών κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και αναμένεται η έκδοση πορίσματος.

Στη συνέχεια, όμως, το ΣΕΕΔΔ προχώρησε στον έλεγχο και ανώνυμων καταγγελιών, μία εκ των οποίων αναφερόταν και σε αρχαιολόγους με ισχυρισμούς που έχουν απαντηθεί από το παρελθόν τόσο από το ΑΣΕΠ όσο και από τα Υπηρεσιακά Συμβούλια και το ΥΔΜΗΔ. Ετσι, ο ειδικός γραμματέας του ΣΕΕΔΔ, Παρασκευάς Νομικός, έδωσε εντολή στους 6 ελεγκτές να ελέγξουν συνολικά τη διαδικασία, δηλαδή όλους τους φακέλους των 2.707 υπαλλήλων των οποίων οι συμβάσεις μετατράπηκαν σε ΙΔΑΧ με τη διαδικασία του ΠΔ 164/2004 στον τομέα του Πολιτισμού. Η ενέργεια αυτή θέτει σε μια ιδιότυπη «εργασιακή ομηρία» το 45% των υπαλλήλων του ΥΠΠΟΑ!

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) με ανακοίνωσή του θεωρεί ότι «ο έλεγχος του ΣΕΕΔΔ δεν εντοπίζει σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, λόγω καταγγελιών ή άλλης αιτίας, αλλά επεκτείνεται στους 2.707 εργαζόμενους με ΙΔΑΧ που υπήχθησαν στις διατάξεις του ΠΔ 164/2004... Είναι προφανές ότι και στη συγκεκριμένη περίπτωση το ΣΕΕΔΔ, Ειδική Γραμματεία που υπάγεται στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ενεργεί κάτω από πολιτικές εντολές για την κατασκευή "υποψηφίων προς απόλυση", προκειμένου να βρεθούν οι 15.000 απολύσεις που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση για τα έτη 2013 - 2014... Μετά το ΥΠΠΟΑ, άλλωστε, σειρά θα πάρει ο υπόλοιπος δημόσιος τομέας και οι ΟΤΑ, ώστε τελικά να συμπληρωθεί το νούμερο των απολύσεων που περιγράφεται στα διαδοχικά Μνημόνια. Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η απαξίωση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και του έργου της. Οι προθέσεις φάνηκαν ξεκάθαρα ακόμη και στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, κατά την οποία ο υπουργός Ανάπτυξης, κ. Κ. Χατζηδάκης, πανηγύρισε ότι "το νέο πλαίσιο για τις Στρατηγικές και Ιδιωτικές Επενδύσεις προβλέπει Κεντρική Αδειοδοτική Αρχή", για την οποία ανήγγειλε ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Ν. Μηταράκης ότι "αυτήν την εβδομάδα ξεκινά στο Υπουργείο Ανάπτυξης η λειτουργία της". Από τα πλέον επίσημα χείλη, λοιπόν, ξεκαθαρίζεται ότι το πλαίσιο του Ν.4146/2013, που συνέστησε Διεύθυνση Αδειοδοτήσεων (με Τμήμα Αρχαιολογικών Αδειοδοτήσεων!) στο υπουργείο Ανάπτυξης θα αντικαταστήσει, όσον αφορά τα μεγάλα έργα, το έργο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, αλλά και άλλων συναρμόδιων Υπηρεσιών (Δασαρχεία, Πολεοδομία, Τμήμα Αιγιαλού κ.λπ.). Ετσι εξηγείται και η πρόβλεψη του προϋπολογισμού για "μείωση έως 50%" των αρχαιολογικών ανασκαφών στα μεγάλα έργα»!

Τέλος, ο ΣΕΑ επισημαίνει ότι «θα χρειαστεί ένας σημαντικός αγώνας για να αποτρέψουμε τις απολύσεις, τις νέες διαθεσιμότητες, τη συρρίκνωση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας με το σχεδιαζόμενο νέο οργανόγραμμα, τις νομοθετικές ρυθμίσεις που κονιορτοποιούν το πλαίσιο προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς. Κι αυτός θα πρέπει να δοθεί από όλους μας».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ