Παρασκευή 20 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Κι όμως, «δε βαίνουν όλα καλώς»

ΠΑΡΙΣΙ.-

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Λιονέλ Ζοσπέν δεν έπεισε, όπως φαίνεται, τους εργαζόμενους ότι «όλα βαίνουν καλώς, παρά τις όποιες δυσκολίες για τη γαλλική οικονομία». Μία ημέρα μετά τη συνέντευξη που παραχώρησε στο γαλλικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο, ακριβώς στο πλαίσιο των προσπαθειών του κυβερνώντος συνασπισμού να βελτιώσει τη δημόσια εικόνα του, ιδιαίτερα μετά τον καταποντισμό που υπέστη στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές, νέες απεργιακές κινητοποιήσεις ανακοινώθηκαν ή βρίσκονταν σε εξέλιξη, με αιχμή του δόρατος τις απολύσεις που ανακοινώνονται καθημερινά από μεγάλες επιχειρήσεις.

Αργά χθες το βράδυ έληξε η «πολιορκία» του κτιρίου της επιχείρησης μαγνησίου «Pechiney» στο Μαρινιάκ, κοντά στην Τουλούζη, από τους εργαζόμενους που διαμαρτύρονταν για τα σχέδια κλεισίματος της επιχείρησης. Εγκλωβισμένα στο κτίριο παρέμειναν επί αρκετές ώρες, πολλά διευθυντικά στελέχη της εταιρίας. Η πολιορκία λύθηκε, τελικά, όταν συμφωνήθηκε να επανεξεταστεί η προοπτική κλεισίματος της εταιρίας σε συνάντηση ανάμεσα στους εργαζομένους και στη διοίκηση, στις 23 Απριλίου. Την ίδια στιγμή, σε νέες απεργιακές κινητοποιήσεις προσανατολίζονται οι εργαζόμενοι στις μεταφορές, στα μουσεία, αλλά και στο δημόσιο τομέα, ενώ συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες για τις σχεδιαζόμενες απολύσεις 570 εργαζομένων από την εταιρία παρασκευής γαλακτοκομικών «Danone», για τις 1.700 απολύσεις που περιλαμβάνει το σχέδιο αναδιάρθρωσης της βρετανικής πολυεθνικής «Marks Spencer» και για τις 2.600 απολύσεις που σχεδιάζει για τα παραρτήματά της στη Γαλλία η «Philips».

Ο Γάλλος πρωθυπουργός, στην 43λεπτη συνέντευξή του, προσπάθησε να κατευνάσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια, επαναλαμβάνοντας ότι η γαλλική οικονομία «παραμένει σε κυρίαρχη θέση στην Ευρώπη και ο ρόλος της είναι ιδιαίτερα σημαντικός, με δεδομένη την κάμψη της αμερικανικής», ενώ δεν έχασε την ευκαιρία να υπενθυμίσει τη μείωση της ανεργίας. Επίσης, ανακοίνωσε ότι προτίθεται να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση, που θα καθιστά ασύμφορο για τις επικερδείς επιχειρήσεις να προχωρούν σε απολύσεις, ενώ γνωστοποίησε ότι εξετάζονται μέτρα για την περαιτέρω καταπολέμηση της νεανικής βίας, που αναδείχτηκε σε κυρίαρχο ζήτημα στην προεκλογική εκστρατεία για τις δημοτικές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ