Πέμπτη 1 Αυγούστου 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Συνεχίζονται οι έρευνες για τα όπλα σε σκάφος

Οκτώ συλλήψεις, πέντε Τούρκων κουρδικής καταγωγής και τριών Ελλήνων, είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός της έρευνας που διενεργεί η «αντιτρομοκρατική», μετά τον εντοπισμό φουσκωτού σκάφους με βαρύ οπλισμό ανοιχτά της Χίου. Πρόκειται για δύο Ελληνες και δύο Τούρκους κουρδικής καταγωγής που επέβαιναν στο φουσκωτό, για έναν Ελληνα και ένα Τούρκο κουρδικής καταγωγής που συνελήφθησαν λίγο αργότερα στη Χίο για εμπλοκή στην υπόθεση και ακόμη για δύο Τούρκους κουρδικής καταγωγής που συνελήφθησαν στην Αθήνα.

Οι έξι συλληφθέντες στη Χίο βαρύνονται, σύμφωνα με τις διωκτικές αρχές, με κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα, που συνδέονται με τρομοκρατική δραστηριότητα, όπως κατασκευή, προμήθεια, κατοχή και μεταφορά εκρηκτικών υλών και βομβών, κατοχή και μεταφορά πολεμικού υλικού.

Οι δύο Τούρκοι κουρδικής καταγωγής που συνελήφθησαν στην Αθήνα κατά τη διάρκεια των ερευνών που έκανε η «αντιτρομοκρατική» κατηγορούνται για κατοχή πλαστού διαβατηρίου και απόκρυψη των στοιχείων ταυτότητάς τους. Οι αρχές πραγματοποίησαν έρευνες σε σπίτια και χώρους στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και την Κόρινθο, όπου κατασχέθηκε μεγάλος αριθμός συσκευών κινητής τηλεφωνίας, κάρτες SIM, μονάδες ηλεκτρονικών υπολογιστών, συσκευές USB, εξωτερικοί σκληροί δίσκοι, ψηφιακοί δίσκοι (CD) και πλήθος χειρόγραφων σημειώσεων και βιβλίων. Στη διάρκεια των ερευνών πραγματοποιήθηκαν 14 προσαγωγές (11 από Αθήνα και 3 από Θεσσαλονίκη), από τις οποίες οι 2 μετατράπηκαν σε συλλήψεις. Πρόκειται για δύο Τούρκους κουρδικής καταγωγής που συνελήφθησαν στην Αθήνα. Οι υπόλοιποι προσαχθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι.

Στο μεταξύ, οι τουρκικές αρχές αναμένεται να ζητήσουν την έκδοση ενός από τους συλληφθέντες, ενώ σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών Μουαμέρ Γκιουλέρ, ένας από τους συλληφθέντες φέρεται ως δράστης ένοπλων επιθέσεων στη γειτονική χώρα. Σύμφωνα με δηλώσεις του, δράστης της βομβιστικής επίθεσης εναντίον του τουρκικού υπουργείου Δικαιοσύνης στην Αγκυρα, τον περασμένο Μάρτη, είναι ο Χασάν Μπιμπέρ, ένας από τους τέσσερις, που προσήχθησαν στην Ελλάδα, καθώς επέβαιναν σε φουσκωτό και επιχειρούσαν να προσεγγίσουν τις τουρκικές ακτές, προσθέτοντας πως θα κινηθεί η διαδικασία για την έκδοση των συλληφθέντων.

Ο Τούρκος υπουργός τόνισε πως κατά τις έρευνες που πραγματοποίησε η Ελληνική Αστυνομία έχουν προσαχθεί άλλα δύο άτομα. Είπε επίσης ότι οι τουρκικές αρχές διέθεταν πληροφορίες ότι ο Χ. Μπιμπέρ ετοίμαζε νέο χτύπημα στην Τουρκία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ