Απλός θεατής είναι το υπουργείο Παιδείας απέναντι στην πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδας να διοργανώσει από χτες πανελλαδικές εξετάσεις προσομοίωσης με τη συμμετοχή μάλιστα εκπαιδευτικών δημοσίων σχολείων και σε κάποιες περιπτώσεις και σε σχολικές αίθουσες.
Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χτες η ΟΕΦΕ, παρουσίασε την πρωτοβουλία επαναλαμβάνοντας ότι δεν έχει στόχο την προσέγγιση των θεμάτων του Ιούνη, αλλά την εξοικείωση με τις εξετάσεις και ότι ανάλογα διαγωνίσματα γίνονται κατά τις διακοπές του Πάσχα στα φροντιστήρια εδώ και χρόνια. Στις εξετάσεις προσομοίωσης θα πάρουν μέρος περίπου 30.000 μαθητές Λυκείου. Οπως είπαν μάλιστα οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας, σε απομακρυσμένες περιοχές, με παρέμβαση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης επιστρατεύτηκαν σχολικές αίθουσες και δημοτικά καταστήματα για να γίνουν οι εξετάσεις (!), κάτι που ήδη προκαλεί ερωτηματικά για το πώς μία επιχείρηση μπορεί να χρησιμοποιεί τα δημόσια σχολεία.
Οι εκπρόσωποι των φροντιστών παρουσίασαν την πρωτοβουλία ως «αναγκαιότητα» που γεννά το εκπαιδευτικό σύστημα, δηλώνοντας ότι γονείς και μαθητές «στηρίζουν» τη φροντιστηριακή εκπαίδευση. Χαρακτηριστική όμως ήταν η παρέμβαση του εκπροσώπου της Ενωσης Ελλήνων Χημικών κ. Παπαγεωργίου, φροντιστηριακού καθηγητή, που σημείωσε ότι αν η πολιτεία έφτιαχνε σχολεία όπως τα θέλει ο κάθε πολίτης, τα φροντιστήρια θα είχαν καταργηθεί.
Η ΟΛΜΕ σε ανακοίνωσή της, κάνει λόγο για «καλοταϊσμένη» από την εκπαιδευτική πολιτική που ακολουθείται, φροντιστηριακή πρωτοβουλία. Η ΕΣΑΚ ΔΕΕ σημειώνει ότι πέρα από τον επιχειρηματικό και διαφημιστικό της χαρακτήρα, η διοργάνωση εξετάσεων από τα φροντιστήρια αναδεικνύει για μια ακόμα φορά τα τραγικά αποτελέσματα της μεταρρύθμισης η οποία έχει «φροντιστηριοποιήσει» το σχολείο και ταυτόχρονα θεωρεί απαράδεκτο το να χρησιμοποιούνται οι σχολικές αίθουσες από φροντιστήρια.