Κυριακή 23 Ιούνη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ο αθλητισμός είναι ανάγκη, είναι δικαίωμα

Παγκράτιο
Παγκράτιο
«Τα μαχητικά αθλήματα δεν είναι τσιφλίκι των φασιστοειδών και των μπράβων της νύχτας. Δεν μπορούν να γίνουν γιατί προάγουν το σεβασμό προς τον άνθρωπο, την αλληλεγγύη, την πειθαρχία, την πνευματική καλλιέργεια».

Καταρρίπτοντας στερεότυπα και συγχρόνως χτυπώντας τη λανθασμένη πεποίθηση που κάποιοι επιχειρούν να γίνει συνείδηση, ότι δηλαδή ακόμη κι ο αθλητισμός, η φυσική αγωγή είναι πολυτέλεια και προνόμιο των λίγων, η ΚΝΕ οργάνωσε το περασμένο Σαββατοκύριακο ένα διήμερο «γνωριμίας με την πάλη, τα μαχητικά αθλήματα, τις πολεμικές τέχνες». Μια πρωτοβουλία που αγκαλιάστηκε από εκατοντάδες νέους και οικογένειες, εκφράζοντας τη δίψα τους να μην είναι θεατές... «να μη μένεις στην εξέδρα, αλλά αντίθετα να μπεις μέσα και να παλέψεις». Δείγμα της ανάγκης που υπάρχει, την ώρα που κόβονται αθλητικές δραστηριότητες μαζικού χαρακτήρα, σχολικά πρωταθλήματα, υποχρηματοδοτείται και υποβαθμίζεται ο σχολικός και σωματειακός αθλητισμός, διώχνονται από το χώρο όσοι δεν πληρώνουν χαράτσια και συνδρομές.

Σημαντικοί συμπαραστάτες σε αυτό το ιδιαίτερο και άρτιο εγχείρημα η Ελληνική Ομοσπονδία Φιλάθλων Πάλης, η Ελληνική Ομοσπονδία Παγκρατίου Αθλήματος και η Ελληνική Φίλαθλος Ερασιτεχνική Ομοσπονδία Ζίου Ζίτσου καθώς και πάρα πολλοί αθλητικοί σύλλογοι που συμμετείχαν στη διοργάνωση, η οποία έγινε στο κλειστό γυμναστήριο «Νίκος Παξιμαδάς», στην Πετρούπολη. Η επιλογή της ΚΝΕ να παρουσιάσει τα συγκεκριμένα αθλήματα δεν είναι καθόλου τυχαία, καθώς γίνεται εν μέσω συζητήσεων και προσπαθειών για αποπομπή της πάλης από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, γεγονός που κατήγγειλαν προπονητές απ' όλα τα αθλήματα, ευχαριστώντας το ΚΚΕ για την έμπρακτη συμπαράστασή του.

Πάλη
Πάλη
«Είναι προφανές ότι αν δεν καταργηθεί η επιχειρηματική δράση στον αθλητισμό, αν δεν σταματήσει η σωματική άσκηση να είναι εμπόρευμα που πουλιέται και αγοράζεται, η πλειοψηφία του λαού δε θα μπορέσει να γευτεί τα οφέλη από τη συστηματικά οργανωμένη ενασχόληση με τον αθλητισμό και γενικότερα τη φυσική αγωγή. Για μας ο δρόμος για τη μόνιμη και οριστική ικανοποίηση της ανάγκης για σωματική άσκηση, περνάει μέσα από την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων και την εγκαθίδρυση της λαϊκής εξουσίας. Μόνο ένα τέτοιο κράτος μπορεί να σχεδιάζει τον αθλητισμό και να τον υλοποιεί βέβαια, ώστε να ικανοποιεί τις ανάγκες για αθλητισμό της πλειοψηφίας του λαού», υπογράμμισε ο Νίκος Αμπατιέλος εκ μέρους του ΚΣ της ΚΝΕ.

Πολυεπίπεδη η σημασία της διοργάνωσης

«Τα αθλήματα της αναμέτρησης αφορούν τον κάθε άνθρωπο, όπως και η αναμέτρηση αφορά τη ζωή μας γενικότερα», δήλωσε στον «Ρ» η Βούλα Ζυγούρη, ολυμπιονίκης στην πάλη. «Δεν είναι τυχαίο ότι σε αυτή τη χρονική συγκυρία θέλουν να βγάλουν την πάλη από το ολυμπιακό πρόγραμμα. Θέλουν να βγάλουν τη λέξη "πάλη" από το λεξιλόγιό μας και από τη ζωή μας», συμπληρώνει ο Χρήστος Σιδηρόπουλος, ομοσπονδιακός προπονητής σε αθλήματα πάλης. Ο Κώστας Τζιδημόπουλος, προπονητής της εθνικής ομάδας τάε κβο ντο, είπε στον «Ρ»: «Ο αθλητισμός προσφέρει σωστή διατροφή, μέσα από τον αθλητισμό βγαίνουν γερά άτομα. Αυτό που διακρίνει τα μαχητικά αθλήματα είναι ο σεβασμός, η ομαδικότητα και η πειθαρχία. Είναι ασπίδα προστασίας απέναντι στα ναρκωτικά, τη βία, τις κακές παρέες. Ευχαριστούμε την ΚΝΕ για την πρωτοβουλία που πήρε, είναι πολύ σπουδαία, έχουμε συμμετάσχει και στο Φεστιβάλ της παλιότερα. Ελπίζουμε να επαναληφθούν τέτοιες δραστηριότητες».

Αϊκίντο
Αϊκίντο
«Σίγουρα ένας άνθρωπος που ασχολείται με τον αθλητισμό είτε σε ερασιτεχνικό είτε σε πρωταθλητισμό, έχει πολύ λιγότερες πιθανότητες να μπλέξει με τα ναρκωτικά τα οποία και μετά τις τελευταίες εξελίξεις πλασάρονται στην ουσία δωρεάν στη νεολαία. Γονείς μαζί με τους προπονητές, εκπαιδευτές, ομοσπονδίες να παλέψουν για να υπάρχει δωρεάν και δημόσιος αθλητισμός, γιατί είναι δικαίωμα του λαού, θα αποτελέσει ασπίδα πρόληψης και για τους γονείς και για τα παιδιά. Υπάρχει συμμετοχή, θέλουν να επαναληφθεί. Πολύ καλή πρωτοβουλία, που την αγκάλιασε κόσμος, σύλλογοι, ομοσπονδίες, αθλητές», σημείωσε ο Βαγγέλης Σίμος, διακεκριμένος αθλητής στο Τζούντο.

Πλούσιες ήταν και οι αναφορές για το διήμερο της ΚΝΕ που έγιναν από ιστοτόπους που εξειδικεύονται στα συγκεκριμένα τα αθλήματα. Χαρακτηριστικά παραδείγματα το «palema.gr», το οποίο αναπαράγει το ρεπορτάζ του «902.gr» για τις εκδηλώσεις καθώς και τις δηλώσεις της αθλήτριας Βούλας Ζηγούρη από το προσωπικό της μπλογκ «voylazygouri gr». Η αθλήτρια αναφέρεται στην εκδήλωση χαρακτηρίζοντάς την ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, κάνει λόγο για την ανάγκη της δωρεάν άθλησης ενώ θεωρεί παγίδα τις λογικές του κόστους που προσπαθούν να περάσουν οι αρμόδιοι προκειμένου να δικαιολογήσουν τις περικοπές στον αθλητισμό.

Παρουσίαση αθλημάτων

Πυγμαχία
Πυγμαχία
Κατά τη διάρκεια του διημέρου παρουσιάστηκαν τα εξής αθλήματα:

  • Αθλήματα πάλης (ελληνορωμαϊκή, ελεύθερη), από τον ομοσπονδιακό προπονητή Χρήστο Σιδηρόπουλο, την ολυμπιονίκη Βούλα Ζυγούρη και αθλητές της Ομοσπονδίας.
  • Παγκράτιο άθλημα,από τον γενικό γραμματέα της Ελληνικής και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Παγκρατίου Αθλήματος, Παναγιώτη Κανελλόπουλο, και αθλητές της Ομοσπονδίας, ενώ την παρουσίαση έκανε ο Αθανάσιος Νακάσης, πρόεδρος της Επιτροπής Ιστορικής Τεκμηρίωσης της Ομοσπονδίας.
  • Shito Ryu Karate και Jiu Jitsuαπό το σύλλογο «Πολύμαχον» Πετρούπολης, με τον εκπαιδευτή Ζήση Τζιότζιο.
  • Πυγμαχίααπό τον εκπαιδευτή Σταύρο Σολακάκη.
  • Judoαπό το σύλλογο «Ολύμπιο» Πετρούπολης και το διακεκριμένο αθλητή Βαγγέλη Σίμο.
  • Tae kwon doαπό τον ομοσπονδιακό προπονητή Κώστα Τζιδημόπουλο.
  • Aikidoαπό τον ομοσπονδιακό σύλλογο.
Επόμενο ραντεβού στο αθλητικό camp της ΚΝΕ

Η ΚΝΕ επισήμανε την καθοριστική συμβολή των Ομοσπονδιών στη διοργάνωση, που έφεραν αθλητές από τις εθνικές ομάδες, Ολυμπιονίκες κλπ. ενώ και οι συμμετέχοντες, με τη σειρά τους, όπως και το πολυπληθές κοινό τις δυο μέρες των εκδηλώσεων, δε σταματούσαν να εκφράζουν τις ευχαριστίες τους στην ΚΝΕ γι' αυτήν την πρωτοβουλία και την άρτια διοργάνωση.

Καράτε
Καράτε
Το επόμενο ραντεβού κλείστηκε για το αθλητικό camp της ΚΝΕ, το οποίο θα διεξαχθεί στο πλαίσιο του 39ου Φεστιβάλ. Και μόνο στο άκουσμα της συνέχειας της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, αθλητές, μέλη συλλόγων και ομοσπονδιών έσπευσαν να δηλώσουν συμμετοχή. Ενώ ενδιαφέρουσα ιδέα αποτελεί η προτροπή της Βούλας Ζηγούρη προς την κατάμεστη κερκίδα: «Την επόμενη φορά να συμμετέχετε κι εσείς. Να έρθετε στην παλαίστρα».


Ελένη ΤΖΙΒΡΑ


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org