Eurokinissi |
Οι «πέντε» προγραμματίζουν (την ερχόμενη Τετάρτη στο Βόλο) εκδήλωση με θέμα «Τοπική Αυτοδιοίκηση και κοινωνική πολιτική». Ακολουθούν εκδηλώσεις για «Ανάπτυξη/θέσεις εργασίας» (στη Θεσσαλονίκη), «Βελτίωση ποιότητας υπηρεσιών προς τον δημότη» (Πάτρα), «Συμμετοχή του πολίτη/κοινωνία πολιτών» (Ιωάννινα) και «Μεταρρύθμιση στην Τ.Α.: Οικονομική/διοικητική αυτοτέλεια» (Αθήνα). Προηγήθηκε συνάντησή τους στην Αθήνα, όπου αναφέρθηκαν στις προτεραιότητές τους.
Μία απ' αυτές επιγράφεται: «Μεταρρύθμιση στην ΤΑ με στόχο τη διοικητική και οικονομική αυτοτέλειά της». Οπερ σημαίνει απόλυτη συμπόρευση με τις κυβερνητικές και ευρωενωσιακές επιλογές για παραπέρα μείωση της κρατικής χρηματοδότησης προς τους δήμους και δυνατότητα στους ΟΤΑ να επιβάλλουν νέους φόρους, τέλη, πρόστιμα ώστε να επιτύχουν την περιλάλητη αυτοτέλεια. Διόλου τυχαία, στο Δήμο Αθήνας, στον προϋπολογισμό για το 2013, στα συνολικά 615,170 εκατ. ευρώ πραγματικά προϋπολογισθέντα από τη δημοτική αρχή Καμίνη έσοδα, μόλις 98,451 εκατ. ήταν κρατικές επιχορηγήσεις (16% του προϋπολογισμού). Στον αντίποδα, 504,730 εκατ. προϋπολογίστηκαν ως έσοδα από φόρους, τέλη, δικαιώματα, παράβολα, πρόστιμα κ.λπ. (82% των εσόδων του προϋπολογισμού). Ταυτόχρονα, προς διαιώνιση της φορομπηξίας, η δημοτική αρχή αποφάσισε για το 2014, εν μέσω βαθιάς κρίσης για το λαό, μείωση μόλις 3 λεπτών του ευρώ ανά τ.μ. στα δημοτικά τέλη κατοικιών. Δηλαδή, από 1,65 ευρώ/τ.μ. σε 1,62 ευρώ/τ.μ., άρα «μείωση» 2 ευρώ ετησίως για ένα νοικοκυριό 70 τ.μ.!
Προωθούν, λένε, «την ενίσχυση της ανάπτυξης και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας». Στην πράξη κάνουν ολιγόμηνες προσλήψεις συμβασιούχων με μισθούς πείνας και ανακύκλωση της ανεργίας άμα τη λήξει των συμβάσεων. Εκατοντάδες συμβασιούχοι του Δήμου Αθήνας απολύθηκαν επί δημαρχίας Καμίνη, απολύονται κι άλλοι, η διοίκηση τους ωθεί να στήσουν «κοινωνικές επιχειρήσεις» βαφτίζοντας τους άνεργους «επιχειρηματίες». Ταυτόχρονα, δεν κάνει το παραμικρό να διεκδικήσει την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, ακόμα και εκατοντάδων που πέτυχαν σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για να στελεχώσουν παιδικούς σταθμούς του δήμου και η κυβέρνηση πάγωσε τις προσλήψεις.
Μιλάνε για «Κοινωνική Πολιτική». Την οποία εννοούν ως φιλανθρωπία με συγκέντρωση δωρεών και συσσίτια, ενώ, π.χ., αποδέχονται απολύσεις και μειώσεις μισθών διευρύνοντας τη φτώχεια. Μόνο στην Αθήνα, η μισθοδοσία που καταβάλλει ο δήμος μειώνεται λόγω των εφαρμοσμένων αντιλαϊκών και αντεργατικών μέτρων (που σιγοντάρει η δημοτική αρχή) από 73,4 εκατ. ευρώ το 2013 στα 59,7 εκατ. το 2014 (μείωση 14 εκατ. μέσα σε ένα χρόνο). Χαρακτηριστικό της υποκρισίας τους και το γεγονός ότι, π.χ., πάλι στην Αθήνα η δημοτική αρχή επαίρεται πως απαλλάσσει από τέλη «ευπαθείς ομάδες», ωστόσο με τα κριτήρια που βάζει απαλλάσσει όλα κι όλα 1.200 «ρολόγια» της ΔΕΗ σε σύνολο 550.000 σε όλο το δήμο.
Ισχυρίζονται ότι προωθούν «τη βελτίωση της ποιότητας της προσφοράς υπηρεσιών προς τον πολίτη». Πάλι με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Αθήνα, η δημοτική αρχή για το Δημοτικό Βρεφοκομείο (λειτουργεί τους παιδικούς σταθμούς του δήμου) προϋπολόγισε το 2011 40 εκατ., για το 2012 32,3 εκατ., για το 2013 ακόμα παρακάτω, 26,5 εκατ., με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην καθημερινότητα μιας τέτοιας βασικής κοινωνικής υπηρεσίας. Το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2013 προϋπολογίστηκε σε μόλις 21 εκατ. ευρώ, με όλα κι όλα 3,3 εκατ. για σχολικά κτίρια, 4,8 για κοινόχρηστους χώρους (σε γειτονιές όπου, π.χ., δεν υπάρχει ούτε παγκάκι). Για πράσινο και περιβάλλον προϋπολογίστηκαν μόλις 486 χιλιάδες ευρώ που δεν φτάνουν ούτε για συντήρηση του υπάρχοντος πρασίνου.