Τρίτη 2 Ιούλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ
Εργατικές κινητοποιήσεις και συγκρούσεις

ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Επεισοδιακή συγκέντρωση έξω από το κτίριο της υπηρεσίας ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στην Υπηρεσία Ηλεκτρισμού του Λιβάνου. Οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε κινητοποιήσεις εδώ και ένα χρόνο ζητώντας να μετατραπούν σε αορίστου χρόνου οι συμβάσεις των περισσότερων εξ αυτών, οι οποίες συχνά είναι ημερήσιες ή εβδομαδιαίες, προκειμένου να βελτιωθούν οι αποδοχές τους αλλά κυρίως οι συνθήκες εργασίας τους και ν' αποκτήσουν συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Η πρόβλεψη εγκρίθηκε από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή αλλά εμποδίζεται από βουλευτές των χριστιανικών κομμάτων, που εκτιμούν ότι με τον τρόπο αυτό θα γίνουν μειοψηφία και σε συνδικαλιστικό επίπεδο οι χριστιανοί εργαζόμενοι στην εταιρεία επειδή οι εργαζόμενοι με τις ημερήσιες ή εβδομαδιαίες συμβάσεις είναι κυρίως σιίτες. Κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας, ένας διαδηλωτής αυτοπυρπολήθηκε και μεταφέρθηκε σοβαρά τραυματισμένος στο νοσοκομείο.

Η εξέλιξη αυτή «βάρυνε» την ήδη τεταμένη ατμόσφαιρα που επικρατεί στο Λίβανο εξαιτίας της επίδρασης των συγκρούσεων της Συρίας στις θρησκευτικές κοινότητες της χώρας, που τείνουν να χωριστούν σε υποστηρικτές της συριακής κυβέρνησης και των αντικαθεστωτικών. Χτες, ο υπουργός Αμυνας, Φαγιάντ Γκχοσν, έσπευσε, για πολλοστή φορά, να υπεραμυνθεί της στάσης του στρατού τονίζοντας ότι «καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια να περιορίσει την επίδραση αυτή».

Διήμερη επίσκεψη στη χώρα πραγματοποίησε ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, Ουίλιαμ Μπερνς, ο οποίος συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Σουλεϊμάν, με τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου, Ναμπίχ Μπέρι, με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό, Νατζίμπ Μικάτι, και τον αρχηγό του λιβανικού ΓΕΣ, Ζαν Καχουάτζι, εκφράζοντάς τους, όπως ισχυρίστηκε, «την πλήρη υποστήριξη των ΗΠΑ στην εθνική ακεραιότητα, στην ανεξαρτησία και στην πολιτική σταθερότητα του Λιβάνου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ