Σάββατο 7 Δεκέμβρη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΔΗΜΑΡΧΟΙ
Μεθοδεύουν ιδιωτικοποιήσεις και χιλιάδες απολύσεις σε κεντρική και τοπική διοίκηση

Στην ημερήσια διάταξη βρίσκεται - για την κυβέρνηση - η κατάργηση των υπηρεσιών καθαριότητας των ΟΤΑ και η παράδοση του έργου σε εργολάβους, με άμεσο επακόλουθο εκατοντάδες απολύσεις εργαζομένων και σε αυτόν τον τομέα. Το σχετικό σχέδιο, που έχει ήδη συζητηθεί από τις αρχές Οκτώβρη, υποστηρίζεται από κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, όπως οι υπουργοί Οικονομικών και Εσωτερικών, και όχι μόνο. Κατά πληροφορίες, υπάρχουν τουλάχιστον δύο δήμαρχοι μεγάλων πόλεων που παράγγειλαν και έχουν στα χέρια τους μελέτη σχετικά με τα «οφέλη» από μια τέτοια κατάργηση.

Βέβαια, κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές δείχνουν να φοβούνται τις αντιδράσεις μπροστά και στις ερχόμενες τοπικοδιοικητικές εκλογές. Αυτό ωστόσο δεν τους εμποδίζει να ετοιμάζουν έτσι κι αλλιώς χιλιάδες άλλες απολύσεις. Ολο αυτό το διάστημα λίστες προγραφών πάνε κι έρχονται, κάποιες δημοσιοποιούνται κιόλας και θέλουν, π.χ., 11.000 απολύσεις, μέσα στο 2014, υπαλλήλων με «χαμηλά προσόντα» από 74 φορείς υπαγόμενους σε υπουργεία, που θα κλείσουν ή θα συγχωνευτούν.

Χιλιάδες απολύσεις ετοιμάζονται και στην Τοπική Διοίκηση. Αμέσως αμέσως στο «στόχαστρο» έχουν μπει 29 δημοτικές επιχειρήσεις, που απασχολούν συνολικά 2.000 υπαλλήλους. Ανάμεσά τους οι: Δημοτικές Επιχειρήσεις Υδρευσης - Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ): Ρόδου, Ιωαννίνων, Ηρακλείου, Κομοτηνής, Δράμας, Ζακύνθου, Αγρινίου, Αιγίου, Μεσολογγίου, Ορεστιάδας και Εορδαίας. Η Δημοτική Εταιρεία Πληροφόρησης - Θεάματος και Επικοινωνίας Δήμου Θεσσαλονίκης (ΔΕΠΘΕ). Το ραδιόφωνο του Δήμου Αθηναίων «Αθήνα 9,84». Η Κοινωφελής Επιχείρηση Υπηρεσιών Νεάπολης - Συκεών. Η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτισμού, Περιβάλλοντος και Αθλητισμού Θέρμης. Η Δημοτική Επιχείρηση Τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας. Η Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Καλαμαριάς. Η Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτισμού, Περιβάλλοντος, Νεολαίας και Αθλησης Δήμου Ιωαννιτών. Η Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Καλαμάτας «ΦΑΡΙΣ». Η Περιβαλλοντική Αναπτυξιακή Δυτικής Θεσσαλίας ΑΕ. Η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Εδεσσας. Η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Κορδελιού - Ευόσμου. Η Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Κασσάνδρας. Η Δημοτική Επιχείρηση Ραδιοφωνίας Ηρακλείου Αττικής - Επικοινωνία FM. Η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Θερμαϊκού. Η Ανώνυμη Αναπτυξιακή Εταιρεία Μηχανογράφησης και Επιχειρησιακών Μονάδων ΟΤΑ του Δήμου Αθηναίων.

Και σε αυτό το μέτωπο η κυβέρνηση δεν λειτουργεί μόνη. Θυμίζουμε ότι μέσα Νοέμβρη αντιπροσωπεία της ηγεσίας της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) συναντήθηκε με τους υπουργούς Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης επιδεικνύοντας και εδώ ταύτιση. Η κυβέρνηση ξεκαθάρισε ότι όσες δημοτικές επιχειρήσεις με καθεστώς ΑΕ εμφανίσουν εντός 2014 τρίτη συνεχόμενη προβληματική χρήση, κλείνουν (προβλέπεται στον «Καλλικράτη» - μεθοδευόταν δηλαδή ήδη από το 2010) και οι συμβασιούχοι απολύονται. Αν υπηρετούν εκεί εργαζόμενοι με σχέση αορίστου χρόνου, τους δίνεται δυνατότητα να ενταχθούν στην «κινητικότητα» (βλ. απόλυση με ...χρονοκαθυστέρηση). Κάτι που αποδέχτηκε η ηγεσία της ΚΕΔΕ. Στη συνάντηση αφέθηκε ανοιχτό να κλείσουν και δημοτικές επιχειρήσεις Ειδικού Σκοπού (τα δημοτικά ραδιόφωνα).


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ