Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Νέες πυρκαγιές στη Ρόδο

Από την πρόσφατη πυρκαγιά στη Νότια Ρόδο

Eurokinissi

Από την πρόσφατη πυρκαγιά στη Νότια Ρόδο
Πριν συμπληρωθεί ένας μήνας από την καταστροφική πυρκαγιά που κατέκαψε χιλιάδες στρέμματα στη Νότια Ρόδο, χτες δύο πυρκαγιές ήρθαν για να ολοκληρώσουν το εφιαλτικό σκηνικό. Αυτή τη φορά, πυρκαγιές εκδηλώθηκαν στη βόρεια πλευρά του νησιού και ειδικότερα στις γειτονικές περιοχές Καλαβάρδα και Σαλάκος. Το έργο της κατάσβεσης κλήθηκαν να συνδράμουν 50 πυροσβέστες με 23 οχήματα και από αέρος τέσσερα «Καναντέρ» και ένα ελικόπτερο. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, το απόγευμα αναχώρησαν από το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» 12 πυροσβέστες της ΕΜΑΚ προκειμένου να ενισχύσουν τις δυνάμεις στο νησί.

Αλλη πυρκαγιά που ξέσπασε χτες το μεσημέρι στη Ριτσώνα έκαιγε μακριά από κατοικημένες περιοχές. Συνολικά 16 πυροσβέστες με επτά οχήματα και 13 άτομα πεζοπόρο τμήμα επιχειρούσαν μέχρι αργά το βράδυ να την οριοθετήσουν.

Αργά το απόγευμα, ξέσπασε πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση στον Πεντάλοφο Μεσολογγίου και την οποία προσπαθούσαν να θέσουν υπό έλεγχο 16 πυροσβέστες με επτά οχήματα και 17 άτομα πεζοπόρο τμήμα. Από αέρος, μέχρι τη δύση του ηλίου, συνέδραμαν δύο «Καναντέρ» και δύο «Πετζετέλ». Σε πύρινο κλοιό βρέθηκε και η περιοχή Ν. Φώκαια Χαλκιδικής από τη φωτιά που ξέσπασε λίγο πριν τις 8 το βράδυ. Για την κατάσβεσή της, επιχειρούσαν 26 πυροσβέστες με 13 οχήματα, 38 άτομα πεζοπόρο, δύο καναντέρ και ένα ελικόπτερο. Αντίθετα, σε ύφεση ήταν η φωτιά που εκδηλώθηκε σε δασική έκταση στην περιοχή Βασιλική στο Δήμο Ναυπακτίας.

Υπό έλεγχο τέθηκε χτες η φωτιά που εκδηλώθηκε το πρωί της Τρίτης σε δύσβατη περιοχή στη βόρεια πλαγιά της χαράδρας του Ενιπέα, στον Ολυμπο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η φωτιά εκδηλώθηκε σε χαράδρα κάτω από τη ράχη Κόκα σε υψόμετρο περίπου 1.500 μέτρων. Η φωτιά περιορίστηκε σε μια μικρή έκταση και παρακολουθείται για τυχόν αναζωπύρωση. Για την κατάσβεσή της επιχειρούσε ελικόπτερο της πυροσβεστικής υπηρεσίας, καθώς λόγω του δύσβατου της περιοχής ήταν αδύνατη η προσέγγισή από πεζοπόρα τμήματα.

Από τις 6 προχθές το πρωί και μέσα σε 24 ώρες, εκδηλώθηκαν 42 δασικές πυρκαγιές.

Πολύ υψηλός είναι για σήμερα ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς σε αρκετούς νομούς της χώρας σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Μάλιστα, στην αμέσως χαμηλότερη βαθμίδα επικινδυνότητας βρίσκεται σχεδόν η μισή επικράτεια. Συγκεκριμένα, στην κατηγορία επικινδυνότητας 4 (με μέγιστο το 5) βρίσκονται η Αττική, η Νότια Εύβοια, ο Εβρος, οι Κυκλάδες, οι Σποράδες, η Σκύρος, η Θάσος, η Σαμοθράκη και η Λήμνος.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ