Κυριακή 6 Οχτώβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ανησυχητική επέκταση της λύσσας

Και δεύτερο κρούσμα λύσσας στη Θεσσαλονίκη επιβεβαίωσε την Τετάρτη 2 Οκτώβρη, το Εργαστήριο Αναφοράς Λύσσας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Συνολικά στη χώρα έχουν βεβαιωθεί έως τώρα 29 κρούσματα, αριθμός που είναι ανησυχητικός καθώς παράλληλα αφορά σε επέκταση της λύσσας έως και τα όρια της Στερεάς Ελλάδας.

Η νέα εστία εμφάνισης της λύσσας εντοπίστηκε σε περιοχή της Ν. Φιλαδέλφειας του Δήμου Ωραιοκάστρου, στην οποία υπάρχουν αρκετές κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, με ποιμενικούς σκύλους. Στην περιοχή, σύμφωνα με πληροφορίες των κατοίκων, κυκλοφορεί μεγάλος αριθμός κόκκινων αλεπούδων που θεωρούνται δεξαμενή του ιού της λύσσας.

Το Τμήμα Κτηνιατρικής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανακοίνωσε και επιβάλλει τα παρακάτω προληπτικά μέτρα:

Υποχρεωτικό εμβολιασμό δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων (σκύλοι, γάτες).

Οποιαδήποτε μετακίνηση παραγωγικών ζώων να γίνεται κατόπιν έγκρισης της τοπικής κτηνιατρικής υπηρεσίας.

Οι μετακινήσεις των κατοικίδιων σαρκοφάγων άνω των τριών μηνών από και προς τη ζώνη 50km γύρω από την εστία της λύσσας επιτρέπονται μόνον εφόσον τα ζώα είναι εμβολιασμένα κατά της λύσσας πριν τη μετακίνησή τους.

Από την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου μέχρι την Τρίτη 15 Οκτωβρίου θα γίνει εναέρια ρίψη εμβολιακών δολωμάτων (περιέχουν ζωντανό ιό, έχουν τη μορφή μπισκότου, χρώματος λαδί - καφέ και οσμής ψαριού) για τον εμβολιασμό των αλεπούδων στις περιοχές Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Χαλκιδικής, Σερρών, Καβάλας, Δράμας. Η ρίψη θα γίνει εκτός κατοικημένων αστικών και περιαστικών περιοχών, μεγάλων οδικών δικτύων, λιμνών κλπ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ