Κυριακή 23 Ιούνη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
AΛΒΑΝΙΑ
Εκλογές χειραγώγησης του λαού

Υπό τις αυστηρές «συστάσεις» της Παγκόσμιας Τράπεζας για μετεκλογική «δημοσιονομική εξυγίανση» και σε κλίμα πόλωσης που δημιούργησε η σκληρή προεκλογική αντιπαράθεση ανάμεσα στους δύο μεγάλους προεκλογικούς συνασπισμούς, διεξάγονται την Κυριακή (23/6) οι εκλογές για την ανάδειξη της νέας 140μελούς Βουλής στην Αλβανία.

Η εκλογική αναμέτρηση, στην οποία συμμετέχουν υποψήφιοι από 66 κόμματα, γίνεται κυρίως ανάμεσα σε δύο μεγάλους εκλογικούς συνασπισμούς που έχουν επί της ουσίας πολιτικές διαφορές σε ζητήματα τακτικής και όχι στρατηγικής αφού εκπροσωπούν τα συμφέροντα μερίδων του κεφαλαίου.

Από τη μια είναι η λεγόμενη «Συμμαχία για μία Ευρωπαϊκή Αλβανία» με επικεφαλής το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Εντι Ράμα, που απαρτίζεται από 37 κόμματα μεταξύ αυτών και το Κόμμα Ενωσης Δημοκρατικών Δικαιωμάτων (ΚΕΑΔ) της ελληνικής μειονότητας . Απο την άλλη είναι η κεντροδεξιά «Συμμαχία για την Απασχόληση, την Ευημερία και την Ενταξη» με επικεφαλής το Δημοκρατικό Κόμμα του απερχόμενου πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα. Απαρτίζεται από 25 κόμματα, μεταξύ των οποίων τον νέο κόμμα της ελληνικής μειονότητας Κόμμα Ελλήνων (ΕΕΜΜ). Είχε ως κεντρικό άξονα της προεκλογικής εκστρατείας την κατασκευή μεγάλων έργων οδοποιίας και άλλων έργων υποδομής, ενώ προβάλλεται ως ικανότερος διαχειριστής και διεκδικητής της ένταξης της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Πέρα από τους δύο μεγάλους εκλογικούς συνασπισμούς, συμμετέχουν το νεοσύστατο Νέο Δημοκρατικό Πνεύμα (FRD) του πρώην προέδρου της χώρας Μπαμίρ Τόπι και η εθνικιστική Κόκκινη και Μαύρη Συμμαχία (AK) του Κρέσνικ Σπαχίου.

Από τα πιο θερμά ζητήματα της προεκλογικής εκστρατείας ήταν μεταξύ άλλων η αντιμετώπιση της φτώχειας και της υψηλής ανεργίας που πλήττει ιδιαίτερα τους νέους, αλλά και η σύνθεση της Εκλογικής Επιτροπής η οποία έχει την εποπτεία της διεξαγωγής των εκλογών της 23ης Ιούνη. Η Εκλογική Επιτροπή, που κανονικά είναι επταμελής, αυτή τη φορά είναι μισή αφού απαρτίζεται μόνον από τους τέσσερις εκπροσώπους της κυβέρνησης εξαιτίας αντιδράσεων της αντιπολίτευσης σχετικά με τα κριτήρια σύνθεσής της. Η μετεκλογική ένταση θεωρείται βέβαιη. Επικρίσεις για το ζήτημα της Εκλογικής Επιτροπής έγιναν από την επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια Κάθριν Αστον που ζήτησε «διεξαγωγή εκλογών σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά κριτήρια» και από τον Αμερικανό πρέσβη στα Τίρανα, Αλεξάντερ Αρβίζου, που επίσης απαίτησε να μην επαναληφθούν τα φαινόμενα βίας ή εξαγοράς ψηφοφόρων (που έχουν παρατηρηθεί σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις της τελευταίας 20ετίας).

Οι τελευταίες σφυγμομετρήσεις δίνουν προβάδισμα στο συνασπισμό των Σοσιαλιστών με 50% έναντι του συνασπισμού των Δημοκρατικών του Μπερίσα (43%).


Δέσποινα ΟΡΦΑΝΑΚΗ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ