Παρασκευή 13 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ
ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ
Ζωντανή η ιστορία ΕΑΜ - ΕΛΑΣ

Αποψη από την κατάμεστη αίθουσα της εκδήλωσης στο Κερατσίνι
Αποψη από την κατάμεστη αίθουσα της εκδήλωσης στο Κερατσίνι
Πολιτικό μνημόσυνο τέλεσε το Παράρτημα Κερατσινίου της ΠΕΑΕΑ την Κυριακή 1 Απρίλη, προς τιμήν των μελών του - αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, που έφυγαν από τη ζωή.

Στη σεμνή τελετή που έγινε σε αίθουσα του Δημαρχείου της πόλης, έδωσαν το «παρών» τους, η Δημοτική Αρχή, εκπρόσωποι τοπικών μαζικών φορέων, σχολείων, συγγενείς και φίλοι των τιμώμενων αγωνιστών, καθώς και οι απόγονοί τους. Κεντρικός ομιλητής της συγκέντρωσης ήταν ο λοχαγός του ΕΛΑΣ στην Πελοπόννησο, Ευάγγελος Μαχαίρας, ο οποίος αναφέρθηκε γενικά στην Εθνική Αντίσταση, το ΕΑΜικό έπος και την τεράστια προσφορά των αγωνιστών στην απελευθέρωση της πατρίδας από τον κατακτητή.

Οι ηρωικοί και γεμάτοι αυτοθυσία αγώνες των Ελλήνων αντιστασιακών, υπογράμμισε ο ομιλητής, κατέστησαν την Ελληνική Εθνική Αντίσταση μαζί με τη Σερβική, από τις σπουδαιότερες της Ευρώπης. Αυτή η ιστορία -είπε- πρέπει να γίνει γνωστή στα Ελληνόπουλα, πρέπει να διδάσκεται στα σχολεία.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο πρόεδρος του Παρ/τος Αντώνης Αντύπας, λοχαγός του ΕΛΑΣ στη «Μάχη της Ηλεκτρικής» και μίλησε για τους ηρωικούς αγώνες των Κερατσινιωτών αγωνιστών του ΕΑΜ -ΕΛΑΣ. Τόνισε επίσης την ανάγκη, σήμερα, της ενίσχυσης του Συλλόγου Απογόνων και Φίλων της ΕΑ και του ΔΣΕ, ώστε να μπορέσει να έχει συνέχεια το έργο και τα ιδανικά της Εθνικής Αντίστασης, αξίες για τις οποίες έδωσαν τη ζωή τους χιλιάδες αγωνιστές.

Ακολούθησε προσκλητήριο νεκρών και εκτελεσμένων πατριωτών, από Γερμανούς και ταγματασφαλίτες, καθώς και των πεσόντων μαχητών στη Μάχη της Ηλεκτρικής.

Τέλος στην πετυχημένη αυτή εκδήλωση - που ξεπέρασε κάθε προσδοκία των διοργανωτών, όσον αφορά τη συμμετοχή του κόσμου - τιμήθηκε, από το Δήμο και το Τοπικό Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ, ο αγωνιστής Ευάγγελος Μαχαίρας, για τους αγώνες του για την ειρήνη, τη δημοκρατία και την κοινωνική δικαιοσύνη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ