Σάββατο 14 Απρίλη 2001 - Κυριακή 15 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΗΚΕΒΕ
Αγώνας ενάντια στα αντιασφαλιστικά μέτρα

Ανακοίνωση - παρέμβαση της Δημοκρατικής Κίνησης Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων

Το τελειωτικό χτύπημα στον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης επιδιώκει η κυβέρνηση, τόσο με τη γενικότερη αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζει, όσο και με την τακτική της στα θέματα της κοινωνικής ασφάλισης με τη λεγόμενη μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό σύστημα. Τα παραπάνω καταγγέλλει η Δημοκρατική Κίνηση Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων (ΔΗΚΕΒΕ) σε σχετική ανακοίνωσή της για το ασφαλιστικό.

Οπως σημειώνει η ΔΗΚΕΒΕ, με τις λεγόμενες αναδιαρθρώσεις στην οικονομία, που γίνονται στη χώρα την τελευταία δεκαετία με το μανδύα της ΟΝΕ, στην ουσία επιταχύνονται οι διαδικασίες συγκέντρωσης κεφαλαίων και παραγωγής προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου και των μονοπωλίων, δηλαδή συμπίεση και αποπομπή από την αγορά των μικρών επιχειρήσεων, ένταση της εκμετάλλευσης και αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου σε βάρος των αυτοαπασχολούμενων μικρών επαγγελματιών - βιοτεχνών - εμπόρων, αυτοκινητιστών, εργαζόμενων, συνταξιούχων.

Στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής, συνεχίζει, που απευθύνεται στα πλατιά λαϊκά στρώματα, μεγαλώνει το χάσμα των παρεχόμενων υπηρεσιών σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες, την πρόοδο, την επιστήμη και την τεχνολογία. Στο στόχαστρο της κυβέρνησης βρίσκεται το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και δημόσιας υγείας που οικοδομήθηκε με σκληρούς αγώνες των εργαζομένων και των ΕΒΕ και αφορά κατακτήσεις όπως τους όρους της ασφαλιστικής συνταξιοδοτικής κάλυψης, το θεσμό των κατώτερων ορίων συντάξεων, τη συνταξιοδοτική ηλικία, το θεσμό των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, τα επιδόματα του τοκετού, τον τομέα της υγείας κ.ά.

Σκοπός της κυβέρνησης, καταγγέλλει η ΔΗΚΕΒΕ, είναι να περάσει η πλήρης ανταποδοτικότητα και η εμπορευματοποίηση της υγείας, με βασικούς στόχους:

  • Την αναδιανομή του πλούτου σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων με την αύξηση των εισφορών, τη μείωση των συντάξεων, την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης, τον υπολογισμό του συντάξιμου μισθού με βάση την τελευταία δεκαετία ή δεκαπενταετία ή όλου του ασφαλιστικού βίου κλπ.
  • Την ορμητική είσοδο των μονοπωλίων στον τομέα της υγείας με την παραπέρα υποβάθμιση των παροχών δημόσιας υγείας και τη συνεπακόλουθη ανάληψη από τα ασφαλιστικά ταμεία δυσβάσταχτων υποχρεώσεων απέναντι στα νοσοκομεία και στις ιδιωτικές επιχειρήσεις υγείας. Οι τελευταίες διαχειρίζονται σημαντικά ποσά, ο τζίρος το 1998 ξεπέρασε τα 100 δισ. δρχ. και καρπώνονται μεγάλα κέρδη.
  • Τη διεύρυνση της πελατείας των ιδιωτικών ασφαλιστικών επιχειρήσεων, οι οποίες πολλαπλασιάζουν τις δραστηριότητές τους.

Η πολιτική αυτή, σημειώνει η παράταξη, που υλοποιεί οδηγίες της ΕΕ, όπως αυτές διατυπώνονται στη Συνθήκη του Μάαστριχτ και στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης του Αμστερνταμ, υπηρετεί το στόχο: Πρώτον να μειωθεί η συμμετοχή του κράτους στην όποια κοινωνική πολιτική μέχρι την πλήρη κατάργησή της (η επιχορήγηση του ΤΕΒΕ από το 41,9% που ήταν το 1990, έφτασε στο 13,7% το 1999). Δεύτερον, να περάσει η διαχείριση πόρων της κοινωνικής ασφάλισης στις ασφαλιστικές εταιρίες.

Οι συνέπειες αυτών των αντιλαϊκών μέτρων για τους μικρούς ΕΒΕ και τους αυτοαπασχολούμενους θα είναι επώδυνες. Η λεγόμενη μεταρρύθμιση έχει ήδη περιγραφεί από κορυφαία στελέχη και συμβούλους της κυβέρνησης στους βασικούς της άξονες ως εξής:

  • Η κατάργηση, για τους εφεξής εξερχόμενους στη σύνταξη, του θεσμού των κατώτερων ορίων συντάξεων. Το χτύπημα των κατώτερων συντάξεων έχει ξεκινήσει με την αποσύνδεση από το 80% του βασικού μισθού της ΕΓΣΣΕ. Η καθιέρωση του ΕΚΑΣ (Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων) επιδιώκεται να μετεξελιχθεί στον πρώτο άξονα του συστήματος (δηλαδή ένα βοήθημα επιπέδου ΟΓΑ).
  • Η χορηγούμενη σύνταξη σε καθαρά ανταποδοτική βάση που θα χορηγείται από τα ταμεία κύριας ασφάλισης.
  • Τρίτος άξονας η σύνταξη που θα προέρχεται από την εφαρμογή επαγγελματικών προγραμμάτων από την ιδιωτική ασφάλιση.

Είναι φανερό, συνεχίζεται στην ανακοίνωση της ΔΗΚΕΒΕ, ότι τα πιο αδύναμα οικονομικά στρώματα των ΕΒΕ, που είναι και τα πιο πολυάριθμα, δε θα μπορούν να προσφεύγουν στην ιδιωτική ασφάλιση, δηλαδή η κυβέρνηση παραπέμπει ουσιαστικά τα στρώματα αυτά σε ένα καθεστώς κοινωνικής βοήθειας, σε ψίχουλα προνοιακών επιδομάτων και στη φιλανθρωπία.

«Η φροντίδα για την υγεία, την πρόνοια, οι συντάξεις είναι δικαιώματα του λαού, βασικό συστατικό της ανάπτυξης και της κοινωνικής προόδου», σημειώνει κατηγορηματικά η ΔΗΚΕΒΕ. «Η κοινωνική ασφάλιση δεν είναι ατομική υπόθεση του κάθε μέλους της κοινωνίας ξεχωριστά. Είναι συνολική ευθύνη της κοινωνίας και του κράτους, γι' αυτό επιβάλλεται να είναι δημόσια, καθολική, υποχρεωτική, ισότιμη κοινωνική ασφάλιση και να περιλαμβάνει τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, τις υπηρεσίες πρόληψης και αποκατάστασης της υγείας, τις παροχές και υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας».

Με βάση τα παραπάνω, η ΔΗΚΕΒΕ παλεύει να καθιερωθεί:

1. Χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης με κρατική επιχορήγηση στα 2/3 της εισφοράς και στο 1/3 από τον ασφαλισμένο.

2. Στον τομέα της υγείας και της πρόνοιας το κόστος να το αναλάβει άμεσα το κράτος, που θα παρέχει δωρεάν και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στους ΕΒΕ και στα προστατευόμενα μέλη των λαϊκών οικογενειών. Συγκεκριμένα η ΔΗΚΕΒΕ διεκδικεί:

  • Αύξηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό για δημιουργία νέων κέντρων υγείας και δημόσιων νοσοκομείων στα αστικά κέντρα και την ύπαιθρο.
  • Ανάπτυξη σε όλη τη χώρα του συστήματος έκτακτης νοσοκομειακής φροντίδας ΕΚΑΒ.
  • Κατάργηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στα φάρμακα και τα άλλα μέσα αποκατάστασης προβλημάτων υγείας.
  • Λειτουργία κρατικού οργανισμού φαρμάκων, που θα έχει την ευθύνη της παραγωγής, εισαγωγής και ελέγχου όλων των σύγχρονων σκευασμάτων που κυκλοφορούν στην αγορά, διαφύλαξη της υγείας από μολυσμένα και μεταλλαγμένα τρόφιμα.
  • Φροντίδα για άτομα με ειδικές ανάγκες, δωρεάν χορήγηση όλων των απαραίτητων φαρμάκων, υποστηρικτικών θεραπειών και βοηθημάτων.

3. Για τις προϋποθέσεις και τα όρια συνταξιοδότησης προτείνει μεταξύ άλλων τα εξής:

  • Τα όρια ηλικίας και οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, σήμερα με την ανάπτυξη της επιστήμης και της παραγωγικότητας μπορούν να μειωθούν, που να μην ξεπερνά τα 60 χρόνια για τους άντρες και τα 55 για τις γυναίκες.
  • Θεσμοθέτηση των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων και συνταξιοδότηση στα 55 και στα 50 αντίστοιχα.
  • Το κατώτερο όριο σύνταξης να κατοχυρώνεται στα 13,5 χρόνια και να καθορίζεται στο 80% της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης. Με τα σημερινά δεδομένα, η κατώτερη σύνταξη να είναι 200.000 δρχ. και το 100% αυτών για την ανώτερη υποχρεωτική ασφαλιστική κλάση. Στη βάση αυτή οι συντάξεις να διαμορφώνονται ανάλογα με την ασφαλιστική κατηγορία και τις ημέρες ασφάλισης και να αναπροσαρμόζονται σύμφωνα με τις αυξήσεις των συλλογικών συμβάσεων.

4. Για τα ασφαλιστικά ταμεία προτείνει:

  • Αμεση καταβολή των κοινωνικών οφειλών, άμεση απόσυρση των αποθεματικών των ταμείων από το χρηματιστήριο, κάλυψη των απωλειών από το κράτος.
  • Το ΔΣ του ΟΑΕΕ, που θα αποτελείται από αιρετούς και ανακλητούς ασφαλισμένους και συνταξιούχους, να εκλέγεται με απλή αναλογική και να θεσπιστεί σώμα ελέγχου. Η εκ του νόμου εκπροσώπηση να περιοριστεί σε έναν εκπρόσωπο του κράτους και έναν των εργαζομένων στο ταμείο.

Η ΔΗΚΕΒΕ θεωρεί ότι οι παραπάνω βασικές θέσεις αποτελούν θεμέλιο λίθο για την κοινωνική ασφάλιση και πρέπει να γίνουν στόχοι πάλης του συνδικαλιστικού κινήματος. Καλεί, τέλος, παλιούς και νέους ασφαλισμένους ΕΒΕ, αυτοκινητιστές, συνταξιούχους να μην πέσουν στην παγίδα της συναίνεσης και του ψευτοδιαλόγου που ετοιμάζει η κυβέρνηση με τις πλειοψηφίες των ΓΣΕΒΕΕ - ΕΣΕΕ - ΓΣΕΑΕ. Επίσης να μην αποδεχτούν και θεωρήσουν τετελεσμένα και αναπόφευκτα τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση. Τέλος, τους καλεί να συστρατευτούν με τους εργαζόμενους, τους αγρότες, να οικοδομήσουν κοινό μέτωπο αγώνα, αμφισβήτησης της νεοφιλελεύθερης πολιτικής κυβέρνησης και ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ