Τετάρτη 14 Αυγούστου 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ
Στο στόχαστρο οι μικροί οφειλέτες του Δημοσίου

Σε καθεστώς καθημερινού εκβιασμού 150.000 φορολογούμενοι με οφειλές από 10.000 ευρώ

Σε πολλαπλά επίπεδα εξελίσσεται η επίθεση της κυβέρνησης ενάντια στα λαϊκά στρώματα, ενώ κλιμακώνονται οι απειλές και οι εκβιασμοί για επιτάχυνση των διαδικασιών κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων για οφειλές προς το Δημόσιο ή τα ασφαλιστικά ταμεία.

Η μέθοδος που ακολουθούν πλέον τα επιτελεία της κυβέρνησης είναι ο συνεχής επανακαθορισμός των κριτηρίων με βάση τα οποία θα κινούνται οι λεγόμενες ειδικές έρευνες, οι διασταυρώσεις φορολογικών στοιχείων, καθώς και η ενεργοποίηση των μηχανισμών αναγκαστικής είσπραξης, δηλαδή οι διαδικασίες των κατασχέσεων.

Στο στόχαστρο των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών, που υποτίθεται ότι ενδιαφέρονταν για τους μεγάλους οφειλέτες του Δημοσίου και εκείνους που χρωστούσαν πάνω από 100 χιλιάδες ευρώ, τώρα μπαίνει η «μαρίδα», με οφειλές μόλις 10.000 ευρώ. Οπως εξηγούν αρμόδιοι παράγοντες, οι κρατικοί μηχανισμοί είναι στημένοι έτσι όχι για να ελέγχουν, αλλά για να υπηρετούν όσους έχουν μεγάλες δοσοληψίες -και κατ' επέκταση μεγάλα χρέη- προς το Δημόσιο.

Με τις περιπτώσεις των μεγαλο-οφειλετών, και η σημερινή κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, όπως και όλες οι προηγούμενες, δεν έκανε τίποτα απολύτως, με αποτέλεσμα η σχεδιασμένη αύξηση των κρατικών εσόδων να επιδιώκεται να εξασφαλιστεί μέσα από τους εκβιασμούς και τις απειλές προς εκείνους που πληρώνουν με αίμα την οικονομική κρίση. Ετσι, την ίδια ώρα που μεθοδεύεται η άρση κάθε περιορισμού στις κατασχέσεις πρώτης και κύριας κατοικίας, το υπουργείο Οικονομικών απειλεί με κατασχέσεις και όσους έχουν οφειλές πάνω από 10.000 ευρώ προς το Δημόσιο ή το ΙΚΑ.

Ηδη ο γενικός γραμματέας Εσόδων Χάρης Θεοχάρης έστειλε στις αρμόδιες υπηρεσίες λίστα με τα στοιχεία σχεδόν 150.000 φορολογούμενων που οφείλουν ποσά άνω των 10.000 ευρώ στην εφορία ή το ΙΚΑ, με την εντολή να διασταυρωθούν τα στοιχεία.

Ως το τέλος Αυγούστου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της διασταύρωσης και έπειτα ο οφειλέτης θα καλείται να ρυθμίσει τα χρωστούμενα, αλλιώς θα βρεθεί αντιμέτωπος με αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, δηλαδή κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων.

Η εξέλιξη αυτή καταρρίπτει τα περί προστασίας των φτωχών και αδύναμων που διαλαλεί η κυβέρνηση, όταν απειλεί δεκάδες χιλιάδες φορολογούμενους με κατάσχεση περιουσίας για 10.000 ευρώ!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ