Τρίτη 10 Σεπτέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΥΝΙΔΑ.-- Το θάνατο δύο εξτρεμιστών ισλαμιστών ενόπλων και τη σύλληψη δύο ακόμη ανακοίνωσαν οι τυνησιακές αρχές υποστηρίζοντας ότι η υπόθεση συνδέεται με τις δολοφονίες των δύο πολιτικών της κεντροαριστερής αντιπολιτευτικής συμμαχίας, Τσόκρι Μπελαΐντ το Φλεβάρη, και Μουχάμαντ Μπράχμι, τον Ιούλη. Η είδηση δεν κατάφερε να κατευνάσει τα πνεύματα. Το Σάββατο δεκάδες χιλιάδες Τυνήσιοι διαδήλωσαν στο κέντρο της Τύνιδας.

ΚΑΪΡΟ.-- Τον εντοπισμό «σημαντικότατων» ποσοτήτων φυσικού αερίου στην περιοχή Ανατολικό Δέλτα του Νείλου, ανακοίνωσε η βρετανική εταιρεία BP η οποία έχει αναλάβει την ευθύνη της διερεύνησης και εκμετάλλευσης, καταρχήν, του κοιτάσματος.

ΛΟΝΔΙΝΟ.- Αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι άνοιξε πυρ στα κορμιά μισοπεθαμένων Ιρακινών ενόπλων που άφηναν την τελευταία τους πνοή μετά από μεγάλη μάχη, στις 14 Μάη 2004, στο νότιο Ιράκ, ο επικεφαλής του εμπλεκόμενου λόχου, πρώην λοχίας Πολ Κέλι, που κατέθεσε χτες στην επιτροπή ερευνών αλ Σουίντι, που εξετάζει το κατά πόσο άνδρες από το συγκεκριμένο λόχο προέβησαν σε εγκλήματα πολέμου επί τραυματιών ή νεκρών αντιπάλων τους μετά τη συγκεκριμένη μάχη, όπως καταγγέλουν Ιρακινοί μάρτυρες.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Την ευθύνη για το λουτρό αίματος που προκάλεσαν την περασμένη βδομάδα, επί αρκετές συνεχόμενες ημέρες, οι εκρήξεις παγιδευμένων αυτοκινήτων και οι βομβιστικές επιθέσεις σε σιιτικές συνοικίες ανά το Ιράκ, ανέλαβε η ισλαμιστική ακραία οργάνωση «Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε».

ΠΑΡΙΣΙ.-- Ημέρα κινητοποιήσεων κήρυξαν τη σημερινή τέσσερα συνδικάτα στον τομέα των σιδηροδρομικών διαμαρτυρόμενα ενάντια στην προοπτική περαιτέρω αλλαγής του ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού καθεστώτος και υπέρ της αύξησης μισθών. Την κινητοποίηση διοργανώνουν τα συνδικάτα CGT, Force Ouvriere, FSU και Solidaire, ενώ αντίθετα τα άλλα μεγάλα συνδικάτα (η χριστιανοδημοκρατική CFTC και η προσκείμενη στο σοσιαλιστικό κόμμα CFTD) δεν έχουν δηλώσει συμμετοχή.

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.-- Τερματίστηκε το βράδυ της Παρασκευής η απεργία που ξεκίνησαν το βράδυ της περασμένης Τρίτης πάνω από 80.000 εργαζόμενοι σε μεταλλωρυχεία της Νότιας Αφρικής διεκδικώντας αυξήσεις 60%. Η κινητοποίηση οδήγησε στην υπογραφή νέων συλλογικών συμβάσεων για μισθολογικές αυξήσεις 8%.

KAMΠΕΡΑ.-- «Η Αυστραλία είναι υπό νέα διοίκηση με κυβέρνηση όλων των Αυστραλών» δήλωσε μετά τη νίκη του στις γενικές εκλογές του Σαββάτου ο ηγέτης του κεντροδεξιού συνασπισμού Εθνικού και Φιλελεύθερου Κόμματος Τόνι Αμποτ, νικώντας τους «Εργατικούς» του Κέβιν Ραντ έπειτα από έξι χρόνια παραμονής των τελευταίων στην εξουσία. Στη νέα Βουλή ο συνασπισμός του Αμποτ εκτιμάται πως θα έχει 89 έδρες έναντι 57 των Εργατικών, οι Πράσινοι διατήρησαν τη μια έδρα τους στη Μελβούρνη, ενώ τις άλλες τρεις έδρες καταλαμβάνουν ανεξάρτητοι υποψήφιοι.

ΜΑΝΙΛΑ.-- Περίπου 200 Μουσουλμάνοι αυτονομιστές της οργάνωσης «Εθνικοαπελευθερωτικό Μέτωπο Μόρο» κρατούν από χτες το πρωί ομήρους περίπου 300 άτομα λίγο μετά την έναρξη συγκρούσεων με δυνάμεις του στρατού κοντά στη νότια πόλη Ζαμποάνγκα των Φιλιππίνων.

ΤΟΚΙΟ.-- Ιαπωνικά μαχητικά τύπου «F-15» απογειώθηκαν χτες μετά τον εντοπισμό τηλεκατευθυνόμενου μη επανδρωμένου αεροσκάφους κοντά σε σύμπλεγμα βραχονησίδων που διεκδικούν η Ιαπωνία, η Κίνα και η Ταϊβάν. Σύμφωνα με το ιαπωνικό υπουργείο Αμυνας, το άγνωστο αεροσκάφος δεν παραβίασε τον εναέριο χώρο της Ιαπωνίας. Την Κυριακή, ιαπωνικά μαχητικά απογειώθηκαν όταν δύο κινεζικά βομβαρδιστικά «H-6» εντοπίστηκαν να πετούν ανάμεσα στα νησιά της Ιαπωνίας Οκινάουα και Μιγιακοτζίμα, χωρίς να παραβιάσουν, και πάλι, τον ιαπωνικό εναέριο χώρο...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σχέδια για σύγκληση της Συριακής Συνταγματικής Επιτροπής(2019-10-01 00:00:00.0)
Νέες υπερπτήσεις αμερικανικών βομβαρδιστικών(2017-10-12 00:00:00.0)
Καλεί σε δράση κατά των τζιχαντιστών σε Ασία - Ειρηνικό(2015-06-12 00:00:00.0)
Ζητείται μόνιμη θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας...(2004-09-08 00:00:00.0)
Ενισχυμένο δικομματισμό έβγαλαν οι εκλογές...(2004-07-13 00:00:00.0)
Ο στρατηγός Μάιερς «ξαναζεσταίνει» την αντιπυραυλική ομπρέλα(2004-01-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ