Τετάρτη 14 Αυγούστου 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πυρκαγιά στην Αρκαδία

Δεκάδες ήταν τα μέτωπα που ξεπήδησαν τις τελευταίες μέρες σε διάφορες δασικές περιοχές της χώρας και οι οποίες προκάλεσαν καταστροφές σε χιλιάδες στρέμματα δασικών και καλλιεργήσιμων εκτάσεων. Συγκεκριμένα, από το πρωί της περασμένης Παρασκευής έως και χτες το πρωί, είχαν σημειωθεί 204 πυρκαγιές με πιο σημαντικές αυτές της Ηλείας και της Ανδρου και οι οποίες δεν κόστισαν σε ανθρώπινες ζωές. Αντίθετα, σημειώθηκε ένας τραυματισμός πυροσβέστη που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο της Πάτρας μετά την πτώση του από βράχια στην περιοχή Κλινδία.

Χτες, σειρά είχαν τα Ανω Δολιανά Αρκαδίας να αντιμετωπίσουν τις πύρινες εστίες. Η πυρκαγιά ξέσπασε το μεσημέρι και αρχικά κατάκαιγε δασική έκταση (σε κομμάτι του Πάρνωνα που είχε σωθεί το 2007 από τις φωτιές). Οι ισχυροί άνεμοι δυσκόλευαν το έργο της κατάσβεσης. Οι 34 πυροσβέστες με τα 14 οχήματα και το πεζοπόρο τμήμα ενισχύθηκαν νωρίς το απόγευμα, φτάνοντας συνολικά τους 50 πυροσβέστες με 20 οχήματα, 19 άτομα πεζοπόρο τμήμα και 3 υδροφόρες δήμων.

Παράλληλα, το έργο της κατάσβεσης, εξαιτίας του δυσπρόσιτου του εδάφους, στηρίχθηκε στα εναέρια μέσα. Ετσι, στις 6 το απόγευμα ρίψεις νερού πραγματοποιούσαν δύο καναντέρ, δύο ελικόπτερα και πέντε ψεκαστικά «πετζετέλ». Ως αργά το βράδυ, το μέτωπο βρισκόταν ανατολικά του χωριού και σε μεγάλο υψόμετρο και επισήμως ήταν σε ύφεση.

Από την άλλη, σχεδόν άμεσα τέθηκε υπό έλεγχο η πυρκαγιά που ξέσπασε νωρίς χτες το πρωί σε ρέμα στην περιοχή Αδάμες Κηφισιάς. Στο σημείο βρέθηκαν για να την καταστείλουν, 10 πυροσβέστες με 5 οχήματα του Σώματος, 2 υδροφόρες του δήμου και 3 οχήματα ΟΤΑ.

Υψηλός είναι σήμερα ο κίνδυνος για εκδήλωση πυρκαγιάς σε αρκετούς νομούς και περιοχές της χώρας. Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, στην κατηγορία «3» εντάσσονται οι νομοί Αττικής, Ευβοίας, Κυκλάδων, Κορινθίας, Αργολίδας, Λακωνίας, Μεσσηνίας, Ηλείας, Αχαΐας, Βοιωτίας, Ηρακλείου, Χανίων, Ρεθύμνου και Λασιθίου. Στην ίδια κατηγορία, βρίσκονται περιοχές των Νομών Αρκαδίας, Δωδεκανήσου και Εβρου καθώς και νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και του Ιονίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ