Η Ν. Κορέα διευρύνει τη ζώνη αεράμυνάς της
ΣΕΟΥΛ - ΤΟΚΙΟ - ΠΕΚΙΝΟ.--
Περιπλέκεται η κατάσταση στη στρατηγική (για τις εναέριες και πλωτές συγκοινωνίες και ενεργειακά ενδιαφέρουσα) Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας, μετά και από την προχτεσινή απόφαση της Νότιας Κορέας να διευρύνει τη δική της ζώνη αεράμυνας τουλάχιστον όσον αφορά τις διελεύσεις στρατιωτικών αεροσκαφών, υπερκαλύπτοντας και βραχονησίδες στη Θάλασσα Ανατολικής Κίνας που εμπίπτουν ταυτόχρονα στις ανάλογες ζώνες αεράμυνας του Τόκιο και του Πεκίνου.
Παράλληλα, η Σεούλ ανακοίνωσε πως πυκνώνει τις περιπολίες αεροσκαφών του πολεμικού ναυτικού και της αεροπορίας στην ευρύτερη περιοχή με την πρόεδρο της Ν. Κορέας Παρκ Γκέουν Χίε να δηλώνει ότι πρόκειται για «συνετή απόφαση, με στόχο την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων στον ανώτατο βαθμό».
Η Ιαπωνία δεν αντέδρασε αρνητικά στην εξέλιξη με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο της χώρας να δηλώνει ότι «προς το παρόν δεν δημιουργείται πρόβλημα» με το επιχείρημα ότι η νοτιοκορεατική διευρυμένη ζώνη αεράμυνας δεν καλύπτει περιοχές της ιαπωνικής επικράτειας. Ωστόσο, όπως σημείωναν διεθνή πρακτορεία, η διεύρυνση της νοτιοκορεατικής ζώνης αναγνώρισης πτήσεων καλύπτει, μεταξύ άλλων, και τη βραχονησίδα Ieodo που καλύπτεται ταυτόχρονα από τις ανάλογες ζώνες Ιαπωνίας και Κίνας.
Αντίθετα, πιο έντονη ήταν η αντίδραση της εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας Χονγκ Λέι που εξέφρασε «λύπη» για την απόφαση της Σεούλ, ισχυριζόμενη ότι η αντίστοιχη κίνηση του Πεκίνου με τη διεύρυνση της δικής του ζώνης αεράμυνας στις 23 Νοέμβρη ήταν «διαφορετική και σύννομη προς το διεθνές δίκαιο».
Από την άλλη, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεν Πσάκι εκτίμησε πως η διεύρυνση της νοτιοκορεατικής ζώνης αφορά μόνον τις πτήσεις στρατιωτικών αεροσκαφών και ότι «γίνεται με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο». Κατέληξε, λέγοντας ότι η Ουάσιγκτον βρίσκεται «σε συνεχή συνεννόηση με τους συμμάχους της στην περιοχή, ώστε να εξασφαλιστεί η σταθερότητα».
Το ζήτημα της πρόσφατης διεύρυνσης της σινικής ζώνης αναγνώρισης πτήσεων αποτέλεσε ένα από τα θέματα τριβής στην κυριακάτικη συνάντηση της υπουργού Εξωτερικών της Αυστραλίας Τζούλι Μπίσοπ και του Κινέζου ομολόγου της Γουάνγκ Γι, με τον τελευταίο να δηλώνει ότι η Αυστραλία με τις δηλώσεις και τις πράξεις της αναφορικά με τη ζώνη εναερίου ελέγχου στη Θάλασσα της Α. Κίνας, «έχει διαταράξει την αμοιβαία εμπιστοσύνη και έχει επηρεάσει (δυσμενώς) τη σταθερότητα στις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών».