Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ
Επιταχύνουν την αξιολόγηση δομών και προσωπικού των δήμων

Θα ακολουθήσει κλείσιμο υπηρεσιών και απολύσεις εργαζομένων

Μόλις μία μέρα μετά τη δήλωση του υπουργού Εσωτερικών, Γιάννη Μιχελάκη, για την ανάγκη αξιολόγησης των δομών και του προσωπικού από τους δήμους ώστε να προχωρήσει σε καταργήσεις υπηρεσιών, νομικών προσώπων, φορέων των δήμων αλλά και σε διαθεσιμότητες και απολύσεις εργαζομένων, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη προκειμένου να μπουν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα.

Στη σύσκεψη, λοιπόν, που έγινε στο υπουργείο Εσωτερικών συμμετείχαν εκπρόσωποι και από το αντίστοιχο της Διοικητικής Μεταρρύθμισης και τη Γενική Γραμματεία Συντονισμού. Σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκε η επιτάχυνση των διαδικασιών της αξιολόγησης στους δήμους ούτως ώστε να έχουν συγκεντρωθεί τα πρώτα στοιχεία στο τέλος Σεπτέμβρη και να έχει ολοκληρωθεί μετά από ένα μήνα. Από την αξιολόγηση των δομών αναμένεται να αντληθεί ένα μεγάλο μέρος των περίπου 9.800 υπαλλήλων που θα πρέπει να μπουν σε καθεστώς διαθεσιμότητας το αμέσως επόμενο διάστημα για να «κλείσει» η συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα για τις 12.500 διαθεσιμότητες.

Χείρα βοηθείας στις απολύσεις και τη διαθεσιμότητα προσφέρει ούτως ή άλλως η ΚΕΔΕ, καθώς πρόσφατα ζήτησε από τους δήμους να προχωρήσουν στην αξιολόγηση των δομών τους στο όνομα της προσπάθειας μείωσης του κόστους λειτουργίας των δήμων και της ενίσχυσης της οικονομικής τους βιωσιμότητας. Αυτό, όπως άλλωστε φαίνεται και από τη χτεσινή σύσκεψη, δε θα φέρει μόνο άμεσες ή έμμεσες απολύσεις εργαζομένων στους δήμους. Θα έχει ως φυσική συνέπεια, νέα χαράτσια από τους δήμους, υποβαθμισμένες υπηρεσίες (όσες απομείνουν) και ιδιωτικοποιήσεις φορέων.

Στη χτεσινή σύσκεψη συζητήθηκε και το πού μπορούν να «απορροφηθούν» οι 3.500 δημοτικοί αστυνομικοί που βρέθηκαν σε μία νύχτα με το ένα πόδι στην ανεργία. Για το πού μπορούν να αξιοποιηθούν είχε προϊδεάσει προχτές ο Γ. Μιχελάκης, λέγοντας πως ένα μέρος τους θα ενισχύσει την ΕΛ.ΑΣ. «για να μπορέσουμε να κάνουμε πράξη τον Αστυνομικό της Γειτονιάς», ενώ άλλοι θα διατεθούν ως εξωτερικοί φρουροί των φυλακών όπου υπάρχει σοβαρή υποστελέχωση. Παράλληλα, «ένα 10% των δημοτικών αστυνομικών θα μπορεί να κρατηθεί από τους δήμους, για να μπορέσουν να φτιάξουν μία υπηρεσία εσόδων, αυτό που υπήρχε παλαιότερα, την οποία από την κινητικότητα από τις άλλες υπηρεσίες να μπορέσουμε να την ενισχύσουμε για να κάνουμε αυτήν την κάλυψη».

Τόσο από αυτή τη δήλωση όσο και από το ποια υπουργεία θέλουν να απορροφήσουν τους υπαλλήλους, είναι ξεκάθαρο το ποιος είναι ο προσανατολισμός. Στόχος είναι η ενδυνάμωση της καταστολής, καθώς το υπουργείο Δημόσιας Τάξης επιθυμεί να μετακινήσει τους υπαλλήλους στα γραφεία της ΕΛ.ΑΣ. για να αποδεσμεύσει ακόμα περισσότερους αστυνομικούς (άγνωστο για ποιες υπηρεσίες) αλλά και η ενίσχυση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών αφού «μνηστήρες» είναι τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εσωτερικών. Το πρώτο τους θέλει για το πρώην ΣΔΟΕ, το δεύτερο για αγορανομικούς ελέγχους και το τελευταίο για «υποστελεχωμένες» υπηρεσίες.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ