Πέμπτη 3 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ - ΑΠΑΤΗ
Αναστέλλεται η λειτουργία των ΤΕΙ

Προετοιμάζονται τα φοιτητικά συλλαλητήρια για τις 9 Μάη

Αναστολή της λειτουργίας των ΤΕΙ σήμερα και αύριο αποφάσισε χτες η έκτακτη Σύνοδος των Προέδρων τους ενώ συνεχίζεται η απεργία που ξεκίνησε χτες το διδακτικό προσωπικό τους με απόφαση της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εκπαιδευτικού Προσωπικού. Οι πρόεδροι των ΤΕΙ ζητούν να επανέλθει στη μορφή που είχε το σχέδιο νόμου πριν τις τροποποιήσεις που έγιναν κατά την κατάθεσή του στη Βουλή και αποφάσεις για κλιμάκωση των αντιδράσεων τους θα λάβουν στη Σύνοδό τους που θα γίνει στις 10 και 11 Μάη στην Ηγουμενίτσα.

Το υπουργείο Παιδείας από την πλευρά του προσπαθεί να εξασφαλίσει τη συναίνεση των προέδρων των ΤΕΙ ενώ η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί αποδεικνύει περίτρανα τα αδιέξοδα που δημιουργεί το εγχείρημα ονομαστικής και μόνο «ανωτατοποίησης» των ΤΕΙ, με το υπουργείο Παιδείας τελικά εγκλωβισμένο στα αδιέξοδα που το ίδιο δημιούργησε. Από την πλευρά της ηγεσίας του υπουργείου φαίνεται πάντως πως γίνονται προσπάθειες για άμεση προώθηση του νομοσχεδίου, το οποίο ήδη βρίσκεται στην επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής, ενόψει μάλιστα και της προσεχούς Συνόδου υπουργών Παιδείας στην Πράγα και κατά την οποία κάθε χώρα θα κληθεί να παρουσιάσει το έργο της στην εφαρμογή της διακήρυξης της Μπολόνια, που σημαίνει πρακτικά την προσαρμογή της ανώτατης εκπαίδευσης στις επιταγές και στις τρέχουσες ανάγκες της αγοράς δηλαδή του κεφαλαίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη χτεσινή συνάντηση αντιπροσωπείας της Συνόδου των προέδρων των ΤΕΙ με τον υπουργό Παιδείας, ο Π. Ευθυμίου επανέλαβε τη θέση που είχε εκφράσει κατά τη συζήτηση στην επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής ότι δηλαδή ορισμένες από τις μεταβατικές διατάξεις του νομοσχεδίου που αφορούν κυρίως το προσωπικό των ΤΕΙ μπορούν να βελτιωθούν ενώ σε ό,τι αφορά το άρθρο 1 του νομοσχεδίου σύμφωνα με το οποίο τα πανεπιστήμια «έχουν την ευθύνη του σχεδιασμού και της οργάνωσης των μεταπτυχιακών σπουδών στην Ελλάδα και έχουν την αποκλειστική αρμοδιότητα για τη χορήγηση των μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων», το οποίο έχει εγείρει αντιδράσεις από πλευράς των προέδρων, παρέπεμψε στο άρθρο 5 του νομοσχεδίου που μιλά για συνδιοργάνωση μεταπτυχιακών με τα ΤΕΙ. Πάντως, οι πρόεδροι των ΤΕΙ συζητούν ακόμα και το ενδεχόμενο παραίτησής τους σε περίπτωση που το υπουργείο δεν αποσύρει τις τροποποιήσεις που έγιναν στο νομοσχέδιο, μία κίνηση στην οποία ήδη δηλώνουν ότι θα προχωρήσουν οι Πρυτάνεις των ΑΕΙ.

Στο δρόμο οι φοιτητές

Με κινητοποίηση ενάντια στο νομοσχέδιο - απάτη για την «ανωτατοποίηση» των ΤΕΙ απαντούν οι φοιτητές στις 9 Μάη καθώς τη μέρα εκείνη αναμένεται να κατατεθεί στην ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο. Σχετικές αποφάσεις έχουν πάρει οι φοιτητικοί σύλλογοι Νηπιαγωγών, Παντείου και Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ στην Αθήνα και το Κεντρικό Συμβούλιο της Φοιτητικής Ενωσης ΑΠΘ στη Θεσσαλονίκη που καλούν σε παμφοιτητικά συλλαλητήρια στις 10.30 π.μ. στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθήνας και στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Χημείου στη Θεσσαλονίκη. Οι φοιτητικοί σύλλογοι καλούν επίσης σε μαζική συμμετοχή των φοιτητών στην πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 17 Μάη και στις κινητοποιήσεις που έχουν εξαγγελθεί ενώ οι γενικές συνελεύσεις συνεχίζονται και τις επόμενες μέρες.

Τη συμμετοχή της στην παμφοιτητική κινητοποίηση ενάντια στο ν/σ για την ανωτατοποίηση των ΤΕΙ και για την αποτροπή της εφαρμογής των αποφάσεων της Μπολόνια, στις 9 του Μάη, αποφάσισε χτες ομόφωνα η Σύγκλητος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ