Τα παραπάνω προκύπτουν από την κύρια οικονομική επισκόπηση του Εβδομαδιαίου Δελτίου Οικονομικών Εξελίξεων που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα. Στο σχετικό κείμενο επιχειρείται να δοθεί η εντύπωση ότι τους τελευταίους μήνες διαπιστώνεται μια αναστροφή και βελτίωση των οικονομικών δεικτών, κάτι που ισχυρίζονται ότι οφείλεται:
Είναι ολοφάνερο ότι η διοίκηση της τράπεζας, με αποκλειστικό γνώμονα τη στήριξη της κυβέρνησης ενόψει της επερχόμενης νέας λαίλαπας μέτρων σε βάρος των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, επιχειρεί να δημιουργήσει την αίσθηση θετικού κλίματος γύρω από τις εξελίξεις στην οικονομία. Ωστόσο, τα στοιχεία που χρησιμοποιούνται για το σκοπό αυτό είναι αποσπασματικά και αυθαίρετα, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν έχουν τίποτα κοινό με τα συμφέροντα του λαού.
Ετσι, οι καλύτεροι ρυθμοί εκτέλεσης του προϋπολογισμού οφείλονται αποκλειστικά στις συνεχείς μειώσεις των κρατικών δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα, ενώ οι ανοδικές τάσεις εσόδων στα Ταμεία συνδέονται με την επιθετικότητα που επιδεικνύουν οι εισπρακτικοί μηχανισμοί έναντι μικρών επαγγελματιών τους οποίους οδηγούν κατά χιλιάδες στο οριστικό κλείσιμο. Οι περισσότερες αφίξεις ξένων τουριστών και μάλιστα με τους όρους που οι ξένες πολυεθνικές του χώρου φέρουν τουρίστες στη χώρα, μπορεί να σημαίνουν περισσότερα έσοδα για κάποιες μεγάλες επιχειρήσεις, όμως ταυτόχρονα σημαίνουν ραγδαία χειροτέρευση των συνθηκών εργασίας στον κλάδο, αύξηση της ανασφάλιστης και απλήρωτης εργασίας κοκ. Σε ό,τι αφορά τη σταθεροποίηση της βιομηχανικής παραγωγής και τον περιορισμό της πτωτικής τάσης της κατανάλωσης, η ΑΛΦΑ ΜΠΑΝΚ προκαλεί και κοροϊδεύει, αφού μόνο στους δικούς της υπολογισμούς υπάρχουν τέτοια στοιχεία. Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι στη Βιομηχανία το Μάη σημειώθηκε πτώση 4,6%, ενώ το διάστημα Γενάρη - Μάη το ποσοστό μείωσης της παραγωγής έφτασε το 2,8%.
Η ΑΛΦΑ ΜΠΑΝΚ με βάση τα στοιχεία αυτά, υποστηρίζει δεν είναι δυνατόν να γίνουν από τώρα εκτιμήσεις για την εξέλιξη που θα έχουν τα δημόσια οικονομικά τα επόμενα χρόνια και άρα δεν μπορεί να γίνει συζήτηση για τον τρόπο που θα αντιμετωπιστούν ενδεχόμενα δημοσιονομικά κενά. Με αυτήν την έννοια, λένε οι συντάκτες του κειμένου, «η εμμονή του ΔΝΤ από σήμερα περί δημοσιονομικών και χρηματοδοτικών κενών ακόμα και για το 2015, το 2016 και το 2017 δεν είναι δικαιολογημένη. Αντίθετα δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα στην προσπάθεια της χώρας για έξοδο από την κρίση και ευνοεί τη διατήρηση της αβεβαιότητας για την Ελλάδα ακόμα και σήμερα που τα επιτεύγματα της χώρας μας δεν τα αρνείται ούτε αυτό το ΔΝΤ».