Σάββατο 9 Νοέμβρη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Επανεμφάνιση της ραχίτιδας λόγω φτώχειας

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Η ραχίτιδα είχε εξαφανιστεί από τη Βρετανία τη δεκαετία του '50 και ως τότε θεωρούνταν αποτέλεσμα της μεγάλης φτώχειας που μάστιζε τον παιδικό πληθυσμό. Σήμερα, επιστρέφει και πάλι μαστίζοντας ολοένα και μεγαλύτερο αριθμό παιδιών, εξαιτίας της ένδειας που φέρνει η καπιταλιστική κρίση και οδηγεί σε κακή διατροφή εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά, τα οποία πλέον τρέφονται με φθηνά προϊόντα από τα οποία λείπουν πολλές φορές τα φρέσκα αυγά και ψάρια που είναι πλούσια σε βιταμίνες που κτίζουν γερό μυοσκελετικό σύστημα.

Ανακοινώσεις του βρετανικού υπουργείου Υγείας, που επικαλείται χτεσινό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τέλεγκραφ», αναφέρουν εκτίναξη στα ύψη των κρουσμάτων ραχιτισμού. Από τις 183 περιπτώσεις που είχαν σημειωθεί το 1995 το 2011 έφθασαν τις 762, ενώ σήμερα εκτιμάται πως έχουν ξεπεράσει ακόμη και τις 1.000, αφού το κρατικό σύστημα ιατρικής παρακολούθησης των παιδιών παρουσιάζει ελλείψεις και σε εποπτικούς μηχανισμούς και σε υπηρεσίες Υγείας...

Η ραχίτιδα ή ραχιτισμός θεωρείται διαταραχή της ανάπτυξης γενικά και του σκελετού ειδικότερα, που αφορά στη διεργασία της οστέωσης και του μεταβολισμού των αλάτων, κατά τη διάρκεια της ταχείας αύξησης, που είναι χαρακτηριστική στα πρώτα χρόνια της ζωής. Οφείλεται σε ποικίλα παθολογικά αίτια, από τα οποία το σημαντικότερο είναι η ανεπάρκεια της βιταμίνης D που ρυθμίζει το μεταβολισμό του ασβεστίου και την καθήλωσή του στα οστά και η διαταραχή της απορρόφησης του ασβεστίου από τα έντερα. Εκδηλώνεται κατά προτίμηση σε βρέφη που τρέφονται τεχνητά, ανεπαρκώς και ατελώς και μεγαλώνουν σε περιβάλλον ανθυγιεινό και ανήλιαγο.

Βασικά συμπτώματα της ασθένειας είναι η εμφάνιση διογκώσεων στα οστά των άκρων κοντά στις αρθρώσεις και στις πλευρές (ραχιτικό κομβολόγιο), παχύνσεις των οστών του κρανίου, που είναι όμως μαλακά και εύκαμπτα (κρανιόφθιση) και καθυστέρηση της σύγκλισης των πηγών του κρανίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ