Τετάρτη 20 Νοέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ
Χιλιάδες επιζώντες χωρίς πρόσβαση σε βοήθεια

ΜΑΝΙΛΑ.--

Χωρίς τέλος δείχνει να είναι η τραγωδία που προκάλεσε ο τυφώνας «Χαγιάν», στις Φιλιππίνες, σε συνδυασμό με την ανεπαρκή προετοιμασία της κυβέρνησης, αλλά και την αδυναμία των αρχών να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις της καταστροφής. Τουλάχιστον 600.000 επιζώντες από τον τυφώνα δεν έχουν λάβει καμία βοήθεια, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ενώ τρόφιμα έχουν διανεμηθεί σε 1,9 εκατομμύρια. Συνολικά οι πληγέντες υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τα 13 εκατομμύρια και περισσότερα από 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι χρήζουν επισιτιστικής βοήθειας.

Σημαντικά προβλήματα στις προσπάθειες προσέγγισης των πληγέντων δημιουργούν οι καταστροφές στις υποδομές που έχουν προκαλέσει οι εκτεταμένες πλημμύρες που δημιούργησε ο τυφώνας, καθώς κάποιες περιοχές παραμένουν πλήρως αποκλεισμένες. Ο απολογισμός των θυμάτων - σύμφωνα με τις τοπικές αρχές - ανέρχεται σε 3.982 νεκρούς, 1.602 αγνοουμένους και τέσσερα εκατομμύρια άστεγους. Τουλάχιστον 18.000 είναι οι τραυματίες, σύμφωνα με την εθνική υπηρεσία αντιμετώπισης των καταστροφών.

Οι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών των Φιλιππίνων δηλώνουν ότι η βοήθεια δεν επαρκεί και το μόνο που μπορεί να καλύψει είναι τις ανάγκες δύο έως τριών ημερών. Οι ζημιές υπολογίζεται ότι ανέρχονται σε δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ ο πραγματικός αριθμός των νεκρών δεν αναμένεται να γνωστοποιηθεί. Παράλληλα, ενισχύεται ο κίνδυνος για μολυσματικές ασθένειες, ενώ οι συνθήκες φτώχειας στις οποίες ζούσαν οι κάτοικοι των Φιλιππίνων και πριν τον τυφώνα «Χαγιάν», δεν αφήνουν ελπίδες για ουσιαστική αντιμετώπιση της κατάστασης που δημιουργήθηκε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ