Παρασκευή 5 Ιούλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Ταπί»... το ΤΑΠΑ

Στο «φόντο» των τεράστιων προβλημάτων της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας από τη συνεχιζόμενη υποχρηματοδότηση, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) διοργανώνει δημόσια συζήτηση για το παρόν και το μέλλον του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠΑ) του υπουργείου Πολιτισμού, την ερχόμενη Δευτέρα, από τις 10.30 το πρωί, στο αμφιθέατρο του ΥΠΠΟ (Μπουμπουλίνας 20 - 22).

Το ΤΑΠΑ αποτελεί έναν από τους ελάχιστους βασικούς «αιμοδότες» της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, ενώ διαχειρίζεται τα πωλητήρια των κρατικών μουσείων, τα αντίγραφα αρχαίων έργων τέχνης και τις επιστημονικές εκδόσεις. Ωστόσο, η καθίζηση της κρατικής χρηματοδότησης, σε συνδυασμό με το «κούρεμα» και των αποθεματικών του Ταμείου, το οδήγησε σε αδιέξοδο. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στο τελευταίο τετράμηνο παραιτήθηκε ένας πρόεδρός του και βρίσκεται υπό παραίτηση ο σημερινός.

Ο ΣΕΑ σημειώνει ότι μόνο ως «σκόπιμη προσπάθεια απαξίωσης και διάλυσης του ΤΑΠΑ μπορεί να θεωρηθεί το γεγονός ότι, ενώ βρισκόμαστε ήδη στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, το σύνολο των υπηρεσιών του υπουργείου δεν έχει λάβει ούτε ένα ευρώ από το ΤΑΠΑ για: Τα άκρως απαραίτητα για τις μετακινήσεις των υπηρεσιακών οχημάτων καύσιμα, τους λογαριασμούς ΔΕΗ - ΟΤΕ - Υδρευσης γραφείων, μουσείων & αρχαιολογικών χώρων, τον καθαρισμό από τη βλάστηση των χώρων, με άμεσο τον κίνδυνο πυρκαγιάς, τα άμεσα καθημερινά λειτουργικά έξοδα, όπως η επισκευή ενός φαξ ή τα μελάνια των εκτυπωτών!».

Στην παραπάνω εικόνα απαξίωσης προσθέτει και την «προσπάθεια του ΤΑΙΠΕΔ να συμπεριλάβει την ακίνητη περιουσία του ΤΑΠΑ στη λίστα των "προς αξιοποίηση" ακινήτων». Σημειώνει ότι ο «οικονομικός αυτός στραγγαλισμός τόσο του ΤΑΠΑ, όσο και - μέσω αυτού - της ίδιας της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας ακυρώνει ουσιαστικά τον βασικό σκοπό ύπαρξής τους, που δεν είναι άλλος από την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς».

Ο ΣΕΑ θεωρεί ότι το ΤΑΠΑ «επιτελεί ένα νευραλγικό τμήμα της δουλειάς της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και πρέπει να στηριχτεί από όλους». «Οι απαλλοτριώσεις, οι παντός είδους - επιστημονικές, ενημερωτικές, Αρχαιολογικό Δελτίο - εκδόσεις, τα πωλητήρια και τα κυλικεία των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων αποτελούν αναφαίρετο τμήμα της προστασίας και προβολής των μνημείων».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ