Τετάρτη 16 Οχτώβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ
Σε μια κλωστή κρεμόταν το επιχειρησιακό έργο

Την ώρα που τη φετινή χρονιά η Πυροσβεστική αντιμετώπισε τις δασικές πυρκαγιές με 4.000 οργανικά κενά, γερασμένο στόλο οχημάτων και την υπερεργασία του προσωπικού της, η κυβέρνηση, χτες, διά του αρμόδιου υπουργού «διαφήμισε» ότι φέτος κάηκαν μόνο 233.929 στρέμματα.

Ωστόσο, η περιγραφή των αντιξοοτήτων κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του επιχειρησιακού έργου του Πυροσβεστικού Σώματος για την αντιπυρική περίοδο 2013 δείχνει ότι όλα κρέμονταν από μια κλωστή. Οπως αναφέρθηκε, οι «αντιξοότητες» στον επιχειρησιακό σχεδιασμό ήταν ο προϋπολογισμός του Σώματος, που ήταν μειωμένος κατά 15% σε σχέση με πέρσι, ο στόλος των αεροσκαφών που ήταν μειωμένος κατά δύο αεροπλάνα (σ.σ. πέταξαν 19 από τα 21 «Καναντέρ», με «οροφή» ημερήσιας διαθεσιμότητας 14 - 17), ο στόλος των οχημάτων που είναι γερασμένος, ενώ το προσωπικό είναι μειωμένο λόγω του «παγώματος» των προσλήψεων. Οσον αφορά στην πρώτη «αντιξοότητα», την τελευταία πενταετία ο προϋπολογισμός της Πυροσβεστικής έχει υποστεί μείωση κατά 30%. Επίσης, από τα 2.991 οχήματά της τα 1.356 είναι ηλικίας άνω των δέκα χρόνων, ενώ τα οργανικά κενά ξεπερνούν τα 4.000.

Τα παραπάνω είναι αποτέλεσμα της υποβάθμισής της από τις κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων, κύρια με τη συνεχή υποχρηματοδότηση και την προετοιμασία αυτού του τμήματος του κρατικού μηχανισμού να λειτουργήσει ως «ανταποδοτικός μηχανισμός» με «κριτήρια αγοράς». Αυτό συνδυάζεται με την υποβάθμιση των υπηρεσιών που διαχειρίζονται το δασικό πλούτο της χώρας, που σε συνδυασμό με τη διατήρηση του αντιδασικού νομοθετικού πλαισίου ευνοεί τους αποχαρακτηρισμούς, την καταπάτηση και εκμετάλλευση των δασών από τα μεγάλα συμφέροντα των κάθε λογής καταπατητών, στοχεύοντας στην πλήρη εμπορευματοποίηση του περιβαλλοντικού οικοσυστήματος.

Οσον αφορά το προσωπικό της Πυροσβεστικής, και το 2013 έσβηνε φωτιές χωρίς επαρκή ξεκούραση, σίτιση και διαβίωση, με εξαντλητικά ωράρια και έλλειψη της απαιτούμενης προστασίας κατά τις επεμβάσεις στα συμβάντα, θέτοντας σε διαρκή κίνδυνο τη σωματική του ακεραιότητα. Και φέτος, υπήρχε έλλειψη κονδυλίων για την απαιτούμενη κάλυψη υπερωριών, νυχτερινών ωρών εργασίας και δουλειάς τις Κυριακές και τις αργίες του τριχοτομημένου προσωπικού της (μόνιμοι, πενταετείς, εποχικοί). Οι συνεχόμενες κλήσεις σε επιφυλακή ήταν σε ημερήσια διάταξη. Αλλωστε, όπως ειπώθηκε, στη χώρα από τις 92 μέρες των καλοκαιρινών μηνών οι 77 είχαν υψηλό ή πολύ υψηλό δείκτη επικινδυνότητας, με αποτέλεσμα, στην Αττική, στις 59 μέρες να εφαρμοστεί επιχειρησιακό στάδιο αυξημένης ετοιμότητας. Εκτός από τις φωτιές σε δασικές και αγροτικές εκτάσεις οι υπάλληλοι της Πυροσβεστικής το καλοκαίρι αντιμετώπισαν και 11.525 αστικά συμβάντα όλων των τύπων, όπως αναφέρθηκε.

Ετσι, φέτος, στις 7.980 πυρκαγιές που σημειώθηκαν στην Ελλάδα από την αρχή του χρόνου μέχρι τον περασμένο Σεπτέμβρη κάηκαν 233.929 στρέμματα, ενώ πέρσι σε 8.921 φωτιές κάηκαν 482.799 στρέμματα. Ο μέσος όρος πυρκαγιών την τελευταία 15ετία είναι 10.583 με 542.072 καμένα στρέμματα. Η αναλογία καμένων στρεμμάτων ανά πυρκαγιά ήταν 29,3 στρέμματα το 2013, 54,1 στρέμματα το 2012, ενώ ο μέσος όρος της 15ετίας υπολογίζεται σε 51,5 ανά πυρκαγιά. Οσον αφορά στα αίτια των δασικών πυρκαγιών, το 47,13% οφείλεται σε πρόθεση, στις αγροτικές πυρκαγιές το 42,26% οφείλεται σε πρόθεση, ενώ φέτος έχουν συλληφθεί 190 άτομα για εμπρησμό, διπλάσιος αριθμός από πέρσι. Ο χρόνος ελέγχου δασικής πυρκαγιάς στο 73,36% των περιπτώσεων ήταν έως τρεις ώρες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ