Παρασκευή 21 Ιούνη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Διαδηλώσεις και συγκρούσεις για το διορισμό κυβερνητών

ΚΑΪΡΟ.--

Συνεχίστηκαν για δεύτερη συνεχόμενη μέρα χτες οι διαδηλώσεις και οι διαμαρτυρίες κατά του διορισμού κυβερνητών από την Προεδρία Μούρσι, οι οποίοι είναι είτε μέλη είτε σύμμαχοι των ισλαμιστών «Αδελφών Μουσουλμάνων». Οι μεγαλύτερες αντιδράσεις έχουν προκληθεί στην τουριστική επαρχία Λουξόρ, όπου ο Μούρσι διόρισε κυβερνήτη τον Αντελ αλ Κχάγιατ, μέλος της ακραίας ισλαμιστικής οργάνωσης «Γκαμάα Ισλαμίγια», η οποία είχε πραγματοποιήσει επίθεση σε τουρίστες στο Λουξόρ, το 1997, με 58 νεκρούς, και συνολικά είχε αναλάβει μέχρι τη δεκαετία του 2000, οπότε αποκήρυξε τη βία, την ευθύνη για επιθέσεις κατά τις οποίες σκοτώθηκαν περισσότεροι από 1.200 άνθρωποι.

Οι αρχές, το τουριστικό επιμελητήριο, τα συνδικάτα και απλοί πολίτες του Λουξόρ έχουν κατακλύσει, τις τελευταίες μέρες, τους δρόμους της πόλης και έχουν αποκλείσει και το κυβερνείο ζητώντας να ανακληθεί ο διορισμός, τον οποίο χαρακτηρίζουν «προσβολή» για τους νεκρούς και για τους ίδιους. Διαμαρτυρίες αλλά και σοβαρά επεισόδια σημειώνονται επίσης σε Ισμαηλίγια, Μενουφία, Σουέζ, Μπένι Σουέφ, και σε αρκετές περιπτώσεις σημειώθηκαν, όπως αναφέρουν αιγυπτιακές εφημερίδες, σκληρότατες συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και σε υποστηρικτές των «Αδελφών Μουσουλμάνων», οι οποίοι αν και ήταν οπλισμένοι με μαχαίρια, τελικά υποχρεώθηκαν σε υποχώρηση και καταγράφηκαν σκηνές ανθρωποκυνηγητού στους δρόμους των πόλεων. Λόγω του Λουξόρ την παραίτησή του υπέβαλε ο υπουργός Τουρισμού, Χισάμ Ζαζού, αλλά σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες πληροφορίες δεν έγινε δεκτή από τον πρωθυπουργό Καντίλ.

Η ένταση αυτή έχει προκληθεί λίγα 24ωρα πριν από τις προγραμματισμένες, για τις 30 Ιούνη, μαζικές συγκεντρώσεις κατά του Προέδρου Μούρσι και υπέρ της παραίτησής του. Ο ίδιος διορίζοντας τους 17 από τους 27 κυβερνήτες προχώρησε ένα ακόμη βήμα στην αγκίστρωσή του στην εξουσία, προσπαθώντας, με τον τρόπο αυτό, όχι μόνο να δείξει ότι ελέγχει πλήρως τη χώρα αλλά και ότι δεν προτίθεται να υπαναχωρήσει ούτε απέναντι σε διαδηλώσεις αλλά ούτε και απέναντι στη συγκέντρωση υπογραφών εναντίον του, που συνεχίζεται και έχει ξεπεράσει τα 13 εκατομμύρια.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ