Τρίτη 22 Οχτώβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΑΞΙΔΙ ΣΑΜΑΡΑ ΣΕ ΙΤΑΛΙΑ - ΜΑΛΤΑ
Προσπάθεια σύνδεσης ανεργίας και «παράνομης μετανάστευσης»

Προωθείται η ένταση της καταστολής της ΕΕ σε βάρος των μεταναστών

Προσπερνώντας τις αιτίες ανεργίας και μετανάστευσης ο Αντ. Σαμαράς επιχείρησε απαράδεκτους συνειρμούς με την προσπάθεια σύνδεσής τους

Eurokinissi

Προσπερνώντας τις αιτίες ανεργίας και μετανάστευσης ο Αντ. Σαμαράς επιχείρησε απαράδεκτους συνειρμούς με την προσπάθεια σύνδεσής τους
Να συνδέσει τον αριθμό των ανέργων με αυτόν των «παράνομων μεταναστών» επιχείρησε, χτες, ο πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς, σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει επικίνδυνους συνειρμούς, με στόχο αφενός να αθωώσει την αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης και αφετέρου να προωθήσει ακόμα πιο σκληρά μέτρα εναντίον των μεταναστών, με ένταση της καταστολής και της εκμετάλλευσης.

Ο πρωθυπουργός επισκέφτηκε χτες τη Μάλτα και την Ιταλία και συναντήθηκε διαδοχικά με τους ομολόγους του των δύο χωρών, προκειμένου να συζητήσουν για το μεταναστευτικό και την οικονομία. Το ταξίδι και οι επαφές του πρωθυπουργού έγιναν ενόψει και της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή, όπου τη δεύτερη μέρα θα συζητηθεί μεταξύ των ηγετών των κρατών - μελών και το θέμα του μεταναστευτικού. Οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Ιταλίας, όπως και αυτές της Μάλτας και της Ισπανίας θα επιδιώξουν να ληφθούν αποφάσεις για ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων από τους ευρωπαϊκούς κατασταλτικούς μηχανισμούς, για μεγαλύτερη χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση του κύματος των μεταναστών, καθώς και για αναθεώρηση προς ακόμα πιο αντιδραστική κατεύθυνση της Συνθήκης «Δουβλίνο ΙΙ».

«Η Ελλάδα είναι η χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης με το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας και παράνομης μετανάστευσης», υποστήριξε ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Μάλτας, Τζόζεφ Μουσκάτ. Ο Αντ. Σαμαράς ισχυρίστηκε ότι «στην Ελλάδα υπάρχουν τόσοι άνεργοι όσοι και παράνομοι μετανάστες και αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο», δείχνοντας την πρόθεση της κυβέρνησης να εντείνει τα μέτρα καταστολής σε βάρος των μεταναστών.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός μίλησε επίσης για την ανάγκη για «κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης», ενώ πρόσθεσε ότι «είναι πολύ σημαντικό να συγκροτηθεί ένα κοινό μέτωπο των νότιων ευρωπαϊκών χωρών» για το θέμα, ζητώντας περισσότερη «αστυνόμευση» των συνόρων και ενίσχυση των περιπολιών της «Frontex».

«Διά πυρός και σιδήρου» η αντιλαϊκή πολιτική

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα έχει προχωρήσει τη δημοσιονομική προσαρμογή και τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, έχει τηρήσει τις υποχρεώσεις της». Ο Αντ. Σαμαράς πρόβαλε και την πυγμή της κυβέρνησης να κλιμακώσει την αντιλαϊκή επέλαση και τόνισε: «Στην περίπτωση της Ελλάδας, κάνουμε, όπως γνωρίζετε, και περνάμε διά πυρός και σιδήρου, ό,τι είναι σημαντικό για εμάς, δημοσιονομική εξυγίανση, σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές που φέρνουν την Ελλάδα πίσω στην ομαλότητα, στην οικονομική ομαλότητα».

Στην ίδια γραμμή κινήθηκε ο πρωθυπουργός και κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Ιταλό ομόλογό του, Ενρίκο Λέτα, με δεδομένο ότι οι δύο χώρες αναλαμβάνουν διαδοχικά την προεδρία της ΕΕ το πρώτο και το δεύτερο εξάμηνο του 2014 αντίστοιχα. Παράλληλα, όπως ανέφεραν κυβερνητικά στελέχη, στη διάρκεια της συνάντησης με τον Ιταλό πρωθυπουργό, ο Αντ. Σαμαράς έθεσε και το θέμα της διαχείρισης του ελληνικού χρέους αλλά και των διαπραγματεύσεων με την τρόικα. Οπως διέρρεε το Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει και άλλες συναντήσεις με ξένους ηγέτες για το θέμα, ενώ δεν απέκλειαν να μεταβεί στο Βερολίνο αμέσως μετά το σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία.

Μετά τη συνάντηση ο Αντ. Σαμαράς, σε μια προσπάθεια να καλλιεργήσει προσδοκίες για δήθεν αλλαγή πορείας της ΕΕ, ισχυρίστηκε ότι είναι «ιδιαίτερα σημαντική» η «κοινή δράση με την Ιταλία» ενόψει και των δύο προεδριών των δύο χωρών στην ΕΕ το 2014, προκειμένου να «αλλάξει η Ευρώπη κατεύθυνση» με έμφαση στην «ανάπτυξη».

Από την πλευρά του ο Ε. Λέτα ανέφερε ότι το μεταναστευτικό θα συζητηθεί στη διάρκεια τη Συνόδου Κορυφής της ΕΕ προκειμένου να ληφθούν μέτρα. «Πρέπει να υπάρξει ενίσχυση της δύναμης Frontex για την επιτήρηση των ευρωπαϊκών συνόρων», τόνισε, ενώ πρόσθεσε ότι πρέπει να υπάρξει «επανεξέταση των διαδικασιών χορήγησης πολιτικού ασύλου».

  • Εξάλλου, το μεταναστευτικό αλλά και οι εξελίξεις στην Αίγυπτο και τη Συρία βρέθηκαν στο επίκεντρο της χτεσινής συνεδρίασης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στο Λουξεμβούργο. Ο υπουργός Εξωτερικών, Ε. Βενιζέλος, που συμμετείχε στη συνεδρίαση, ζήτησε «να εφαρμοσθεί ένα ολοκληρωμένο ευρωπαϊκό σχέδιο επί του πεδίου», συνυπογράφοντας, σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο της ΕΕ για την ανάπτυξη περισσότερων πολεμικών πλοίων και της FRONTEX και ενίσχυση των περιπολιών στη Μεσόγειο. Επίσης, κάλεσε την ΕΕ «να επιδείξει έμπρακτα και άμεσα την αλληλεγγύη της στο πλαίσιο της αρχής της δίκαιης κατανομής των βαρών» στην Ελλάδα διότι «υφίσταται διαρκή και δυσανάλογη πίεση». Σε ό,τι αφορά στις εξελίξεις στην Αίγυπτο και τη Συρία, ο Ε. Βενιζέλος τάχτηκε υπέρ της πιο ενεργής εμπλοκής της ΕΕ.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μοχλός ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών και «διαπραγματευτικό χαρτί» οι ξεριζωμένοι(2020-05-16 00:00:00.0)
Εχει τις ίδιες αγωνίες με ΝΔ, ΠΑΣΟΚ/ΔΗΜΑΡ και μονοπώλια(2015-10-30 00:00:00.0)
Να ενταθεί η επαγρύπνηση και η αλληλεγγύη(2015-09-27 00:00:00.0)
«Οχι» στις δολοφονικές πολιτικές της ΕΕ για τους μετανάστες(2015-04-23 00:00:00.0)
Αναγκαία διόρθωση(2015-01-31 00:00:00.0)
Νέα συμφωνία για μεγαλύτερη καταστολή στα σύνορα(2012-04-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ