Παρασκευή 13 Δεκέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2013
«Πλεονάσματα» πάνω στις λαϊκές πλάτες

Πρωτογενές πλεόνασμα 2,7 δισ. ευρώ καταγράφεται το 11μηνο Γενάρης - Οκτώβρης 2013

Πάνω στις λαϊκές πλάτες χτίζονται τα εμφανιζόμενα πρωτογενή πλεονάσματα του κρατικού προϋπολογισμού, τα οποία στο 11μηνο Γενάρης - Οκτώβρης 2013 υπολογίζονται στα 2,7 δισ. ευρώ. Στο εν λόγω ποσό περιλαμβάνονται και οι λογιστικές εγγραφές (έσοδα) από τις δοσοληψίες με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που όμως δεν αναγνωρίζονται στο πλαίσιο της «αξιολόγησης» από την τρόικα. Επιπλέον, η επίτευξη του στόχου οφείλεται και στη μη καταβολή κονδυλίων που αφορούν σε οφειλόμενες επιστροφές φόρου, πολυτεκνικά επιδόματα, καταναλωτικές δαπάνες κ.ά.

Ειδικότερα:

-- Οι πρωτογενείς δαπάνες, που αφορούν σε συντάξεις, Υγεία, Πρόνοια κ.ά. μειώθηκαν στα 39,3 δισ. ευρώ από 42,4 δισ. ευρώ στο 11μηνο του 2012, καταγράφοντας πτώση 7,3%. Το κονδύλι για τόκους εμφανίζεται μειωμένο στα 5,9 δισ. ευρώ (από 11,4 δισ. πέρσι), γεγονός που έχει να κάνει με το «κούρεμα» και την επιμήκυνση του κρατικού χρέους, που επίσης φορτώθηκε στις λαϊκές πλάτες. Να σημειωθεί ότι για τη συμμετοχή της χώρας στον «Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης» των τραπεζών της ΕΕ δαπανήθηκαν 901 εκατ. ευρώ, ενώ για τη συμμετοχή στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕΠ) ακόμη 30 εκατ. ευρώ.

-- Τα έσοδα (τακτικός προϋπολογισμός) εμφανίζονται στα 42,7 δισ. ευρώ, αρκετά πάνω ακόμη και από το στόχο του «Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου», γεγονός που συνδέεται αποκλειστικά και μόνο με το μπαράζ των αντιλαϊκών μέτρων.

-- Το γενικό έλλειμμα του προϋπολογισμού διαμορφώθηκε στα 3,2 δισ. ευρώ, έναντι ελλείμματος ύψους 12,9 δισ. ευρώ πέρσι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ