Χριστουγεννιάτικο «μποναμά» για τους κατασκευαστικούς ομίλους που έχουν αναλάβει την ολοκλήρωση των τεσσάρων μεγάλων οδικών αξόνων έφερε ο επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής της ΕΕ Johannes Hahn κατά τη διήμερη επίσκεψη που πραγματοποιεί στη χώρα μας. Οπως δήλωσε χτες σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, «Δευτέρα πρωί- πρωί στις Βρυξέλλες θα υπογράψω την τελική έγκριση για την εκχώρηση των σχετικών κοινοτικών κονδυλίων για τους τέσσερις μεγάλους αυτοκινητόδρομους της χώρας», χαρακτηρίζοντας την παραπάνω ενέργεια ως «κάτι περισσότερο από χριστουγεννιάτικο δώρο».
Χθες επίσης ο Επίτροπος συναντήθηκε με τον υπουργό Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη, με αντικείμενο την πορεία απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων, τις συμβάσεις παραχώρησης των αυτοκινητοδρόμων καθώς και το ΕΣΠΑ περιόδου 2014-2020. Ειδικά για το ΕΣΠΑ, ο Κ. Χατζηδάκης επισήμανε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει «να είναι διαφορετικό από το σημερινό. Και γι' αυτόν το λόγο στρέφεται στην επιχειρηματικότητα και σε δράσεις για την κοινωνική συνοχή. Αλλά θέλουμε να είναι και πιο απλό από το σημερινό και γι' αυτόν το λόγο έχουμε προβλέψει μια σειρά από μέτρα που θα το απλουστεύσουν δραστικά».
Αναφορικά με το σχεδιασμό του νέου ΕΣΠΑ, ο J. Hahn, συνεχάρη την κυβέρνηση γιατί όπως είπε «το νέο πρόγραμμα που μας υπεβλήθη προ δυο ημερών πράγματι ακολουθεί τις γραμμές τις οποίες έχουμε συζητήσει και στο παρελθόν». Ειδική αναφορά έκανε στην ανάδειξη του ρόλου των περιφερειακών διοικήσεων της χώρας ως διαχειριστών του ΕΣΠΑ, για τις οποίες τα σχετικά κονδύλια τη νέα προγραμματική περίοδο αντιστοιχούν στο 35% του συνόλου από 22% που ήταν την προηγούμενη επταετία.
Ακόμη, ο J. Hahn δήλωσε εκ μέρους της Επιτροπής «ιδιαίτερα ευτυχής που εδώ στην Ελλάδα δίνεται ιδιαίτερη έμφαση σε θέματα που αφορούν τις επενδύσεις (...) ήτοι την ενίσχυση και προώθηση της οικονομίας», χαρακτηρίζοντας μάλιστα την Ελλάδα ως «βέλτιστο παράδειγμα» σε αυτόν τον τομέα και για τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ. Την ικανοποίησή του, τέλος, εξέφρασε για το ποσοστό απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων από τη χώρα μας, το οποίο φαίνεται μέχρι στιγμής να ξεπερνά τους στόχους του μνημονίου.
Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι σύμφωνα με μελέτη της «McKinsey», που παρουσίασε πρόσφατα το υπουργείο Ανάπτυξης, οι ανάγκες της εγχώριας οικονομίας απαιτούν περί τα 112 δισ. ευρώ μέχρι το 2020, με το σύνολο των διαθέσιμων πόρων του ΕΣΠΑ -για τους οποίους είναι αδύνατον να υπάρξει 100% απορροφητικότητα- να φτάνουν τα 20,8 δισ. ευρώ...