Σάββατο 2 Νοέμβρη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Κινητοποιήσεις στην Ακρόπολη

Σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις βρίσκονται τις τελευταίες μέρες οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στα αναστηλωτικά έργα της Ακρόπολης, λόγω της μη καταβολής των μισθών από το Σεπτέμβρη και του φόβου ότι αυτές θα συνεχιστούν.

Πρόκειται για 56 συμβασιούχους αρχιτέκτονες, μηχανικούς, αρχαιολόγους, συντηρητές, μαρμαροτεχνίτες και εργατοτεχνίτες που καταθέτουν τη γνώση και την ψυχή τους σε ένα από τα πλέον δύσκολα και πολύπλοκα έργα του είδους τους διεθνώς, σε ένα από τα σημαντικότερα μνημεία του κόσμου για τη συντήρηση και αναστήλωσή του. Παρ' όλ' αυτά, δουλεύουν με διετείς συμβάσεις στην ΥΣΜΑ (Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως) του υπουργείου Πολιτισμού, που οι περισσότερες λήγουν το Μάη του 2015, ενώ παραμένουν απλήρωτοι. Να σημειωθεί ότι το έργο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, με τους εργαζόμενους να θέτουν και ζήτημα παρακράτησης των κονδυλίων από το ΥΠΠΟ για να καλυφθούν άλλες ανάγκες.

Χτες, οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης, ενώ έχουν συγκροτήσει Επιτροπή Αγώνα που συναντήθηκε με τη διευθύντρια της ΥΣΜΑ και σύμφωνα με πληροφορίες απέσπασαν τη δέσμευσή της για να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη καταβολή της μισθοδοσίας. Ωστόσο, η λύση βρίσκεται στα χέρια της ηγεσίας του ΥΠΠΟ και συνολικότερα της κυβέρνησης η οποία συνεχίζει - στο «δρόμο» όλων των προηγούμενων - να απαξιώνει στην πράξη την πολιτιστική κληρονομιά, ακόμη κι αν πρόκειται για τα πλέον προβεβλημένα μνημεία της όπως αυτά του Ιερού Βράχου.

Αξίζει να σημειωθεί η «ηχηρή»... σιωπή και απουσία του σωματείου των συμβασιούχων του ΥΠΠΟ (Πανελλήνιος Σύλλογος Εκτάκτου Προσωπικού ΥΠΠΟ) που, σύμφωνα με πληροφορίες, θα έπρεπε να έχει προκηρύξει εκλογές... από το 2011 και «υπάρχει» μόνο ως ένα προεδρείο - «φάντασμα».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ