Τετάρτη 25 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Νέο μπαράζ απολύσεων

ΧΙΟΥΣΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Η αιμορραγία που πλήττει τον εργασιακό τομέα κυρίως των εταιριών της «νέας τεχνολογίας» παραμένει ακατάσχετη και χτες ακόμη 5.000 θέσεις εργασίας χάθηκαν επιπροσθέτως, από δύο εταιρίες που ήδη είχαν ανακοινώσει την περικοπή χιλιάδων θέσεων εργασίας, εξαιτίας «του αρνητικού οικονομικού περιβάλλοντος».

Καταρχάς, την επιπρόσθετη μείωση 2.000 θέσεων εργασίας, που θα πρέπει να προστεθούν στις 5.000 που είχε ανακοινώσει στα μέσα του Μάρτη, αποφάσισε η αμερικανική εταιρία παραγωγής ηλεκτρονικών υπολογιστών «Compaq», δεύτερη μεγαλύτερη διεθνώς εταιρία στο χώρο των προσωπικών υπολογιστών.

«Τώρα τα σχέδιά μας είναι να καταργήσουμε 7.000 θέσεις εργασίας», τόνισε ο οικονομικός διευθυντής της εταιρίας, Τζεφ Κλαρκ, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, μετά την ανακοίνωση της απόδοσης της εταιρίας κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, όπου τα κέρδη του πρώτου τριμήνου ήταν κατώτερα των αναμενομένων.

Οι 7.000 θέσεις εργασίας αντιστοιχούν στο 10% των εργαζομένων στην «Compaq». Η μείωση θα επιτευχθεί κυρίως με την απόλυση 4.500 υπαλλήλων, ενώ ο υπόλοιπος αριθμός θα καλυφθεί με εθελούσιες αποχωρήσεις, ή συνταξιοδοτήσεις. Οι περισσότερες από τις απολύσεις, 2.700 τον αριθμό, θα πραγματοποιηθούν στις ΗΠΑ και θα έχουν περαιωθεί έως τα τέλη του Απρίλη, ενώ θα αφορούν κυρίως το εμπορικό τμήμα και το τμήμα των υπολογιστών, δύο τομείς που είχαν φτωχές αποδόσεις τους τελευταίους μήνες στις ΗΠΑ.

Επίσης, η γιγαντιαία αμερικανική εταιρία κινητής τηλεφωνίας και ηλεκτρονικών «Μοτορόλα», ανακοίνωσε χτες ότι παρά τις αντίθετες προβλέψεις ή προθέσεις της βρετανικής κυβέρνησης, θα προχωρήσει στο κλείσιμο της μονάδας παραγωγής της στο Μπαθγκέιτ, νοτιοδυτικά του Εδιμβούργου στη Σκοτία, γεγονός που θα σημάνει και την απόλυση των 3.100 εργαζομένων στη βρετανική μονάδα.

Η υπόθεση αυτή της «Μοτορόλα» έχει πολλές πλευρές, καθώς πριν από δύο βδομάδες ανακοίνωσε, για πρώτη φορά σε 16 έτη, απώλειες στο τρίμηνο, και χαρακτήρισε το κλείσιμο του εργοστασίου της στο Μπαθγκέιτ, σαν μια «πρόταση». «Η πρόταση αυτή ενδεχομένως πλήττει τους 3.100 εργαζομένους στο εργοστάσιο, αν και ακόμη δεν έχει ληφθεί η τελική απόφαση. Η πρόταση αυτή δεν αφορά κανένα άλλο εργοστάσιο της εταιρίας στη Σκοτία ή στη Βρετανία», δήλωσε η εταιρία. Η «Motorola» επισήμανε ότι το σχεδιαζόμενο κλείσιμο του εργοστασίου στο Μπαθγκέιτ αποτελεί μέρος των σχεδίων της που ανακοινώθηκαν στις 13 του Μάρτη για την περικοπή του εργατικού δυναμικού της εταιρίας κατά 7.000 εργαζομένους σε παγκόσμιο επίπεδο.

Την ανακοίνωση της εταιρίας ο Βρετανός πρωθυπουργός τη χαρακτήρισε ως «οδυνηρή εξέλιξη» και θα προσθέταμε και προσωπική προσβολή, καθώς ο Τόνι Μπλερ είχε τηλεφωνήσει στον πρόεδρο της εταιρίας στις ΗΠΑ, «παρακαλώντας» τον να μην προχωρήσει η «Μοτορόλα» στο κλείσιμο της μονάδας, καθότι και προεκλογική περίοδος για τη Βρετανία και μάλιστα σε δηλώσεις πριν λίγο καιρό είχε τονίσει ότι οι Αμερικανοί επιχειρηματίες τον είχαν διαβεβαιώσει περί του αντιθέτου. Παράλληλα και ο Σκοτσέζος υπουργός Εξωτερικών Ρόμπιν Κουκ, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει το προτεινόμενο κλείσιμο. «Ηδη μίλησα με τη "Motorola" και ζήτησα να μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε την ανθρώπινη τραγωδία που δημιούργησαν», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κουκ και προστίθεται ότι «η πρώτη προτεραιότητα τώρα πρέπει να είναι η εύρεση νέων ευκαιριών για το εργατικό δυναμικό».

Τέλος, ο περιφερειακός γραμματέας του Συνδικάτου Μηχανικών και Ηλεκτρολόγων της Σκοτίας, Ντάνι Κάριγκαν, δήλωσε ότι η πράξη αυτή της εταιρίας «αποτελεί σοβαρό πλήγμα για τους εργαζόμενους. Ολη η κοινότητα του Μπαθγκέιτ εξαρτάται από αυτό το εργοστάσιο και η περιοχή τώρα θα καταστραφεί», τόνισε ο Κάριγκαν και πρόσθεσε ότι «η "Motorola" πρέπει τώρα να επιστρέψει το ποσό των 20 εκατ. λιρών που της δόθηκε υπό μορφή επιδοτήσεων τα τελευταία δύο έτη»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ